Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, la Galati, la Formul Organizatiilor Studentesti din Romania, ca sustine alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educatie si cercetare concomitent cu asumarea unui plan clar de investitii si prioritati pe termen lung.

Seful statului a afirmat, marti, la deschiderea oficiala a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania, care se desfasoara la Galati, ca stie care sunt temele ridicate de studenti si preocuparile acestora, Klaus Iohannis vorbind despre finantarea, calitatea procesului educational si responsabilitatea institutiilor de invatamant superior, conform News.ro.

In acest sens, presedintele a declarat ca sustine alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educatie si cercetare.

”Faptul ca educatia si cercetarea din Romania au fost subfinantate in mod constant si supuse unei asa-numite «reformite cronice» stim cu totii. Totusi, cresterea finantarii, in sine, nu va rezolva problemele. Sustin deci alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educatie si cercetare, concomitent cu asumarea unui plan clar de investitii si prioritati pe termen lung, respectat de toti cei responsabili”, a afirmat Iohannis.

Referindu-se la calitatea procesului educational din universitati, Iohannis a spus ca invatamantul trebuie centrat pe student, atractivitatea profesiei didactice si calitatea procesului de predare.

”Exista, din pacate, programe de licenta si masterat in cadrul carora profesorii inca dicteaza dupa capitole din carti, in loc sa stimuleze creativitatea studentilor si spiritul critic”, a spus presedintele.

Klaus Iohannis a adaugat ca ”numarul studentilor din Romania continua sa scada, din motive care tin de demografie, dar si de capacitatea universitatilor de a atrage potentiali studenti valorosi din medii socio-economice defavorizate sau din afara tarii, prin strategii de internationalizare a invatamantului superior”.

Astfel, presedintele a vorbit despre nevoia universitatilor de a-si defini ”mai bine misiunea si contextul economico-social caruia ii raspund”.

”De aceea, cred ca realizarea unei clasificari a universitatilor care sa oglindeasca diversitatea fireasca a misiunilor asumate ar trebui sa stea la baza oricarei reforme viitoare”, a mai spus Iohannis.

Iohannis: Invatamantul de calitate, cheia pentru o Romanie competitiva

Presedintele a mai afirmat ca un ”invatamant de calitate reprezinta cheia pentru o Romanie competitiva, o Romanie care ofera cetatenilor sai oportunitati reale in propria tara, exportand inovatie”.

”Avem datoria de a gasi solutii pentru a le oferi tuturor, prin educatie, sansa la un viitor mai bun. Lipsa banilor nu ar trebui sa mai reprezinte automat si lipsa sanselor de acces si de finalizare a studiilor in invatamantul superior. Costul lipsei de investitie in educatia de calitate este mult mai mare decat poate Romania sa isi permita”, a mai spus seful statului.

Iohannis: una din valorile invatamantului modern este ”autonomia universitara"

”Ea inseamna, de fapt, incredere in institutiile de invatamant superior, dar si o responsabilitate crescuta a acestora - fata de formarea academica, fata de contributia la cercetarea stiintifica si fata de societate in ansamblu. Cred in necesitatea unei noi abordari a guvernantei academice, in deschiderea universitatilor catre societate si asumarea asa-numitei «a treia misiuni». Universitatile au o importanta responsabilitate sociala. Ele trebuie sa reprezinte cu adevarat modele de transparenta si integritate, devenind repere pentru alte institutii si, in acelasi timp, fauritori de destine pentru tinerii care le trec pragul”, a mai spus Klaus Iohannis.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) deruleaza in perioada 8-16 august 2016, la Galati, cea de-a XI-a editie a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania (FOSR), cel mai important eveniment anual studentesc din Romania, care reuneste peste 350 de studenti din 17 centre universitare din tara.

Pe perioada evenimentului, liderii studentilor din intreaga tara vor dezbate cele mai importante probleme si interese ale studentilor, stabilind prioritatile federatiei pentru urmatorul an. La evenimentul de la Galati participa si Mircea Dumitru, ministrul Educatiei si Cercetarii si Sorin Campeanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri