Mircea Basescu ramane in Penitenciarul Poarta Alba, dupa ce Tribunalul Constanta a admis, miercuri, contestatia procurorilor DNA la decizia Judecatoriei Medgidia de liberare conditionata a acestuia, decizia fiind definitiva. Tribunalul Constanta a judecat, in 1 noiembrie, contestatia DNA la hotararea Judecatoriei Medgidia de liberare conditionata a lui Mircea Basescu, dar a amanat pronuntarea pentru miercuri.

Judecatoarea Antoneta Ardeleanu a decis sa admita contestatia procurorilor DNA, respingand solicitarea de liberare conditionata, hotararea fiind definitiva. In aceste conditii, Mircea Basescu ramane in continuare in Penitenciarul Poarta Alba acolo unde este incarcerat, conform News.ro.

Totodata, instanta a decis ca Mircea Basescu mai depune o cerere de liberare conditionata dupa data de 1 februarie 2017. La termenul de marti, procurorul DNA Nadia Zlate a solicitat instantei sa admita contestatia DNA si sa respinga eliberarea conditionata a lui Mircea Basescu, considerand ca nu sunt indeplinite conditiile legale, ca nu au fost prezentate suficiente dovezi de indreptare si ca scopul pedepsei nu a fost atins. Procurorul DNA a amintit ca Mircea Basescu a fost arestat preventiv cinci luni, alte sapte luni a stat in arest la domiciliu, iar dupa condamnare si pana in prezent a fost incarcerat patru luni, considerand ca cele noua luni in care a fost in stare de detinere efectiva nu au fost suficiente pentru a avea timp sa dovedeasca faptul ca s-a indreptat.

Aparatorul lui Mircea Basescu, Nelu Tasca, a cerut instantei sa respinga contestatia DNA ca neintemeiata, apreciiind ca reprezentatul DNA a facut cu totul alte aprecieri, despre fapta sau alte lucruri, decat cele care privesc strict liberarea conditionata.

La randul sau Mircea Basescu a spus in fata instantei ca in anii trecuti a facut o greseala pentru care a fost pedepsit cu aceasta condamnare. “Consider ca in trecut am facut o greseala. Atat judecatorii de la Tribunalul Constanta, cat si cei de la Curtea de Apel Constanta au hotarat sa fiu pedepsit cu privarea de libertate”, a spus Mircea Basescu.

El a precizat ca Judecatoria Medgidia a considerat ca cele 16 luni de detentie sunt suficiente pentru faptele comise, dar si pentru satisfacerea unei parti a populatiei. El a mai spus ca in perioada petrecuta in penitenciar a fost monitorizat de psihologi, sociologi si acestia si-au dat acordul pentru liberarea sa conditionata, considerand ca reintoarcerea sa in societate nu reprezinta niciun risc. Basescu a mentionat ca a participat la toate activitatile cultural-educative din cadrul penitenciarului, a cerut sa fie scos la munca atunci cand a fost posibil acest lucru si a respectat regulamentele inchisorii.

La finalul procesului, avocatul Nelu Tasca a declarat jurnalistilor ca aceasta contestatie a DNA nu este intemeiata pe niciun temei juridic.

“Contestatia DNA nu este fundamentata pe niciun temei juridic, este o contestatie bazata doar pe simple aprecieri ale Parchetului, ca nu a stat destul de mult timp in detentie intimatul condamnat Basescu, o contestatie care din punctul meu de vedere nu are nicio sansa sa treaca de girul instantei de control judiciar intrucat nu se bazeaza pe niciun temei juridic. Avem de partea noastra Constitutia potrivit careia fiecare cetatean este egal cu legea si asa cum Basescu Mircea nu a fost mai presus de lege la momentul cand a fost retinut, arestat si condamnat nu trebuie sa fie nici mai prejos de lege la momentul cand trebuie sa beneficieze de un drept legal, un drept care se pune la dispozitia tuturor cetatenilor”, a afirmat Nelu Tasca.

Judecatoria Medgidia a decis pe 6 octombrie ca Mircea Basescu poate fi liberat conditionat, decizia fiind atacata de procurorii DNA la Tribunalul Constanta.

Mircea Basescu a fost condamnat definitiv in luna iunie a acestui an, de Curtea de Apel Cosntanta, la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost judecat pentru ca ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe langa magistrati pentru solutionarea unui proces care il viza pe Sandu Anghel. Instanta a pastrat astfel decizia data initial de Tribunalul Constanta, in ianuarie 2016. In acelasi dosar, Marian Capatana a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri