Primarul din Jilava, Adrian Mladin, a fost retinut de procurorii DNA si va fi dus miercuri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, fiind acuzat ca a luat mita bani si bunuri de peste cinci milioane de lei pentru atribuirea unor contracte de lucrari de constructie si reabilitare a unor imobile si de amenajare peisagistica in comuna din judetul Ilfov.

Adrian Mladin a fost dus marti la Directia Nationala Anticoruptie, in urma unor perchezitii in Bucuresti si Ilfov, iar dupa mai multe ore de audieri, procurorii l-au retinut pentru 24 de ore. Anchetatorii vor cere miercuri Tribunalului Bucuresti arestarea preventive a lui Adrian Mladin, pentru 79 de fapte de luare de mita, spalare a banilor si fals in declaratii, scrie News.ro.

In acelasi dosar a fost retinut si Marian Constantin, administratorul unei societati comerciale, pentru 79 de fapte de dare de mita, spalare a banilor si fals in inscrisuri sub semnatura private. Potrivit procurorilor, in luna aprilie 2010, primarul Adrian Mladin s-a inteles cu Marian Constantin si cu o alta persoana ca acestia din urma sa infiinteze o societate comerciala pentru a obtine contracte publice de la Primaria comunei Jilava.

In luna iunie 2010, la scurt timp de la infiintarea societatii al carei asociat cu o cota majoritara de participare era Marian Constantin, a fost initiata licitatia publica in vederea incheierii acordului cadru denumit “lucrari de constructii civile - reparatii si reabilitare constructii existente si executie constructii noi” in comuna Jilava, cu o valoare estimata de 9,5 milioane de euro.

“Acordul cadru prevedea incheierea, in urmatorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea castigatoare pentru 18 obiective de investitii de interes local la nivelul comunei Jilava. Cum societatea nou infiintata nu putea sa indeplineasca criteriile de selectie stabilite de autoritatea contractanta pentru un acord cadru de asemenea anvergura, inculpatul Mladin Adrian a facut demersuri, astfel incat sa fie formata o asociere cu alte firme, al carei lider sa fie insa firma nou infiintata”, arata DNA intr-un comunicat de presa transmis miercuri.

In urma licitatiei a fost declarata castigatoare asocierea de firme unde lider era societatea comerciala a lui Constantin. Ulterior, in baza acordului cadru, in perioada 2010 - 2011 intre comuna Jilava, reprezentata de Mladin, si asocierea de firme, reprezentata de Constantin, s-au incheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, in valoare de 3.271.607,59 de lei, 2.593.258,29 de lei, 1.454.654,48 de lei si 1.087.914,66 de lei.

In luna ianuarie 2011 a avut loc si procedura de achizitie publica, prin modalitatea cerere de oferta, pentru incheierea unui acord-cadru de lucrari de arhitectura peisagistica in comuna Jilava, in valoare estimata de trei milioane de euro. Singurul participant la licitatie a fost societatea reprezentata de Marian Constantin, iar aceasta a si fost declarata castigatoare, “desi nu indeplinea nici una din cerintele minime de calificare prevazute in documentatia de atribuire”, sustin procurorii.

Ulterior, in baza acordului cadru, in cursul anului 2011, intre comuna Jilava si societatea lui Marian Constantin s-au incheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, in valoare de 67.352,88 de lei, 1.112.569,95 de lei, 1.593.932,77 de lei si 962.184 de lei.

“Toate activitatile privind semnarea documentatiei din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achizitie publica, incheierea celor doua acorduri cadru, incheierea si executarea celor 8 contracte subsecvente, cat si aprobarea si achitarea sumelor aferente acestora catre societatea inculpatului Constantin Marian s-au facut de catre inculpatul Mladin Adrian, in calitatea acestuia de functionar public, in temeiul atributiilor si prerogativelor functiei de primar al comunei Jilava”, au scris procurorii in ordonanta de retinere.

In schimbul favorizarii firmei lui Constantin, Mladin ar fi primit bani si in bunuri de lux in valoare totala de 5.065.853,32 de lei, respectiv: 1.347.610,85 de lei reprezentand sume de bani ridicate in numerar, in perioada 30 noiembrie 2010 - 16 decembrie 2011, de la ATM-uri, din conturile bancare ale societatii castigatoare a contractelor, prin intermediul cardurilor bancare aflate la dispozitia lui Mladin (corespunzatoare celor 556 de retrageri de numerar din ATM-uri); 385.500 de lei reprezentand sumele de bani ridicate de la ghiseul bancii in numerar de catre Constantin si date ulterior direct lui Mladin, in perioada 26 noiembrie 2010 – 09 decembrie 2011; 29.409,18 lei reprezentand platile efectuate de inculpatul Mladin Adrian prin POS din conturile societatii castigatoare a contractelor; 3.303.333,29 lei reprezentand bunurile de lux achizitionate in perioada noiembrie 2010 - martie 2012 de catre societatea lui Constantin, bunuri destinate construirii, amenajarii si utilarii vilei lui Mladin, din comuna Jilava.

“Cea mai mare parte a sumelor primite de catre Mladin Adrian drept mita (cu exceptia platilor prin POS) au fost destinate construirii, amenajarii si utilarii in perioada noiembrie 2010 - martie 2012 a imobilului sau situat in comuna Jilava. Dupa edificarea, amenajarea si utilarea imobilului, inculpatul Mladin Adrian a incheiat un contract de vanzare-cumparare prin care a simulat ca l-a vandut unei persoane din familie, cu suma declarata de 150.000 de euro. In realitate, cumparatorul nu a platit nici o suma de bani, contractul fiind fictiv si incheiat in scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele inculpatului Mladin Adrian”, sustin procurorii.

In anul 2012, impotriva societatii administrate de Marian Constantin s-a formulat o cerere de intrare in insolventa. In aceste conditii, Constantin a intocmit mai multe inscrisuri in fals pentru a justifica retragerile de numerar si bunurile care i-au fost date cu titlu de mita lui Mladin. Astfel, Constantin a intocmit in fals conventiile datate 16.04.2013 si 15.05.2013 si mai multe facturi fiscale, toate inscrisuri sub semnatura privata, au mai stabilit anchetatorii.

DNA a precizat ca Mladin a fost trimis in judecata, in 21 decembrie 2011 si 14 februarie 2012, pentru infractiuni similar.

Procurorii DNA au facut marti perchezitii in Bucuresti si Ilfov, la Primaria Jilava, la sediile unor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie in acest dosar.

Adrian Mladin a obtinut, la alegerile locale din 5 iunie, un nou mandat de primar, el candidand ca independent. Mladin este, in prezent, suspendat din functie, interimatul la Primaria Jilava fiind asigurat de viceprimarul Ilie Ionescu.

In 28 martie 2014, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare, iar fostul edil din Snagov, Apostol Musat, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, in dosarul in care sunt acuzati de coruptie. Decizia a fost contestata si se judeca la instanta suprema, urmatorul termen fiind in 27 iunie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri