Dragos Pislaru, ministrul Muncii, le-a cerut primarilor sa iasa public si spuna ca nu au nevoie de pensii speciale, precizand ca nu va putea exista un sistem de pensii "articulat" in momentul in care apar acordari de pensii speciale pe principiul necontributiv si fara resursa bugetara indicata, conform News.ro

”Domeniul pensiilor este pana la urma un domeniu extrem de important si atrag atentia ca pensiile speciale sunt o cale de a ne departa de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea avea un sistem de pensii articulat in momentul in care apar acordari de pensii speciale pe principiul noncontributiv”, a declarat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

”Atrag atentia ca ceea ce s-a intamplat recent, in ciuda discutiilor de constitutionalitate, in ciuda faptului ca nu este indicata o resursa bugetara, in ciuda faptului ca se ameninta stabilitatea bugetara, as vrea sa cred ca primarii, atat cei care au fost in functie in trecut, cat si cei abia alesi vor fi solidari cu acest concept de stabilitate si ma astept din partea lor sa iasa public si sa afirme ca nu au nevoie de un astfel de stimulent noncontributiv”, a spus Pislaru, adaugand ca acest lucru ar insemna constientizarea responsabilitatii pe care primarii ar avea-o impreuna cu Executivul si cu toti ceilalti care cred ca ”aceasta tara are nevoie sa fie responsabila pentru viitor”.

Pislaru a subliniat ca pensiile speciale ”erodeaza practic sistemul public de pensii”.

”Pensiile speciale sunt facute pe un regim noncontributiv, ceea ce inseamna ca noi toti ceilalti cotizam cu bani pentru ca aceste pensii sa poata fi platite”, a aratat ministrul Muncii.

Totodata, el a tinut sa transmita si parlamentarilor un mesaj, respectiv ca acestia sa-si asume, alaturi de Guvern, ca intr-un an electoral sa nu ”sara parleazul” cu masuri nesustenabile.

”Din pacate, in Parlament sunt pregatite inca doua proiecte, unul care este de diminuare a stagiilor de cotizare in sistemul de pensii pentru militari si celalalt legat de agricultorii din fostele cooperative. Tot ceea ce incerc eu sa transmit catre spatiul public si in mod indirect catre parlamentari este sa ne asumam impreuna ca intr-un an electoral sa nu sarim parleazul cu masuri nesustenabile. Mi se pare incredibil ca, in al patrulea an de mandat, brusc ne-am adus aminte de toate masurile acestea de alocatii, indemnizatii, drepturi sociale, deci nu este posibil asa ceva. Cu tot respectul institutional pe care il voi avea de fiecare data fata de institutia Parlamentului, (...) va fi afectat nivelul si standardul de viata al tuturor cetatenilor in momentul in care bugetul crapa, pentru ca ai adoptat niste lucruri fara sa te gandesti la resurse”, a subliniat ministrul Muncii.

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care alesii locali care au cel putin un mandat dus la capat beneficiaza de pensii speciale, proiectul fiind adoptat de catre plen cu 101 voturi favorabile, unul impotriva si sase abtineri. Proiectul de lege urmeaza sa ajunga pe masa presedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri