Dacian Ciolos a facut declaratii despre problema fondurilor europene, raspunzand astfel criticilor aduse de catre fostul premier Victor Ponta. Ciolos afirma ca absortia redusa a fondurilor europene pe programele din exercitiul 2014-2020 este doar cu putin sub media europeana, insa au fost intarzieri in pregatirea lor, ele neincepanad in perioada 2013, cand ar fi trebuit, ci abia in 2015, odata cu venirea Cabinetului sau, care a "destelenit buruienisul lasat de cei care acum striga de pe margine".

Premierul a afirmat, pentru Hotnews, ca absorbtia fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 este "ceva sub media europeana", de 1,5%, Romania aflandu-se la nivelul de 1%. Ciolos a explicat ca la inceputul unui exercitiu absorbtia este in general mica pentru ca se fac acreditarile institutiilor, se lanseaza programe, ghiduri si licitatii, iar abia apoi demareaza proiectele. Astfel, pentru o absorbtie a fondurilor europene sustinuta este nevoie ca pregatirile sa inceapa inainte de debutul unui exercitu financiar, a sustinut premierul, conform News.ro.

El a acuzat ca atunci cand a preluat guvernarea a constatat ca nu se facuse nimic pentru pregatirea programelor pentru 2014-2020.

"Cand am preluat guvernarea, am constatat foarte repede ca pentru pregatirea programelor pentru 2014-2020 nu se facuse mai nimic pentru ca absorbtia sa poata incepe anul acesta. Acesta este inca un motiv pentru care o discutie despre absorbtie azi este deplasata, mai ales cand criticile vin de la reprezentanti ai fostului guvern. In timp ce alte state efectuau acreditarile necesare pentru Autoritatile de Management, Romania batea pasul pe loc", a spus Ciolos.

Premierul afirma ca pregatirile ar fi trebuit sa inceapa cel mai tarziu in 2013, insa acest lucru nu s-a intamplat. "(Pregatirile - n.r.) au inceput, in cea mai mare parte, odata cu venirea noastra, la sfarsitul lui 2015", a precizat Ciolos, pentru HotNews.ro. Prim-ministrul explica astfel ca absorbtia efectiva pentru 2014 – 2020 a inceput in mai 2016, dupa eforturi ale Guvernului sau.

"Am destelenit buruienisul lasat de cei care acum striga de pe margine", puncteaza Ciolos.

El spune ca in 2017, dupa ce Autoritatile de Management vor fi acreditate, Romania va beneficia de rambursari in valoare de aproape 4 miliarde de euro. Ciolos sustine si ca Executivul sau a reusit sa creasca absorbtia fondurilor europene din exercitiul financiar 2007-2013, care era de 56% la preluarea guvernarii.

"Acum absorbtia pe aplicatiile de plata trimise Comisiei Europene este de 78% si lucram pentru a inchide aceste programe cu peste 80%. In practica, acest guvern a adus in tara anul acesta inca aproape trei miliarde de euro. Calculati dumneavoastra cat inseamna cresterea in cateva luni comparativ cu ce s-a facut in anii precedenti", a spus Dacian Ciolos.

In ceea ce priveste situatia economica, premierul a spus ca Executivul a trebuit sa lucreze cu multe proiecte de majorari salariale si pensii speciale, lasate de fostul Guvern si votate in Parlament, unele fiind insa blocate la CCR. Ciolos a spus ca riscul este depasirea deficitului bugetar in cazul in care astfel de masuri ar continua.

"Urmeaza o perioada electorala, sper ca parlamentarii sa nu cedeze tentatiei de a impovara bugetul tarii pentru o tinta politica sau alta", a mai spus Ciolos.

Victor Ponta si Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, au avut o disputa pe Facebook legata de nivelul absorbtiei fondurilor europene, fostul premier sustinand ca Guvernul nu a reusit sa utilizeze bani din actualul exercitiu bugetar, in timp ce Ghinea sustine ca pentru anul 2016 se previzioneaza folosirea a 3,2 miliarde de euro.

”Din pacate este adevarat - Romania in 2016 are «GUVERNUL ZERO!» Nu doar absorbtie zero, ci si ce isi propun in continuare pana la sfarsitul anului este tot zero! Faptul ca acum recunosc nu ne incalzeste cu nimic, problema este ca de dimineata si pana acum tot mai multi oameni ma intreaba daca nu cumva tocmai din acest motiv «a trebuit sa moara oameni» si sa avem acest Guvern!?”, a scris Victor Ponta pe contul sau de pe reteaua de socializare, referindu-se la un memorandum discutat in Guvern care ar fi aratat ca in 2016 Guvernul nu ar fi atras fonduri din exercitiul 2014-2016.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri