Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihail Vlasov a fost condamnat definitiv, vineri, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare, fiind gasit vinovat ca a intervenit pentru promovarea in Parlament a unui proiect de act normativ prin care CCIR sa poata prelua Oficiul National al Registrului Comertului. La Curtea de Apel Bucuresti, Mihail Vlasov fusese achitat pe motiv ca „nu exista probe ca inculpatul a savarsit infractiuni”, conform News.ro.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis apelul Directiei Nationale Anticoruptie impotriva sentintei din 4 aprilie a Curtii de Apel Bucuresti, au desfiintat solutia si, rejudecand, l-au condamnat pe Mihail Vlasov la doi ani de inchisoare. Mihai Vlasov nu va putea sa aleaga sau sa fie ales in organele puterii de stat si in functii elective si nici sa ocupe o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, potrivit pedepsei accesorii dispuse de instanta.

Fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihail Vlasov a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2015, fiind acuzat ca, in februarie 2013, in calitate de presedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, i-a cerut unui deputat sa promoveze un proiect de act normativ prin care CCIR sa poata prelua Oficiul National al Registrului Comertului.

In luna aprilie, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei Mihail Vlasov a fost achitat in acest dosar. Dosarul s-a judecat din iulie 2015 la Curtea de Apel Bucuresti, iar sentinta a fost data dupa noua termene de judecata si doua amanari de pronuntare. Sentinta a fost contestata la instanta suprema, care vineri a dat o decizie definitiva in acest dosar. Procurorii DNA l-au acuzat pe Mihail Vlasov de dare de mita si de initierea unei campanii pentru obtinerea sprijinului politic pentru ca proiectul sa fie adoptat.

Proiectul de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului" a fost initiat de deputatii Aurel Vainer, Mircea Grosaru, Florin Iordache, Alina Gorghiu, Attila Marko si senatorul Klarik Laszlo-Attila. Procurorii au aratat ca scopul era acela ca initiatorii sa-si convinga colegii de partid sa sustina proiectul. Mai mult, din discutiile interceptate de anchetatori rezulta ca Mihail Vlasov a intervenit pentru aceasta initiativa legislativa la parlamentari care erau si arbitri la Curtea de Arbitraj Comercial International, printre care Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer.

Intr-o discutie telefonica interceptata de anchetatori, Mihail Vlasov ii indica lui Florin Iordache parlamentarii care sa semneze propunerea legislativa, printre care sunt Alina Gorghiu, Ion Chelaru si Mircea Grosaru (decedat in februarie 2014). Procurorii au sustinut, in rechizitoriu, ca Mihail Vlasov isi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei sa poata prelua Oficiului National al Registrului Comertului, iar scopul era “controlarea veniturilor obtinute din activitatea desfasurata de Registrului Comertului”.

Mihail Vlasov i-ar fi promis deputatului Mircea Grosaru, caruia ii ceruse sustinerea pentru promovarea si adoptarea proiectului de act normativ, la cererea parlamentarului, ca il va numi arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

"In baza intelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a sedintei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a functiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului si a votat alaturi de acestia numirea deputatului respectiv in functia de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR", au mai aratat anchetatorii.

Sursa foto: Shutterstock/Rainer Fuhrmann

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri