George Copos este urmarit penal pentru plagiat si fals in declaratii, in legatura cu una dintre cele cinci lucrari stiintifice scrise in penitenciar, care au fost luate in considerare la eliberarea conditionata a omului da afaceri, in aprilie 2015, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.

“Prin ordonanta Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul Copos Gheorghe sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, fals in declaratii si participatie improprie la abuz in serviciu”, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Potrivit articolului 141 din legea 8/1996, “constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava”.

Anchetatorii arata, in ordonanta, ca George Copos, in timp ce executa pedeapsa de patru ani de inchisoare, a elaborat lucrarea stiintifica "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova (secolele XIV-XVI)”, Bucuresti, care are 119 pagini si a fost publicata in 2014, la editura Niculescu. Pentru aceasta carte, Copos a obtinut 30 de zile castig, zile de care comisia intrunita in 2015 la Penitenciarul Bucuresti-Jilava a tinut cont cand a analizat indeplinirea criteriilor pentru liberarea conditionata.

Copos este acuzat ca, in 29 septembrie 2014, odata cu publicarea respectivei lucrari, si-a insusit fara drept, in parte, opera unui alt autor si a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucuresti- Rahova ca o creatie intelectuala proprie, scrie News.ro.

"De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat in mod necorespunzator adevarului ca in demersurile intocmirii lucrarii stiintifice se obliga sa respecte normele de buna conduita in cercetare stiintifica si inovare care interzic plagiatul. Totodata, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor castig urmare a publicarii lucrarii cu caracter stiintific mentionata mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinand astfel comisia de liberare conditionata sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu si sa aprobe astfel cererea si sa acorde cele 30 de zile de castig”, au aratat procurorii in ordonanta prin care au dispus urmarirea penala a lui Copos.

In dosarul lui Copos, luni este audiat in calitate de martor fostul international Gheorghe Popescu.

Anterior comunicatului transmis de Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca Gheorghe Popescu a fost citat pentru a da declaratii in calitate de martor in dosarul in care este cercetat George Copos, legat de eliberarea sa conditionata.

George Copos a fost condamnat la trei ani si opt luni de inchisoare in dosarul transferurilor de jucatori si la patru ani in dosarul Loteria I, fiind eliberat conditionat in aprilie 2015.

Instanta a luat in considerare, la decizia de eliberare conditionata a lui Copos, si faptul ca omul de afaceri a scris in penitenciar cinci carti. In anul 2014, cand era la Penitenciarul Jilava, Copos a publicat patru carti la editura Niculescu - "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", "Tasnadul medieval", "Franciza vs management in industria hoteliera" si "Turismul - vector de interculturalitate" - si o carte la editura Meteor Press - "Turismul european durabil si provocarile lui". Niciun exemplat din cele cinci volume nu au fost la vanzare, toate fiind ridicate de Copos de la edituri.

La scurt timp dupa eliberarea lui Copos, jurnalistul Catalin Parfene a scris, intr-o postare pe contul sau de Facebook, ca tema lucrarii sale de masterat, realizata in 2005, este similara cu cartea lui Copos "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri