Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Romania si Canada au cazut la un acord rezonabil pentru ambele parti legat de acordul CETA, astfel incat tara noastra isi retrage rezerva fata de acest acord. Motivul opozitiei Romaniei fata de CETA era refuzul partii canadiene de a renunta la obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani.

”In aceasta dimineata s-a ajuns la un acord cu partea canadiana, rezonabil pentru ambele parti si in acest fel suntem in situatia foarte potrivita pentru discutia de azi de a ne retrage rezerva fata de CETA. Romania nu mai are niciun fel de obiectiuni fata de acordul comercial cu Canada”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, inainte de a dous sesiune de lucru a Consiliului European, conform News.ro.

Iohannis a precizat ca ridicarea totala a vizelor se va face de la 1 decembrie 2017. ”Intelegerea e destul de buna. De la 1 mai 2017 se va renunta la vize pentru persoanele care au mai avut viza, iar de la 1 decembrie se va renunta la viza pentru toti", a spus Iohannis.

Exista totusi si un mecanism de ”snap pack” prin care Canada va putea sa reintroduca temporat vizele daca se depaseste un anumit numar de imigranti ilegali, dar mecanismul va putea fi introdus doar in urmatorii trei ani. De asemenea, ridicarea vizelor este conditionata de parafarea acordului CETA si de ajungerea unui acrod intre Valonia si Canada.

Romania, Bulgaria si Belgia au refuzat marti, la reuniunea ministrilor comertului din UE, sa isi dea acordul pentru tratatul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA), relateaza Belga. Delegatiile bulgara si romana, care conditioneaza acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetatenii lor in Canada, si-au mentinut rezervele, a explicat ministrul slovac al Economiei, Peter Ziga, care detine in prezent presedintial Consiliului Comertului.

Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat, ca, daca se va ajunge la o ”intelegere rezonabila” cu partea canadiana, Romania isi va retrage rezervele legate de incheierea acordului CETA, precizand ca acest lucru inseamna liberalizarea vizelor, incepand din 2017, fara conditii inacceptabile pentru tara noastra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri