Presedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, referitor la afirmatiile recente ale ministrului de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, ca ”nu ne simtim lasati singuri, ci dimpotriva, ne simtim foarte bine sprijiniti de aliatii din Alianta Nord-Atlantica”, la randul sau, presedintele Germaniei precizand ca ”nimeni nu ar trebui sa aiba indoieli legate de functionabilitatea Aliantei, desi uneori pot fi enunturi diferite dintr-o parte sau alta”.

Intrebat cum comenteaza criticile ministrului de Externe german fata de exercitiile militare ale NATO in Europa de Est, presedintele Klaus Iohannis a raspuns: ”Nu ne simtim lasati singuri, ci dimpotriva, ne simtim foarte bine sprijiniti de aliatii din NATO”, scrie News.ro.

”Nu voi comenta spusele domnului ministru federal de Externe, domnia sa va clarifica aceasta pozitie si, cu siguranta, diplomatii germani vor duce mesajul clarificator mai departe, insa este evident ca la Summit-ul de la Varsovia NATO va trebui sa ia niste decizii care pe de o parte sunt foarte clare, pe de alta parte, e nevoie de decizii care definesc NATO pentru viitor”, a mai spus presedintele Klaus Iohannis, in cadrul declaratiilor comune de presa cu presedintele Germaniei, Joachim Gauck.
Seful statului a mentionat ca este important faptul ca cei din flancul estic asteapta de la aliatii lor sa fie considerati aliati egali, sa fie considerat intregul flanc estic important pentru NATO si sa existe o abordare si o consolidare echilibrata a flancului estic.

”Evident ca nu dorim acest lucru in detrimentul flancului sudic, dar dorim sa se aplice doua principii, pe care le foloseste NATO in ultima vreme tot mai des, in explicatii: unul este principiul de baza, 28 pentru 28, si celalalt principiul apararii 360 de grade, adica sa se acorde importanta intregului spectru de amenintari posibil”, explicat presedintele Klaus Iohannis.
Si presedintele Germaniei a comentat afirmatiile ministrului german de externe. ”Nimeni nu trebuie sa creada ca politica germana este una care neaga evidenta. Nu vreau sa ma eschivez, dar Guvernul german isi asuma responsabilitatile declarate si asta fara niciun fel de rezerve”, a spus Joachim Gauck.

El a adaugat ca, ”atunci cand politicieni de varf fac declaratii si se gandesc cum se poate creea un climat al discutiilor mai favorabil, si se refera la relatia cu Rusia, asta nu inseamna ca, concomitent, s-ar indeparta de tratatele pe care le-au semnat”.

”In ultimele saptamani, luni, am demonstrat ca securitatea partenerilor din estul Europei este foarte importanta pentru noi. Germania va juca in viitorul apropiat un rol important militar in Lituania”, a mai comentat presedintele Germaniei, adaugand ca nimeni nu ar trebui sa aiba indoieli legate de capacitatea si functionabilitatea aliantei NATO, desi s-ar putea ca uneori sa existe enunturi diferite dintr-o parte sau alta.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a criticat NATO pentru exercitiile militare organizate in estul Europei, care nu sunt decat "o demostratie belicoasa de forta, contraproductive pentru securitatea regionala si pasibile sa inflameze relatiile cu Rusia", transmitea, sambata, BBC.

De asemenea, Steinmeier a cerut aliantei militare sa inlocuiasca exercitiile si demostratiile de forta cu dialogul si cooperare in ceea ce priveste Rusia. ”Ceea ce nu ar trebui sa facem este sa inflamam situatia chiar mai mult prin actiuni belicoase. Oricine crede ca o parada simbolica de tancuri va aduce securitatea la frontiera estica a aliantei se inseala amarnic. Am fost bine sfatuiti sa nu cream pretexte pentru a resuscita o veche confruntare”, a explicat demnitarul german.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri