"Au fost date telefoane, insistent, catre membrii familiei mele si catre prieteni apropiati, timp de o zi si jumatate. Cei care au sunat, au incercat sa afle date personale, cum ar fi adresa de e-mail", dezvaluie Codruta Kovesi in emisiunea "Dupa 20 de ani", care va fi difuzata duminica de Pro TV.

Procurorul sef al DNA a mai spus ca nu este prima data cand se fac presiuni asupra procurorilor anticoruptie de oamenii deranjati de anchetele DNA. Kovesi afirma ca "au fost telefoane insistente, repetate, dar nereusite, pentru ca nimeni nu a intrat in dialog cu aceste persoane". Intrebata in ce limba vorbeau cei care dadeau telefoane, procurorul-sef al DNA a declarat ca nu poate spune acest amanunt. Ea a precizat, insa, ca nu i-a fost atacat contul de e-mail, scrie Mediafax.

Kovesi a apreciat ca este vorba de una dintre multele tentative de intimidare care-i vizeaza pe procurori. "Nu stiu ce au gasit. Nici nu ma intereseaza ce au gasit. Probabil ca sunt persoane deranjate de anchetele noastre, deranjate ca DNA isi face treaba. Nu pot sa comentez despre cine a incercat sa ma intimideze", a afirmat Codruta Kovesi. Procurorii DIICOT au anuntat in data de 3 aprilie ca doi cetateni israelieni, Weiner Ron si Geclowicz David, au fost arestati pentru transfer neautorizat de date informatice si operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice in cazul incercarii de intimidare a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

Ulterior, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pe numele celor doi. Sursa citata anunta ca exista suspiciunea rezonabila ca pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/Israel cat si in Londra/UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii de infractiuni de hartuire si infractiuni informatice.

"In fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora", au transmis procurorii DIICOT. Reteaua era bine organizata, iar potrivit datelor furnizate de procurori, casutele de e-mail ale unor apropiati ai Laurei Codruta Kovesi au fost sparte.

"Weiner Ron raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, dupa ce, in prealabil, Geclowicz David era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail. In continuarea demersului infractional, inculpatul Weiner Ron , introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept, respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (id-uri si parolele de autentificare) casutele de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor), sisteme informatice apartinand unui numar de trei persoane vatamate", se arata in comunicatul DIICOT.

Persoanele care ar fi exercitat "actele de hartuire in vederea intimidarii" ar fi fosti agenti ai serviciului de informatii externe al Israelului, Mossad, si aveau instructiuni clare sa nu o contacteze direct pe Kovesi. Procurorul sef al Directiei Nationale Anticorutie, Codruta Kovesi, a declarat ca presiunile fostilor agenti Mossad au reprezentat "o incercare nereusita de intimidare".

Surse apropiate anchetei au declarat ca persoanele interesate de informatii care o privesc pe Codruta Kovesi ar fi vizate in dosare penale si ar fi angajat firma Black Cube pentru a afla date despre procurorul sef al DNA. Black Cube este o companie care activeaza in domeniul Intelligence, fondata in anul 2010 de fostii ofiteri de informatii israelieni Dan Zorella si Avi Zanus.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri