Partidul National Liberal si-a prezentat, in reuniunea Consiliului National, principalele prioritati din Programul de Guvernare, in economie, sanatate, educatie, printre acestea aflandu-se construirea a opt spitale regionale, evaluarea tuturor universitatilor si scaderea cotei TVA de la 20% la 16%, in 2019.

Vicepresedintele Raluca Turcan a afirmat in cadrul Consiliului ca PNL are sansa sa fie partidul care ofera solutii de fond in educatie, temeinice si pe termen lung, scrie News.ro.

”Bilantul tragic al PSD in educatie au ajuns sa il cunoasca toti romanii. Coruptie, clientelism, plagiat. Toate eforturile pentru a-si scapa plagiatorii, zero eforturi pentru interesul public si pentru copiii saraci din aceasta tara. PNL va fi partidul care vorbeste clar si realist despre educatie. Avem obligatia sa nu lasam ca dezbaterea legata de viitorul educatiei sa fie confiscata din nou de PSD”, a spus Turcan.

Ea a mai afirmat ca, din cei 26 de ani, PSD a fost in fruntea ministerului educatiei 19 ani. ”Si atunci cum sa-i mai crezi cand vorbesc despre depolitizarea sistemului, de salariile mici, despre abandonul scolar, despre diplome false sau plagiate?! Cand tot ce fac e sa falsifice, la vedere – concursurile, diplomele, doctoratele”, a adaugat Raluca Turcan.

Deputatul PNL a aratat ca, in domeniul educatiei, PNL va oferi raspunsuri pe urmatoarele teme prioritare: decuplarea educatiei de piata muncii; subfinantarea cronica si netintita a educatiei; pungile de saracie acuta si abandonul scolar record; scolile profesionale inutile pentru investitori; manualele, programele si evaluarile rupte de cerintele pietei si promovabilitatea scazuta - jumatate de milion de elevi nu au reusit sa ia examenul de BAC in ultimii ani si se indreapta vertiginos spre saracie si izolare.

Potrivit Ralucai Turcan, avem multi absolventi de scoli profesionale, cu calificari reale si adaptate pietei muncii, de licee profesionale la standarde moderne in parteneriat cu mediul economic, facilitati fiscale investitorilor care doresc sa faca parteneriate cu scolile profesionale. In plus, ea a vorbit si despre generalizarea invatamantului obligatoriu de la 4 ani si asigurarea de locuri in gradinite si scoli astfel incat sa ajungem la invatamant intr-un singur schimb in toate scolile!

”Examene de admitere la licee, diferentiate, in functie de liceul pe care-l urmeaza. Bacalaureat diferentiat, in functie de profilul liceului, cu acces diferit spre universitati”, a mai enumerat Turcan prioritatile PNL in domeniul educatiei, precizind ca trebuie modificat continutul manualelor, simplificat, adaptat la cerintele si sistemele de evaluare (nationale si internationale);

Raluca Turcan a mai afirmat ca e nevoie de un moment ”zero” in care sa evaluam, clasificam si finantam universitatile in functie de performante, iar banii sa mearga in calitatea programelor si nu in tiparnitele de diplome fara acoperire”.

Prezentarea prioritatilor in domeniu sanatatii au fost prezentate de liderul PNL Bucuresti si prim-vicepresedinte al partidului, Cristian Busoi.

El a aratat in cadrul discursului ca la conturarea acestor prioritati au contribuit zeci de specialisti din filialele, medici cu experienta, manageri de spitale, lideri de directii sanitare sau case de sanatate.

Potrivit lui Busoi, PNL isi propune constructia a 8 spitale regionale. ”Este o rusine ca dupa 25 ani sa nu avem niciun spital nou generalist de stat. (..) Trei spitale pot fi finantate pe fonduri europene si suntem ingrijorati ca lucrurile nu se misca mai repede. Avem de asemenea nevoie de un mare spital in Bucuresti, care sa fie construit de municipalitate, si care sa fie un reper nu doar pentru Romania, ci si pentru tarile din Centrul si Estul Europei”, a mai spus Busoi.

Liberalii isi mai propun stoparea migratiei medicilor, prin dublarea salariilor medicilor si cresterea cu 20% a salariilor asistentilor medicali. In plus, propun si Programul ”Casa medicului”, care cuprinde 900 de imobile.

Busoi a mai aratat ca este nevoie de programe nationale de preventie si educatie, care sa imbunatateasca real starea de sanatate a populatiei, in special in randul comunitatilor defavorizate si ca orientare strategica, si sa reduca costurile mari de acum alocate tratarii bolilor.
Alte prioritati ale PNL vizeaza accesul real la medicamente, actualizarea bianuala a listei medicamentelor compensate si revizuirea legislatiei si protectia reala a pacientilor cu garantarea unor standarde de calitate.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, care a fost prezent la reuniunea PNL, s-a referit la prioritatile PNL din programul de guvernare.

”In programul dumneavoastra de guvernare am citit ca reforma in sanatate este unul dintre principalele subiecte si asta ma bucura mai ales ca o parte din masurile pe care Guvernul Ciolos deja le-a demarat se afla si in programul dumneavoastra”, a spus Voiculescu, in discurusl sustinut in cadrul Consiliului National al PNL.

Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a vorbit in Consiliul National despre partea economica a Programului de guvernare al PNL.

”PSD are grija doar ca adevaratii baroni ai Romaniei sa o duca bine prin sufocarea inteprinzatorilor si diminuarea sanselor acestora de a produce plusvaloare si prosperitate! Noi liberalii, suntem cunoscuti pentru impozite si taxe mai mici, si avem in vedere sa generalizam cota unica de 16%”, a spus liderul deputatilor PNL.

Potrivit lui Nicolaescu, PNL va actiona pentru restructurarea sistemului de impozite si taxe, pentru reducerea la jumatate a numarului acestora, dar si a cuantumului unora dintre obligatiile fiscale de acum, asa cum am aprobat in Programul de Guvernare.

”Asta inseamna sa dam capitalului romanesc mai mult aer si extraordinara sansa de a crea noi locuri de munca, mai bine platite”, a completat el, precizand PNL isi propune ca taxa standard de TVA sa scada la 16%, din 2019 fata de 20% in prezent.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca procedurile fiscale vor fi simplificate, va creste rolul de preventie al fiscului, manifestarea transparentei in activitatea tuturor organelor de control, concomitent cu afirmarea obligatiei statului de a se comporta responsabil cu cel care munceste.

”Am convingerea ca relaxarea fiscala profunda si fundamentata, debirocratizarea si simplificarea procedurilor fiscale, impreuna cu respectul pentru cel care munceste, risca si investeste bani, energie, si talent, toate acestea vor schimba tara! Putem sa Recladim Romania ,”Prin noi insine!”, a afirmat in final Eugen Nicolaescu.

Prim-vicepresedintele PNL Adriana Saftoiu a vorbit despre relatia dintre stat si cetatean.

”Pe mine ma doare suta al suta ca statul, prin institutiile sale, trateaza cetateanul ca un prezumtiv vinovat”, a spus Saftoiu, precizand ca aceasta mentalitate se dezvolta de mici. (..) Parem toti prezumtivi vinovai, Nimei nu e fara pacat, cu o asemenea mentalitate nu se dezvolta o familie, dar un stat”, a spus Adriana Saftoiu, precizand ca programul PNL trebuie sa puna in fata cetatenul si nu statul.

Prim-vicepresedintele PNL a mai spus ca statul nu mai trebuie sa fie intr-o ierarhie, deasupra cetatenului ci aa fie pe orizontala. ”Trebuie sa facem un stat prietenors, care sa ajute oamenii sa devina prietenul lor, si nu sanctionatorul nostru”, a adaugat Saftoiu.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a afirmat, la randul lui, ca programul de guvernare al PNL pune individul in centrul atentiei.

”Este momentul sa luam toate masurile pentru relansarea antreprenoriatului romanesc”, a spus acesta, precizand ca antreprenorii trebuie eliberati de agresiunea birocratiei si de legislatia gaunoasa.

”FIscul sa nu mai inchida firmele decat dupa ce le da o perioada de gratie, in care sa remedieze greselile, cum se intampla in statele europene. TVA sa se incaseze la incasarea facturii, nu la emiterea ei”, a mai afirmat Catalin Predoiu.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri