Cei 26 de ministri ai guvernului Grindeanu vor fi audiati, miercuri dimineata, in comisiile parlamentare, urmand ca premierul desemnat sa ceara votul de investire din partea Parlamentului in cadrul unei sedinte de plen care va incepe la ora 15. Daca Sorin Grindeanu primeste votul de incredere al Parlamentului, el si echipa sa ar putea depune juramantul la Cotroceni in cursul serii.

Cabinetul propus de Sorin Grindeanu are cel mai mare numar de ministri, nu mai putin de 26, dupa cel propus de Adrian Nastase in 2000, care avea 30 de ministri cu portofoliu sau delegati. Audierile candidatilor la postul de ministru in comisiile parlamentare vor avea loc intre orele 8.00 si 14.00. Avizul comisiilor parlamentare este doar unul consultativ insa presedintele PSD, Liviu Dragnea a anuntat ca cei care nu vor trece testul comisiilor nu se vor regasi in componenta finala a Guvernului. Primii candidati care vor fi supusi audierii, de la ora 8.00, sunt Mihaela-Virginia Toader si Ana Birchall, nominalizate pentru postul de ministru delegat pentru Fondurile Europene, respectiv ministru pentru Afaceri Europene. Ultimii audiati, in Comisiile reunite de munca, vor fi Lia Olguta Vasilescu (Ministerul Muncii) si Gabriel Petrea (Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social), conform News.ro.

Conform programarii decise de catre Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, audierile ar trebuie sa se termine la ora 14. Programul a provocat dispute intre coalitia guvernamentala, PSD-ALDE, si opozitie. Liderul deputatilor PMP, Eugen Tomac, a solicitat conducerii Parlamentului un alt calendar pentru audierea ministrilor si studierea celor 171 de pagini ale programului de guvernare, fiind sustinut de PNL si USR, insa majoritatea a respins propunerea, Calin Popescu Tariceanu afirmand ca opozitia trebuie sa faca "un efort intelectual" si sa citeasca programul de guvernare mai repede.

"Am solicitat ca cele 171 de pagini pe care le contine acest program de guvernare, sa se amane programul ordinii de zi propus pentru maine, sa avem timp a studia acest program de guvernare. Altfel e bataie de joc (...) Cred ca este esential sa avem timp la dispozitie pentru a analiza fiecare punct din programul de guvernare", a spus Tomac.

Deputatul PMP a precizat ca el a dorit ca audierile sa inceapa miercuri la pranz, pentru ca programul de guvernare sa fie parcurs mai bine de catre parlamentari. PNL si USR au sustinut aceasta pozitie, insa, la vot, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a respins propunerea. In replica, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca acest program strans este provocat de "intarzierile" lui Klaus Iohannis de a desemna un premier, astfel incat audierile trebuie facute repede, pentru ca exista "o asteptare" din partea populatiei ca Guvernul sa fie pus in functie. "Programul nu poate sa fie, cum a fost la Guvernul tehnocrat, o pagina, imi pare foarte rau. Trebuie unii dintre colegii nostri sa inteleaga ca trebuie sa faca un efort intelectual ceva mai mare. Pretentiile noastre pentru un guvern politic iata ca sunt mai mari decat cele pentru un guvern tehnocrat", a spus Tariceanu.

Dupa finalizarea audierilor, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului incepe sedinta la ora 15, pentru ca Sorin Grindeanu sa solicite votul de incredere al Parlamentului pentru lista ministrilor si programul de guvernare. Pentru investire este necesar votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Liviu Dragnea a anuntat, vineri, ca PSD si ALDE au convenit ca, dupa sedinta in care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de investitura, noul cabinet sa depuna juramantul in fata presedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19, iar prima sedinta de Guvern sa aiba loc la ora 21. In aceeasi, Administratia Prezidentiala a anuntat, prin intermediul purtatorului de cuvant Madalina Dobrovolschi, ca presedintele Iohannis este de acord, ”in principiu”, ca guvernul Grindeanu sa depuna juramantul pe 4 ianuarie.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri