Curtea Constitutionala se reuneste, miercuri, pentru a relua in discutie exceptiile de neconstitutionalitate cu privire la abuzul in serviciu, miza fiind, potrivit procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, 3.200 de dosare in lucru pe aceasta infractiune si prejudicii de peste 600 de milioane de euro de recuperat. Judecatorul Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii, afirma, intr-un interviu acordat marti News.ro, ca "ar fi timpul" ca CCR sa ia o decizie, spunand ca nu crede ca mai sunt motive de amanare.

Curtea Constitutionala a judecat aceste exceptii de neconstitutionalitate pe 24 mai, insa a amanat luarea unei decizii. Una dintre aceste exceptii a fost invocata de fosta sefa a DIICOT Alina Bica, scrie News.ro.

Potrivit sesizarilor, notiunea de "abuz in serviciu" este neclar definita in Codul penal, astfel incat este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infractiunii. Potrivit articolului 297 din Codul penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Inainte de primul termen al acestui dosar la Curtea Constitutionala, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avertizat ca o decizie de neconstitutionalitate data de judecatori ar duce la inchiderea a peste 800 de dosare aflate in ancheta procurorilor anticoruptie privind achizitii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.

"In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga”, a afirmat Laura Codruta Kovesi.

Intr-un interviu acordat agentiei News.ro, Laura Codruta Kovesi a precizat ca DNA are in lucru 3.200 de dosare in care ancheteaza fapte privind abuzul in serviciu.

"As vrea sa precizez inca de la inceput ca nu este o miza pentru DNA, este o miza pentru tara si pentru cetatenii Romaniei. Am sa va explic si de ce: in acest moment, noi avem in investigare 3.200 de dosare, care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz in serviciu. Ce inseamna acest lucru? 42% din activitatea DNA o reprezinta dosare care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu. Anul trecut, doar in dosarele in care noi am facut rechizitorii pentru abuz in serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro", a spus Kovesi, adaugand ca o decizie de neconstitutionalitate va face ca acesti bani sa nu mai poata fi recuperati.

In privinta deciziei Curtii, presedintele CCR, August Zegrean, aflat la final de mandat in fruntea institutiei, declara, in dimineata in care s-a judecat primul termen al dosarului, ca "Dreptul nu zace, ci se dezvolta, se adapteaza la conditiile sociale", astfel incat decizia din 2010 - atunci cand Curtea a respins o exceptie de neconstitutionalitate similara - ar putea fi rasturnata.

"Este o problema de aplicare a legii, de la caz la caz procurorul trebuie sa analizeze lucrurile. Nu poti sa trimiti in judecata doar asa, pentru ca vrei tu, ca esti procuror. Trebuie analizate lucrurile si in functie de asta se poate... Legea trebuie inteleasa, trebuie aplicata. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiuitorului. Infractiunile se stabilesc prin lege", declara presedintele Curtii Constitutionale, subliniind ca ce va putea face CCR este sa arate unde Parlamentul si Guvernul au gresit in stabilirea normelor, astfel incat nu se poate pune problema dezincriminarii faptei.

Intr-un interviu acordat marti agentiei News.ro, Augustin Zegrean a venit cu precizari suplimentare pe aceasta tema.

"Este asa un hatis legislativ incat poti sa gresesti fara nicio vina. Cand sunt 40.000 de acte normative in vigoare, nu-i greu sa gresesti. Greu este sa nu gresesti. Desigur, nu vreau sa vorbim despre abuzul in serviciu acum. Vom vorbi miercuri si, dupa miercuri, veti vorbi foarte mult, probabil, despre asta", a afirmat Zegrean.

El a spus, in interviu, ca sunt multe state europene in care nu se face inchisoare pentru abuz in serviciu: ”Sunt vreo 12 in care se face inchisoare. In Germania, in Franta, in Italia, in Spania se face. Dar sunt si unde nu se face, in celelalte, multe”, a spus presedintele CCR.

Intrebat daca miercuri se va lua o decizie, Augustin Zegrean a raspuns: ”Ar fi timpul sa luam o decizie, nu cred ca mai avem motive sa amanam. Am amanat la ultimul termen pentru a cere niste documente de la Parchetul General. Le-am primit, sigur, nu pot sa spun astazi ca vom decide neaparat miercuri, sunt conditiile indeplinite pentru a ne decide, dar poate ca ne vin si alte idei”.

Pe tema abuzului in serviciu s-au exprimat si alti lideri politici si oficiali, precum vicepremierul Vasile Dincu. El si-a exprimat speranta ca judecatorii vor spune "ca abuzul in serviciu trebuie mult mai bine definit in legislatia noastra”.

In cazul in care Curtea Constitutionala va admite exceptiile de neconstitutionalitate in aceasta speta, Parlamentul sau Guvernul vor trebui sa vina cu solutii de punere in acord a legislatiei cu decizia Curtii. Este posibila si o decizie de admitere partiala a exceptiei, in sensul ca judecatorii pot spune ca prevederile Codului penal cu privire la abuzul in serviciu sunt constitutionale, dar numai "in masura in care" sunt respectate anumite conditii, care vor fi precizate in motivarea deciziei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri