In scoala generala si in liceu cred ca as fi fost un bun politician. Stateam ferm pe pozitii, imi argumentam ideile pana in panzele albe si, in general, eram foarte greu de convins ca nu am dreptate.

Puteau veni minti foarte luminate sa incerce sa ma convinga ca este mai bine altfel, eu tot ca mine faceam. Ba mai mult, chiar si cand constientizam ca am gresit si stiam in sinea mea ca ar trebui sa imi cer scuze, nu o faceam – numeste-o mandrie, numeste-o prostie, numeste-o…ceva negativ.

In facultate am descoperit insa magia cuvintelor “ai dreptate, am gresit, imi cer scuze”. A fost ca un mini moment “evrika!”, in care am realizat cate lucruri se pot rezolva, mult mai usor, acceptand ca sunt om si, ca orice om, am si momente in care calc stramb.

Si aici este hiba majora a politicianului roman – luat generic. Nu stie sa isi ceara scuze, public, sa accepte cand greseste ci, incapatanat precum un copil, continua cu indarjire uneori sora cu mania sa isi mentina opinia. Poate trei sferturi din tara sa arate cu degetul spre el si a sa eroare, politicianul, din turnul sau de fildes, priveste superior si spune (nu cu aceste cuvinte, dar asta se intelege), “voi, plebe, ascultati-ma, eu sunt seful la voi si eu stiu mai bine ce fac si ce zic! Ca na, sunt aici, in turnul asta de fildes, si voi jos, acolo, da?!”

Sunt cel putin trei probleme aici

  1. Politicianul roman uita ceva esential – nu EL este acolo, in acel turn, ci noi, poporul. Noi l-am votat, noi l-am ales, si el este acolo pentru a ne sluji pe noi si interesele noastre. El, daca este ceva, este egal cu noi si in niciun caz superior.
  2. Politicianul roman uita ca este om si orice om are voie sa greseasca. Sa luam cazul Tariceanu care, in ultimele zile, nu face decat sa isi mentina punctul de vedere cum ca el era ocupat si nu trebuia sa stea la coada sa isi ia permisul de conducere, ca tot romanul. El este superior. Este o rasa ariana. El (imi vine sa scriu cu “e” majuscula) nu se vantura prin plebe, desi in concediu, caci el e ocupat sa conduca. Cand a vazut ca nu ii merge treaba, forteaza chiar un proiect de lege in Parlament conform caruia oamenii statului nu ar trebui sa mai trebuiasca sa stea la coada. Practic isi face “dreptate” dupa consumarea faptului.In locul sau, ca simplu cetatean platitor de taxe, as fi iesit la rampa si, foarte onest, mi-as fi cerut scuze pentru scapare.

    Mai mult, as fi promis ca as incerca sa rezolv problema de la radacina – eliminarea cozilor enorme la institutiile publice -, nu sa incerc sa o ocolesc si sa o ignor. Atunci, si doar atunci, ar fi reusit sa fie cu adevarat demn de a ne reprezenta. Orice om greseste si, daca a invatat ceva din eroare, i se iarta. Se pare ca politicianul roman, generic, repet, nu stie sa isi ceara scuze si sa invete din erori.
  3. Si ajungem si la problema trei a incapatanarii politicianului roman – faptul ca, dupa ce gresesc sau se afla in eroare, politicianul nu incearca sa rezolve problema ci incearca sa isi salveze pielea – de cele mai multe ori indoind adevarul sau mintind pe fata, cenzurand.

In acest sens, am cerut cateva informatii de multiple ori mai multor politicieni romani, atat pe Facebook (lui Victor Ponta si Gabrielei Firea, cel mai recent), cat si pe mail. Pe mail nu am primit niciodata niciun raspuns, iar pe Facebook, desi am pastrat un ton complet neutru si deloc agresiv, tot ce am primit a fost interzicerea postarii de mesaje pe paginile dumnealor. Fix opusul transparentei pe care o promit toti politicienii, in cor, inainte de a ajunge intr-o functie inalta.

M-am indreptat catre mail-uri oficiale si nu mi s-a raspuns in termenul legal de 1 luna ci, dupa multiple insistente, dupa 2-3 luni am primit cateva randuri de raspuns. O sfidare si incalcare flagranta a legilor, atat tarii cat si ale transparentei si bunului simt.

Fratilor, pentru ca toti suntem frati in rasa, invatati cele trei lucruri de baza in relationarea noastra popor – politicieni, si o sa vedeti, tuturor o sa ne fie mai bine. Voi sunteti cei care ar trebui sa ne serviti interesele, si nu invers. Voi sunteti cei care ar trebui sa indrepte lucrurile care nu merg bine (cu ajutorul nostru, bineinteles), si VOI ar trebui sa aveti puterea de a fi exemple pentru toti cetatenii.

Si incepeti prin a intelege ce inseamna cuvintele “am gresit, imi cer scuze si voi incepe sa repar problemele”. Abia atunci veti depasi nivelul de “politicieni de scoala generala” si veti intra la facultate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri