Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca Republica Moldova nu va deveni membra a UE in urmatorii 20-30 de ani sau poate chiar niciodata, datorita opozitiei Rusiei la extinderea Uniunii in vecinatatea sa estica.

”Republica Moldova nu va fi membra a Uniunii Europene niciodata sau nu in urmatorii 20-30 de ani. Tentativa de a extinde prin acordul de asociere Uniunuea Europeana in Ucraina si Republica Moldova a avut reactie imediata din partea Rusiei: anexarea Crimeei si ocuparea estului Ucrainei”, a declarat fostul presedinte Traian Basescu la scoala de vara a tineretului PMP care se desfasoara la Neptun, scrie News.ro.

Fostul sef al statului a spus ca nu sunt multi politicieni romani sau moldoveni care sa aiba curaj sa recunoasca faptul opozitia Rusiei poate bloca drumul european al Moldovei. Traian Basescu a apreciat ca decretul de aderare a Transnistriei la Federatia Rusa reprezinta tot o reactie adversa la extinderea Uniunii Europene catre est. ”Sa nu credeti ca ce a a facut zilele trecute Sevciuk (Evgheni Sevciuk, liderul regiunii separatiste - n.red.), cand a declarat Transnistria parte a Federatiei Ruse, nu este tot o reactiei la Acordul de Asociere al Moldovei la UE. Deci Moscova a spus clar «stop» pentru ca daca nu se stopeaza extinderea UE si a NATO riscam razboi in regiune”, a spus presedintele PMP.

El a mai adaugat ca o eventuala unire a Romaniei cu Moldova va aduce beneficii ambelor parti. ”Nu este o favoare pe care Romania ar face-o Republicii Moldova, ci, in mod egal, si Romania ar avea extrem de mult de castigat daca se face unirea”, a conchis Basescu. Liderul regiunii separatiste Transnistria, Evgheni Sevciuk a semnat joi un decret care pune in aplicare rezultatul unui referendum nerecunoscut de la 17 septembrie 2006, atunci cand 97% dintre locuitorii regiunii au votat pentru alipirea la Rusia. Insa, consultarea populara nu a fost recunoscuta de nicio institutie internationala.

O asemenea masura ar reprezenta primul pas catre aderarea regiunii separatiste la Federatia Rusa. De asemenea, decretul semnat de liderul separatist mai prevede si ajustarea legislatiei transnistrene la cea ruseasca. Regiunea Transnistria si-a proclamat "independenta" fata de Republica Moldova in anii '90, in urma unui razboi sangeros, care s-a soldat cu aproximativ 1.500 de morti. Insa, regiunea reparatista nu este recunoscuta de comunitatea internationala, inclusiv Moscova. Rusia a desfasurat trupe in zona: este vorba de circa 1.300 de militari, dintre care 350 fac parte din trupe de mentinerea pacii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri