Peste doua treimi din totalul parlamentarilor alesi pe 11 decembrie sunt ingineri, economisti sau avocati, pastrand proportii din Legislativele trecute, dar, printre profesiile noilor senatori si deputati, se afla si cea de artist, teolog si coregraf. Multi parlamentari activeaza in domeniile in care au pregatire, insa unii s-au declarat someri sau casnici, scrie News.ro.

Dintre cei 465 de noi parlamentari, cei mai multi sunt ingineri, in numar de 134, urmati de economisti, 101, si de juristi, 90. Procentual, inginerii reprezinta 28% din noul Parlament, economistii reprezinta 21%, iar juristii 19%. Procente asemanatoare se regaseau si in mandatele anterioare ale Parlamentului.

In schimb, in 2016 au fost alesi doar 43 de profesori, reprezentand 9% din Parlament, si 27 de medici, reprezentand 6%. Printre noii parlamentari exista si 5 teologi: Bogdan Alin Stoica (minoritati), Ben - Oni Ardelean (PNL), Ionut Vulpescu (PSD) si Gigel Stirbu (PNL). Ultimii 3 au fost parlamentari si in mandatul 2012-2016.

In noul Legislativ au intrat si 3 matematicieni: Nicusor Dan (USR), Varujan Pambuccian (minoritati) si Silvia Monica Dinica (USR). Printre noii parlamentari mai sunt istorici, jurnalisti, politologi, ofiteri de marina, sociologi, precum si un coregraf, un traducator si 3 artisti.

Fata de alte legislaturi, in actualul Parlament exista un singur mecanic, George Siscu (PNL). In mandatele trecute, multi parlamentari erau mecanici, electricieni, mineri sau zugravi reprofilati pe studii economice sau juridice.

In ceea ce priveste locurile de munca ale noilor parlamentari, majoritatea activeaza in domeniul in care s-au specializat, cum ar fi avocatii si economistii, iar aproape 150 din cei 198 de parlamentari veterani s-au declarat ca senatori sau deputati. Altii au venit in Parlament de la primarie, iar Cristian Ghinea (USR) a notat ca este ministru.

Deputatul Toma Florin Petcu (ALDE) s-a declarat casnic, iar Ionela Viorela Dobrica (PSD), Mara Calista (PNL), Ion Marcel Vela (PNL) si Carmen Daniela Dan (PSD) sunt someri.

Printre noii parlamentari sunt si 5 pensionari.

Sursa foto: Denis Kuvaev / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri