Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, spune ca nu va lua nicio masura de gratiere sau amnistiere in mandatul sau, desi aceasta ar fi solutia "cea mai facila pentru problema supraaglomerarii penitenciarelor", si ca spera ca nici urmatorul ministru nu se va grabi cu o asemenea masura populista.

Intrebata, duminica, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, despre politicienii cu probleme penale care candideaza la functii publice, ministrul Raluca Pruna a aratat ca nu poate fi reglementat la nivel de legislatie bunul simt., scrie News.ro.

“Faptul ca daca ma aflu intr-o procedura penala ar fi poate bine sa nu ma erijez intr-un model pentru societate si sa ma prezint drept candidat care sa conduca cetatea. Sa conduca cetatea catre ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred ca modul in care putem sanctiona acest lucru este fiecare cu votul sau. Cata vreme nu facem acest lucru si cata vreme vedem ca persoane fie in urmarire penala, fie condamnate se prezinta din nou in alegeri si sunt alese, aproape ca pare avantajos”, a declarat ministrul Justitiei.

In legatura cu Agentia pentru recuperarea prejudicilor, Raluca Pruna a spus ca acesta a fost creata ca urmare a unei legi adoptate anul trecut si ca nu mai poate fi oprita de nimic, avand toate premisele ca ea sa functioneze.

“Pe durata procesului penal este competenta agentia. In momentul in care o persoana este condamnata definitiv si avem, ca societate, de recuperat un prejudiciu, exista o directie speciala in cadrul ANAF care se ocupa de recuperarea prejudiciilor odata ce avem o hotarare definitiva. Dreptate se va face. Agentia noastra, ANABI, conlucreaza foarte indeaproape cu ANAF”, a mai aratat Pruna.

Intrebata despre informatiile potrivit carora ar fi promis o amnistie, Raluca Pruna a aratat ca este vorba de o intoxicare. “Am fost in multe penitenciare, inclusiv la Rahova. Acolo am spus clar ca eu nu voi da nicio gratiere, dar va spun, asta-i solutia cea mai facila. Probabil daca as fi politician, as fi optat macar pentru a propune o asemenea solutie facila care creeaza un soi de sustinere intr-o anumita parte a societatii. Eu am o obligatie si fata de persoana aflata in detentie si fata de societate, pe care nu o pot dezamagi, luand masuri populiste, sub presiune. Este exclusa orice fel de initiativa de gratiere sau de amnistiere sub mandatul meu si eu sper ca nici in mandatul viitor nimeni nu se va grabi cu acest lucru”, a completat Raluca Pruna.

Ea a apreciat, legat de conditiile din penitenciare, ca s-a ajuns aici din cauza unui prost management la nivelul Adiministratiei Nationale a Penitenciarelor. “Ca sa ne facem curatenie, sa deratizam niste camere in care exista gandaci si plosnite, nu cred ca e necesar pentru asta un un buget foarte mare. In multe dintre penitenciare mi se spune ca detinutii nu muncesc pentru ca nu avem unde sa-i punem sa munceasca. Atunci m-am gandit ca detinutii carora nu le putem cere sa faca gratuit curat pentru ca ei sunt in custodia statului, dar daca le spunem faci curat si asta conteaza ca o zi de munca, eu sunt convinsa ca mare parte dintre ei vor putea fi implicati in aceasta chestiune”, a mai declarat Raluca Pruna.

Intrebata de ce a venit in tara pentru bani mai putini decat castiga la Bruxelles, Pruna a spus: "Asa este, dar am primit o functie de demnitate extraordinara in tara mea si asta nu poate fi cuantificabil in bani”.

Sursa foto: OFFFSTOCK/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri