Omul de afaceri George Padure, candidat independent la Primaria sectorului 1, ca s-a imprumutat de bani pentru a-si face campanie electorala pentru ca „nu este acel miliardar” stiut de pe internet, de asemenea nu vrea sa-si detalieze planurile pentru Primarie de teama sa nu ii fie copiate de contracandidatii partidelor si spune ca nu se va mai inscrie niciodata in vreun partid pentru ca ”acolo trebuie sa stii sa faci cafele si sa faci pantofii sefului”, informeaza News.ro.

Padure afirma ca s-a retras din spatiul public in urma amenintarii pe care fostul presedinte Traian Basescu a facut-o la adresa lui la o emisiune televizata, cand i-a spus ca il va ”imbraca in zeghe”.

”A fost o emisiune de 3 ore extrem de fierbinte si mi-a spus textual "Pe tine te imbrac in zeghe". Am luat in deradere, mi-am continuat activitatea, dar in ziua in care el a ajuns presedintele Romaniei m-am dat la o parte de la orice”, a declarat pentru News. ro fostul primar al sectorului 1, George Padure.
Totodata, Padure sustine ca atunci cand detinea magazinul de electronice Gepa a finantat toate partidele de la acea vreme, dar ca nu are de gand sa se mai inscrie in vreo formatiune politica, pentru ca ”acolo trebuie sa stii sa faci cafele, sa faci pantofii sefului”.

Motivul pentru care folseste acelasi slogan ca si la candidatura trecuta este legat de, spune George Padure, modestie, precizand totodata ca el l-a inventat si ca se studiaza la facultatea de Marketing din cadrul ASE.

Cat despre programul sau pentru Primarie, Padure nu a vrut sa-l detalieze de teama sa nu fie copiat de contracandidatii din partide despre care spune ca au mai mult acces la emisiunile televizate fata de un candidat independent. El a precizat ca are un capitol special legat de parcari, ca intentioneaza sa stopeze fenomenul construirii haotice din sectorul 1 si, de asemenea, are in plan sa continue reabilitarea termica gratuita a blocurilor, dar si extinderea programului la case.

Padure sustine ca Bucurestiul s-a dezvoltat in ultimii ani nu datorita administratiilor locale, ci datorita mediului de afaceri, pe care intentioneaza sa-l sprijine si daca va fi primar.

Prezentam o parte din interviul acordat News.ro de George Padure:

Reporter: De ce v-ati hotarat sa candidati din nou la Primaria sectorului 1?
George Padure: M-au motivat, in primul rand, starea sectorului 1, ceea ce am constatat ca s-a intamplat in administratia locala in ultima perioada si, de asemenea, candidatii pe care i-am vazut. Mai bine spus, lipsa candidatilor pregatiti pentru ceea ce inseamna administratia sectorului 1 m-a facut sa decid sa reintru in aceasta lupta. As preciza aici ca nu am nimic cu pregatirea lor profesionala. Laura, care e o buna jurnalista, dar bun jurnalist nu inseamna si administratie. Trebuie sa stii sa citesti un buget, sa stii sa citesti un buget de venituri si cheltuieli, sa stii foarte bine despre ce e vorba si nu numai asta.

Reporter: Considerati ca este un atu faptul ca ati mai fost primar?
George Padure: Absolut.

Reporter: E un avantaj in fata contracandidatilor?
George Padure: Sigur ca da, mai ales ca sunt unul dintre primarii care, dupa cum vedeti, sunt liber si ma mandresc deja cu acest lucru. Multi ma intreaba cum de am scapat. Scapi cand stii ca nu ai facut nimic, nu ai nicio problema. Chiar mi-au spus: "Dar nu iti e teama sa te bagi, sa nu te aresteze?" De ce sa ma aresteze? De ce nu m-a arestat pana acum?

Reporter: Cat aveti in sondaje si de ce credeti ca bucurestenii va vor vota?
George Padure: Sincer, nu m-au interesat sondajele. Sondajul cel mai bun este cel care va fi in ziua alegerilor si in acela cred cel mai mult. Eu cred ca toti cei care isi aduc aminte de ceea ce am facut eu atunci cand eram primar ma vor vota. Cel putin, pot sa spun ca cei care isi aduc aminte si care vor sti ca voi candida, eu cred in proportie de 80% ma vor vota. De ce spun asta? Pentru ca, in calitatea mea de independent, nu prea am acces la televiziuni. Televiziunile invita partidele, ei nu inteleg ca bine ar fi sa invite si un candidat independent care, dupa cum vedeti, nu am pe nimeni in staff-ul meu, pe langa mine, sa-mi sopteasca, sa-mi spuna, sa ma curete, sa-mi dea vreo hartioara. Fac ceea ce fac eu singur si cand ajung la Primarie voi face intr-adevar cu consilierii care doresc sa faca acelasi lucru pentru comunitate.

Reporter: Care au fost motivele pentru care ati optat pentru sloganul din anii 90 ”Un pic mai bine pentru dumneavoastra”, de ce credeti ca va functiona si astazi?
George Padure: Eu cred ca va functiona, pot sa spun ca sunt sigur ca va functiona. Oamenilor le place acest slogan, e sloganul pe care eu l-am folosit in tot ceea ce am facut in toata activitatea mea, spune foarte mult si arata totusi un pic de modestie. Trebuie sa stim sa ne controlam si modestia si chiar daca putem sa facem mult, spunem doar un pic mai bine.

Reporter: Povesteati intr-un interviu cum v-ati gandit la acest slogan. A pornit dintr-o glumita.
George Padure: Da. Atunci cand l-am facut, pentru ca eu l-am facut, a fost cand am deschis magazinul pe care il aveam pe Calea Dorobanti si era foarte frumos, era cel mai frumos magazin si n-am vrut sa spun "Eu sunt cel mai frumos", am vrut doar sa spun "Un pic mai bine pentru dumneavoastra".

Reporter: Cei mai tineri dintre votanti nu cunosc povestea, de unde a pornit acest slogan. Din acest motiv va intrebam de ce credeti ca va functiona si astazi. Credeti ca va prinde acest slogan si la tineri?
George Padure: Va spun o chestiune reala, acest slogan este studiat de multi ani de zile la Academia de Studii Economice la Facultatea de Marketing. Il intoarce pe toate partile, e in manualele de marketing si a fost analizat ca unul dintre cele mai bune sloganuri din Romania. Deci, eu il pastrez si indiferent cine isi aduce sau nu aminte, este ceea ce ma reprezinta pe mine.

Reporter: Cati bani ati cheltuit pana acum pentru campanie si de unde?
George Padure Pot sa spun ca am cheltuit destul de putin, sa spun asa o parte din aceasta precampanie m-a facut dator, adica am datorie s-o platesc, deci nu am cheltuit-o inca si alta pe care am cheltuit-o fiind vorba de vreo 2.000 de euro.

Reporter: De unde acesti bani?
George Padure: Din fondurile proprii, bineinteles.

Reporter: Nu aveti donatori?
George Padure: Deocamdata nu, dar nici cand am candidat data trecuta si am castigat, am castigat tot cu banii mei, nu m-a ajutat nimeni sau, daca e sa ma ajute, vin sa ma ajute prin ultimele zile cand vad ca e aproape sa castig. Dar nu vreau, nu e cazul.

Reporter: Cum vi se pare Bucurestiul de acum comparativ cu anii in care dvs. erati primarul sectorului 1?
George Padure: Bucurestiul s-a transformat foarte mult, dar nicidecum prin grija autoritatilor. Parerea mea este ca nu autoritatile sunt cele care au transformat Bucurestiul, ci agentii economici care au igienizat, au revitalizat anumite cartiere si vorbesc aici de Pipera, vorbesc de acele locuri unde era odata iarba sau nici macar si astazi este un bloc cu 20, cu 30 de etaje. Nu se datoreaza autoritatilor. Ceea ce vedem de la autoritati, in afara de pasajul Basarab si Stadionul National nu prea vedem altceva. Iar ceea ce va spun au fost facute in 3 mandate de primar si mi se pare foarte putin din partea autoritatilor. Autoritatile ar fi putut sa faca mai mult, au avut bani, dar din pacate i-au cheltuit mai mult pe panselute.

Reporter: Referindu-ne strict la sectorul 1 pe care dvs. vreti sa-l conduceti si pe care l-ati condus si acum 10 ani. Cum vi se pare comparativ cu felul in care arata atunci?
George Padure: Este mai bine, dar la fel, prin grija agentilor economici, iar daca e sa luam ceea ce au facut autoritatile este aceasta reabilitare termica in sectorul 1 in special. Aici o sa ma opresc sa discutam putin. Foarte multa lume spune ca ne-a facut Chiliman reabilitarea termica a blocurilor. Da, este adevarat, este modul in care a gasit administratia sectorului 1 sa cheltuie banii astfel incat sa nu-i intrebe nimeni de ei. Daca intr-adevar doreau sa faca reabilitarea termica, aceasta se incepe de la fundatie. Oricare dintre blocurile pe care le vedeti au fost facute doar suprateran, iar dedesubt nu exista o izolatie corecta, multe dintre blocuri au apa in subsoluri si s-au facut doar pentru a cheltui banii. Pentru ca fiecare bloc s-a facut intr-o selectie de oferte, nu prin licitatie, nu asa cum ar trebui sa se faca si atunci au coincis interesele financiare de grup ale Primariei cu interesele cetatenilor de aceasta data.

Reporter: In cateva cuvine, care este portrerul primarului ideal?
George Padure: Eu. Eu sunt portretul primarului ideal. A fost o gluma. Primarul ideal trebuie sa fie in primul rand un foarte bun organizator, un bun administrator, un om corect, un om cu o morala ceea ce vedem ca e tot mai putin astazi, morala lipseste foarte mult politicienilor, sa stie ca atunci cand este ales, ca e ales in cadrul unui partid sau ca este ales independent ca mine, trebuie sa aiba o responsabilitate si sa fie responsabil pentru votul dat de cetateni. Imi spunea cineva ca am plans la un moment dat cand mi-am dat eu demisia in fostul mandat si am spus "da, cand o sa fii si tu in situatia mea o sa plangi si tu". Eu stiam ca am fost ales cu 64 la suta din voturile cetatenilor si astazi trebuia sa le spun ca imi dau demisia ca nu mai pot sa fac ceea ce le-am promis ca fac si mi-au dat niste lacrimi.

Reporter: Care este strategia dvs. pentru sectorul 1?
George Padure: O sa va spun doar in cateva cuvinte pentru ca colegii, contracandidatii abia asteapta sa le spun ce vreau sa fac, dar din cauza lipsei sau imposibilitatii penetrarii televiziunilor o sa fac in asa fel incat sa auda cat mai multi la un moment dat. Oricum, acest ”un pic mai bine pentru dumneavoastra” se va reflecta in activitatea si in actiunile mele viitoare. Ma intereseaza foarte mult relaxarea comunitatii ca problema de primarie. Primaria la ora asta a devenit netransparenta, la ora asta sunt o gramada de dosare cae stau pe birourile specialistilor din Primarie si nu le dau drumul.

Unii spun ca nu le dau drumul de frica, altii nu le dau drumul pentru ca nu vor - e acea tehnica de obosire a adversarului. Oamenii asteapta cate 3-4 luni, exista lipsa de transparenta. Daca veti intra pe site-ul Primariei, am vazut eu zilele aceastea, sunt anumite butoane pe care vrei sa le accesezi pentru a cunoaste realitatea si acolo spune ca nu se poate intra. Totodata, vreau sa schimbam si este momentul, dupa parerea mea, sa schimbam ceva in toata Romania, in toata administratia. Atitudinea administratiei fata de cetatean si am sa plec de la ceea ce scrie pe masinile politiei locale: lege si ordine. Nu, eu sterg toate aceste masini si voi scrie:"In slujba cetateanului" sau "La dispozitia dumneavoastra". Noi suntem la dispozitia cetatenilor.

Totul se face conform legii si trebuie sa fie ordine, dar de ce trebuie sa scriu pe masina Primariei "Lege si ordine"? Nu mi se pare corect si de aici toata atitudinea aceasta a autoritatilor si a functionarilor Primariei atunci cand merg in piete, atunci cand merg in controale de mai au putin si ii culca pe jos pe toti. Nu se poate asa ceva, suntem in anul 2016, am avut Revolutie, s-a terminat. Cine greseste sa plateasca, cine nu greseste insa, ne comportam civilizat. Nu cetateanul e la dispozitia noastra, ci noi la dispozitia cetatenilor si asta nu se intelege si am inceput sa intram pe un drum care arata mai mult autoritarism decat o comunitate relaxata, linistita care sa-si vada de familie si de tot.

Reporter: Din punct de vedere politic, cum va definiti? De stanga, dreapta, centru?
George Padure: De stanga atunci cand masurile de stanga sunt bune pentru cetateni, de dreapta atunci cand masurile de dreapta sunt bune pentru cetateni. Nu pot sa spun ca am o prioritate de vreun fel, de vreo culoare.

Reporter: In conditiile in care veti fi ales primar, cum veti face sa va intelegeti cu Consiliul Local?
George Padure: Ma voi intelege cu Consiliul Local pentru ca am si eu consiliul meu, am comunitatea si comunitatea va veni langa mine ori de cate ori o masura este in ajutorul si in folosul ei. Sunt convins ca consilierii, indiferent din ce partid fac parte, cand vor vedea membrii comunitatii in sala de consiliu, vor ridica mana si vor vota. Asa s-a intamplat si in mandatul trecut.

Reporter: Ati candidat ca independent, dar ati activat si in PSD timp de 9 ani.
George Padure: Nu, am activat in PSD timp de vreo 6 luni, atunci cand am terminat mandatul de primar si cand inca era Adrian Nastase si m-au chemat, am crezut si eu ca e ceva, dar am vazut ca nu e nimic acolo si m-am lasat pagubas ramanand, n-as spune nici simpatizant macar, dar am fost multumit de anii 2000-2004 si 2006 cand era un pic altfel. Era un pic mai bine.

Reporter: La ce va referiti cand spuneti "un pic mai bine"?
George Padure: La viata noastra, a tuturor. Atunci au inceput romanii sa aiba cate doua telefoane, atunci au inceput romanii sa cumpere a doua masina, atunci au inceput romanii sa cumpere case. Chiar daca nu o recunoastem era o perioada mult mai relaxata. Daca analizati putin, astazi, populatia este contractata in tot ceea ce priveste social, economic, din toate punctele de verede. O populatie contractata nu da roade, nu produce asa cum ar trebui, nu e productiva.

Reporter: V-ati inscrie in vreun partid?
George Padure: Nu, absolut in niciunul. Eu am fost 3 luni la PNL si 6 luni la PSD sa vad. Credeti-ma ca am ramas cu un gust amar. Acolo trebuie sa stii sa faci cafele, sa faci pantofii sefului, sa stai pe la usi si daca se poate o zi intreaga sau jumatate de zi cel putin ca sa poti sa vorbesti cu cineva, sa te ia de gat si sa-ti spuna "O sa am grija de tine", chestii din astea, ori eu nu am timp de asa ceva, timpul meu costa mai mult decat a sta pe la asemenea chestii. Nu ma intereseaza.

Reporter: Pe vremea cand detineati magazinul Gepa, ati finantat vreun partid politic?
George Padure: Am ajutat toate partidele.

Reporter: Ati primit vreo raspalta?

George Padure: Niciodata. Pot sa spun ca sunt unul care nu am primit niciodata nimic. I-am spus cuiva foarte important acest lucru, raspunsul fiind "Da, dar nici nu te-am deranjat". Totodata, nu am asteptat asa ceva pentru ca in toata cariera mea, in tot ce am facut, eu nu am facut niciodata afaceri cu statul si am plecat din 1999, cand am revenit in Romania, de la simplul fapt ca a trebuit sa stau vreo 3 luni pe la usile Primariei Capitalei pentru magazinul de care vorbeati si am spus ca niciodata in viata mea eu nu mai vreau sa fac afaceri cu statul roman.

Reporter: Majoritatea oamenilor vor afaceri cu statul, dumneavoastra sunteti impotriva afacerilor cu statul…
George Padure: Nu-mi place, stiu ce e acolo si am sa va spun ceva. Fiecare administratie care a venit a luat la revizuit contractele cu statul si cu firmele. Acesta e motivul pentru care, de exemplu, Casa Radio nu e terminata, acesta e motivul pentru care multe lucruri sunt in litigii. Eu daca ajung la Primarie nu iau toate contractele, voi lua sa vad acolo unde sunt probleme, daca sunt probleme, stiu ce am de facut acolo. Am spus si in Primarie intotdeauna: nu tratati obiectul, tratati subiectul. Nu tratati omul respectiv, tratati problema respectiva si atunci este productiv. Asta a fost o cerinta pe care am avut-o in Primarie in permanenta.

Sursa foto: Alexandru Nika / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri