Presedintele PNL Diaspora, Viorel Badea, solicita autoritatilor sa reinfiinteze sectii de votare pentru alegerile parlamentare din acest an in paralel cu votul prin corespondenta, in acest fel urmand sa fie facilitata prezenta la vot pentru un numar cat mai mare de romani care locuiesc in afara granitelor, scrie News.ro.

Colegiul Director al PNL Diaspora s-a reunit, la sfarsitul acestei saptamani la Mamaia, unde s-a discutat, printre altele, despre strategia organizatiilor din strainatate in perspectiva alegerilor parlamentare din toamna acestui an. Presedintele PNL Diaspora, Viorel Badea, a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Legea votului prin corespondenta generaza un blocaj atunci cand romanii din strainatate doresc sa voteze.

“Legea votului prin corespondenta a fost adoptata de catre Parlament, dar ca si atunci si in acest moment noi ne exprimam dezamagirea pentru modalitatea in care legea va putea fi aplicata in beneficiul romanilor care locuiesc in strainatate. Principala vulnerabilitate pe care noi am intuit-o si atunci cand s-a adoptat legea de catre Parlament si acum este blocajul pe care aceasta lege il genereaza atunci cand romanii doresc sa mearga sa-si exercite dreptul la vot. Dat fiind faptul ca se introduce o noua modalitate multi dintre romani ori refuza sa completeze cereri de inregistrare in registrul electoral ori nu au reusit sa ajunga pana in acel moment la acea sursa de informatii sa le permita sa inteleaga modificarile facute la noul proiect de lege. Am sesizat aceasta vulnerabilitate de acum cateva luni si constatam la patru luni de la introducerea sistemului ca nu s-au inregistrat decat o mie de romani pentru a-si exercita dreptul la vot prin corespondenta”, a afirmat Viorel Badea.

El a mai spus ca PNL Diaspora propune un amendament la aceasta lege prin care solicita reinfiintarea sectiilor de votare care au fost in strainatate pana in 2014 inclusiv, astfel urmand sa fie facilitata prezenta romanilor la vot.

“Prin acest amendament nu cerem nimic altceva decat reinfiintarea acelor sectii de votare la care romanii au votat pana in 2014 inclusiv si anume sectii de votare infiintate cu sprijinul autoritatilor din statele de resedinta in care traiesc romanii. In acest mod consideram ca putem facilita prezenta la vot. Stim ca poate parea dificil sa inaintam aceasta initiativa acum, dar constatatam ca daca nu se reinfiinteaza sectii de vot ne vom trezi ca nu suntem apti sa respectam un drept constitutional si anume dreptul la vot”, a precizat presedintele PNL Diaspora.

El a mai spus ca doreste ca votul prin corespondenta sa ramana, dar sa mearga in paralel o perioada cu modalitatea prin care se facea votarea pana acum. “Votul prin corespondenta este un bun castigat si tinem ca el sa ramana in continuare, dar problema este ca nu faci trecerea brusc de la un sistem la altul. Daca eu lucrez acum in Sahara nu pot de maine dimineata sa lucrez in Siberia fara sa-mi iau hainele cu mine. E un lucru firesc. Noi asta cerem sa se faca o trecere lina de la un sistem la altul si asta este momentul oportun pentru a face aceasta trecere. (…) Cand am facut solicitarea pentru vot prin corespondenta am trecut si aceasta maniera, lasam sectii de votare in continuare cum a fost, introducem votul prin corespondenta, merg in paralel, la un moment dat aceastea raman in spate si se desfiinteaza si ramane numai votul prin corespondenta. Nu s-a tinut cont de chestia asta”, a mentionat Viorel Badea.

La randul sau, vicepresedintele PNL Diaspora, Anton Nyerjak, a spus ca isi doreste ca romanii din strainatate sa poata vota. “Vrem sa putem sa votam. Am cerut vot alternativ, ni s-a oferit votul prin corespondenta. Am cerut vot alternativ, dar nu am cerut special votul prin corespondenta. Votul prin corespondenta ni s-a aruncat special de PSD ca sa ne inchida gura. In primul rand puteau sa infiinteze mai multe sectii de votare, asta era primul lucru pe care puteau sa-l faca pentru ca au mijloace, au fost sectii de votare, ei le-au inchis. In al doilea rand exista si alte modalitati de votare alternativa. Daca vrem sa-i facem pe oameni sa voteze, putem sa-i facem”, a afirmat vicepresedintele PNL Diaspora.

Presedintele PNL Marea Britanie, prezent la intalnirea de la Mamaia, a fost intrebat daca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ii afecteaza pe romani, el spunand ca toti sunt acum intr-o ”mare incertitudine”, iar pe viitor acest stat ar putea sa nu mai fie atractiv pentru romani.

“Bineinteles ca ne afecteaza pentru ca suntem intr-o stare de mare incertitudine. Ii va afecta efectiv pe cei care sunt noi, care abia au ajuns in Marea Britanie, nu au reusit sa obtina documentele pentru a putea munci in mod legal acolo. In schimb, cei care vor dori sa mearga practic vor avea in viitor nevoie de vize si sa indeplineasca anumite criterii care vor fi impuse noul guvern care vor fi foarte restrictive exact cum era probabil inainte, sa dovedeasca ca au avut un anumit nivel de salarizare care e foarte ridicat in tara de unde au plecat. Va dati seama, multa lume nu va putea satisface acel criteriu, deci va fi foarte complicat. Bineinteles afacerile vor fi afectate, in care multi lucreaza, si scaderea puterii de cumparare, deci practic Marea Britanie va deveni un stat neatractiv pentru romani daca efectiv aceasta iesire din Uniunea Europeana se va materializa”, a afirmat presedintele PNL Marea Britanie, Cosmin Rusu. El a mentionat ca in Marea Britanie traiesc si muncesc 400.000 de romani, jumatate dintre acestia fiind in Londra.

De asemenea, presedintele PNL Spania, Marius Ioan, sustine ca alegerile parlamentare anticipate de duminica din aceasta tara ar putea aduce la putere Partidul Podemos, fapt ce poate duce la o situatie similara cu cea din Grecia.

“Astazi se organizeaza alegeri anticipate in Spania, alegeri parlamentare. Sunt foarte importante pentru ca dupa cele intamplate in Marea Britanie toata lumea sta cu ochii atintiti asupra a ceea ce se va intampla in Spania, ceea ce este posibil sa se intample. Dupa ultimele sondaje care au fost facute publice acum cateva zile se pare ca vom avea o victorie a Partidului Popular, dar supriza va fi data de Partidul Podemos. Este posibil ca acesta sa treaca al doilea, in fata socialistilor, ceea ce ne poate crea o problema aditionala de a crea un nou guvern. Va imaginati daca in Spania va guverna Podemos se poate ajunge la ceva asemanator Greciei si atunci nu este de dorit pentru Uniunea Europeana, nici pentru euro”, a afirmat presedintele PNL Spania.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri