Alegerea primarilor intr-un singur tur ar putea ajunge din nou la Curtea Constitutionala, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea candidatei USB la Primaria Sectorului 1, Clotilde Armand, care contesta prevederile Legii electorale privind alegerea primarilor intr-un singur tur. Decizia instantei poate fi contestata, scrie News.ro.

Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea lui Clotilde Armand de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor articolului 101 alineatele 2 si 3 din Legea 115/2015.

Articolul 101 alineatul 2 din Legea 115/2015 prevede ca “este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate”, iar alineatul 3 stipuleaza ca “in caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie”.

Instanta a respins, ca neintemeiata, cererea de suspendare a judecarii cauzei pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate. Cererea lui Clotilde Armand a fost depusa in 10 iunie la Judecatoria Sectorului 1 si are ca obiect "contestatie la legea electorala".

Decizia poate fi contestata cu apel in cinci zile de la pronuntare.

Clotilde Armand a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca a fost citata, marti, la Judecatoria Secorului 1, unde s-a judecat exceptia de neconstitutionalitate, ea invocand ca un primar ales cu 10% din votantii inscrisi pe liste nu poate fi reprezentativ.

"Sunt foarte fericita sa va anunt ca judecatorul a decis trimiterea catre Curtea Constitutionala a exceptiei invocate de noi. Adica, ne vom regasi in fata Curtii Constitutionale pentru a explica faptul ca legea, asa cum este, nu permite o reprezentativitate buna in alegeri. Este a doua oara cand aceasta problema se gaseste in fata Curtii Constitutionale, prima data de catre domnul Liviu Avram. Atunci a fost respinsa pentru ca acesta nu avea calitate de candidat clasat pe locul doi . Eu acum ma gasesc in situatia aceasta si sper ca CCR va admite aceasta exceptie. Aceasta exceptie nu este retroactiva, este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile sa fie reprezentative, nu vrem ca partidele sa foloseasca aceste alegeri asa cum le convine", spune Clotilde Armand intr-un mesaj video postat pe Facebook.

Saptamana trecuta, candidata USB la Primaria Sectorului 1, Clotilde Armand, a depus o contestatie la Biroul Electoral al Sectorului 1, document de 11 pagini, care a inclus o cerere de interventie in interes propriu, invocand o exceptie de neconstitutionalitate. Contestatia a fost respinsa de Biroul Electoral.
”Am depus o noua contestatie la biroul electoral de sector, cu cerere de interventie in interes propriu si exceptie de neconstitutionalitate. In rezumat, un primar ales cu 10% din votantii inscrisi pe liste nu poate fi reprezentativ. De la inceput, USB s-a pronuntat impotriva legii alegerilor locale intr-un singur tur”, anunta Clotilde Armand.

In luna mai, Curtea Constitutionala a judecat doua exceptii de neconstitutionalitate ridicate de jurnalistul Liviu Avram, una dintre exceptii vizand organizarea alegerilor intr-un singur tur. Judecatorii CCR au respins atat exceptiile de neconstitutionalitate privind impunerea unui numar minim de semnaturi pentru depunerea candidaturilor, cat si pe cele care contestau alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

Sursa foto: Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri