Senatorul Gabriel Oprea a raspuns, miercuri, pe Facebook, criticilor venite in urma votului din Senat, prin care s-a respins inceperea urmaririi penale in cazul sau, el aratand ca ceea ce s-a decis in plenul Senatului a fost ”sa mai treaca inca 3 luni pana cand dosarul va ajunge in fata judecatorilor, atat si nimic mai mult”, el adaugand ca se intreaba cine va plati pentru calomniile, injuriile si ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs, cand judecatorii ii vor da dreptate, scrie News.ro.

Gabriel Oprea precizeaza in postare ca doreste sa faca niste clarificari, ”pentru ca votul din Senat a starnit foarte multe discutii”.

”In primul rand, acest vot nu ma face imun in fata Justitiei, nu ma «salveaza» de la ceva si nici nu inchide drumul dosarului pentru care DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale. Peste doar cateva luni, mandatul meu de senator se incheie. Peste doar cateva luni, asa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul isi va urma cursul normal in Justitie. Spun asta pentru cei care, din nestiinta sau din interes, afirma – in mod total gresit – ca, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge in instanta”, spune Oprea.

El adauga ca ”procurorii au asteptat aproape un an ca sa faca acest dosar”.”Ei bine, prin votul de acum doua zile, s-a decis sa mai treaca inca 3 luni pana cand va ajunge in fata judecatorilor. Atat si nimic mai mult”, adauga Oprea.

Fostul ministru de Interne precizeaza ca motivul pentru care a cerut colegilor sa nu incuviinteze solicitarea DNA este ”suspiciunea ca acest dosar nu vizeaza infaptuirea Justitiei, ci mai degraba a unor jocuri de alta natura”.

”Cred ca este menirea Senatului sa atraga atentia, inclusiv prin vot, asupra faptului ca exista astfel de suspiciuni cu privire la modul in care se fac dosarele si ca aceste semne de intrebare afecteaza nu doar drepturile si libertatile individuale, ci si increderea oamenilor in institutii, in general si in Justitie, in special. Ar mai fi de precizat faptul ca in acest dosar, Senatul a cerut, la inceputul anului, urmarirea penala pentru abuz in serviciu si pana in acest moment nu a fost data nicio solutie”, a explicat senatorul independent.

Oprea face referire la articolul 109 alin.2 din Constitutie. ”Senatul nu incuviinteaza urmarirea penala ceruta de procuror, ci are dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor guvernului pentru fapte savarsite in exercitiul functiei lor. Este un drept si nu o obligatie! Aceasta implica o apreciere si o responsabilitate din perspectiva legii penale si a celei procesuale penale”, mai mentioneaza Gabriel Oprea.

Senatorul afirma ca, asa cum a mai spus, se considera ”nevinovat”. ”Asa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzatie atat de grava sa fie atat de sarac in probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge in fata judecatorilor si sunt convins ca, asa cum nenumarate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate si suspiciunile procurorilor. Iar atunci cand judecatorii imi vor da dreptate, ma intreb daca cineva va plati, totusi, pentru calomniile, injuriile si ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs”, scrie Oprea pe Facebook.

Directia Nationala Anticoruptie a formulat in 1 septembrie cererea de efectuare a urmaririi penale fata de senatorul Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate nationala si fost ministru al Afacerilor Interne, pentru ucidere din culpa in perioada in care a detinut functia ministeriala. Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie a fost respinsa luni, in plenul Senatului, cu 73 de voturi ”impotriva” cererii, 45 ”pentru” si sase abtineri..

Directia Nationala Anticoruptie arata, marti, ca respingerea de catre Senat a cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Gabriel Oprea face imposibila stabilirea raspunderii penale a fostului ministru al Intertnelor pentru moartea politistului Bogdan Gigina, ancheta penala pentru ucidere din culpa fiind blocata prin votul majoritatii senatorilor.

Si ministrul Justitiei a reactionat. Raluca Pruna a declarat, marti, in legatura cu votul senatorilor in cazul lui Gabriel Oprea, ca in Romania nu suntem orbi cu privire la cine este cel caruia trebuie sa i se aplice legea, ci facem "un fel de discriminare pozitiva".

Presedintele Klaus Iohannis se declara "profund dezamagit" de votul senatorilor de luni, prin care a fost blocata urmarirea penala impotriva lui Gabriel Oprea in cazul mortii politistului Bogdan Gigina, si atrage atentia din nou ca politicienii care vor bloca justitia nu se vor bucura de respect din partea cetatenilor, potrivit Presedintiei.

Si Ambasadele SUA si Marii Britanii la Bucuresti au reactionat, in urma votului din plenul Senatului. In 20 octombrie 2015, politistul Bogdan Gigina, de la Brigada Rutiera a Capitalei, a murit, la 28 de ani, in timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, agentul cazand cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri