Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valeri Kuzmin, a afirmat, la Digi 24, ca o eventuala infiintare a unei flote NATO la Marea Neagra ar provoca tensiuni suplimentare si "inutile" in regiune, iar brigada multinationala de la Craiova este un "pretext" pentru dislocarea unor forte puternice ale Aliantei in vecinatatea Rusiei.

"Daca ati infiinta o astfel de flota - nu e un secret din ce inteleg ca va fi o flota NATO - ar provoca tensiuni suplimentare si inutile in aceasta regiune din mai multe motive, precum conventiile care limiteaza prezenta straina din regiune, cum ar fi Conventia de la Montreux", a spus diplomatul, potrivit News.ro.

El a adaugat ca astfel de initiative nu pot avea efecte benefice pentru regiunea Marii Negre. "Intreaga planeta a devenit destul de mica. Vedem ca tensiuni intr-o zona pot influenta si alte zone indepartate, dar in aceasta regiune relativ mica nu consideram ca o concentrare suplimentara a fortelor NATO poate avea evolutii pozitive", a spus el.

In ceea ce priveste brigada multinationala care va fi infiintata la Craiova, Kuzmin a spus ca este doar un pretext pentru ca NATO sa organizeze exercitii in vecinatatea Rusiei si sa aduca echipamente grele in regiune.

"Consideram ca orice escaladare a acestor forte, care exista deja in anumite tari, precum si in zone din Romania, ni s-a spus sa nu ne ingrijoram, ca sunt dislocate prin rotatie, consideram ca nu este o mare diferenta intre rotatie si permanenta, pentru ca este un pretext si este deja un fapt, ca e un pretext pentru dislocarea echipamentelor grele, e un pretext pentru a face exercitii militare intense la granita noastra", a spus Kuzmin.

Ambasadorul a explicat ca exista tratate semnate intre Rusia si NATO la finalul anilor '90, care impiedica dislocarea de "forte substantiale" in proximitatea Rusiei, care nu sunt astfel respectate.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis ca Brigada multinationala NATO sa aiba sediul la Craiova, ea fiind constituita pe baza Brigazii 2 Infanterie ”Rovine”, care-si are garnizoana in acest oras.

Klaus Iohannis a anuntat, pe 9 iulie, ca statele NATO vor contribui cu trupe la constituirea brigazii in urma unor intelegeri bilaterale cu Romania, astfel incat militarii lor vor veni in tara noastra pentru anumite perioade de timp si se vor antrena in comun cu soldatii romani. In acelasi timp, Romania va contribui la efortul NATO de asigurare a securitatii Poloniei.

”La aceasta brigada in cadrul Summitului si-au anuntat pana acum contributii certe Polonia cu o companie si a fost reconfirmata contributia Bulgariei, care vine cu un batalion. Am derulat si in aceste zile si vom continua discutiile cu alti aliati pentru alte contributii, dar semnele sunt foarte bune.

Romania, la randul sau, isi asuma partea sa de responsabilitate si contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participam cu o companie in Polonia”, a precizat Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat in iulie, dupa incheierea lucarilor Summit-ului NATO de la Varsovia, ca proiectul initiat de Romania privind exercitii si training comun naval al unor state membre ale Aliantei in Marea Neagra, declaratia finala a Summit-ului dand autoritatilor militare sarcina de a discuta aceasta chestiune pana la reuniunea ministrilor Apararii din statele NATO din octombrie.

Summitul NATO de la Varsovia si-a incheiat sambata lucrarile, in marja carora aliatii au luat o serie de decizii cruciale pentru asigurarea pacii si securitatii blocului militar, printre care trecerea scutului antiracheta de la Deveselu sub egida NATO, infiintarea unei brigazi multinationale in tara noastra, desfasurarea a patru brigazi suplimentare in tarile baltice si Polonia, dar si prelungirea misiunii in Afganistan si implicarea directa in lupta impotriva teroristilor din Statul Islamic.

NATO va lua decizii in legatura cu o eventuala prezenta navala sporita in Marea Neagra in aceasta toamna, dupa ce strategii militari vor evalua situatia, a declarat sambata secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, in marja summitului de la Varsovia.

“Am decis ieri (vineri – n.r.) ca le vom cere strategilor nostri militari sa ofere sfaturi in legatura cu o prezenta navala sporita si cu o prezenta aeriana sporita deasupra Marii Negre. Pe baza acestor sfaturi, vor fi luate decizii in toamna”, a spus el.

Stoltenberg a amintit si ca liderii aliati au decis in prima zi a summitului sa infiinteze o brigada multinationala, terestra, in Romania pentru consolidarea flancului estic.

In plus, NATO si-a sporit deja prezenta in Marea Neagra, a afirmat oficialul. “Avem mai multe patrule, avem o prezenta navala mai importanta”, a adaugat el.

Citeste si:

    Sursa foto: Foto011 / Shutterstock.com

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri