Programul de guvernare al PSD in domeniul educatiei prevede, intre altele, marirea salariilor personalului didactic cu 20 la suta de la 1 iulie 2017 si cu 30 la suta de la 1 ianuarie 2018, conectarea tuturor scolilor la internet, constructia a 2.500 de crese, gradinite si unitati after-school si elaborarea Legii Manualului, care sa reglementeze achizitia manualelor scolare pentru invatamantul preuniversitar.

In capitolul "Politici in domeniul educatiei" din programul de guvernare al PSD se arata ca educatia trebuie sa fie: captivanta, continua si coerenta. "Captivanta poate sa devina pentru cei scoliti prin contactul cu lumea reala, centrata pe «a face» in totala concordanta cu «a sti» pentru a motiva si interesa elevul si studentul aflat in procesul de invatare. Continua - pastrarea interesului si motivatiei pe toata durata scolarizarii, de la ciclul primar si pana la finalizarea studiilor superioare. Coerenta - prin viziunea care sa asume un mesaj consistent la nivel national, sa asigure o abordare integrata, cu infrastructura bazata pe tehnologiile moderne la toate nivelurile de invatamant si sa aiba o abordare de tip antreprenoriat cu accent pe creativitate si inovare", scrie in programul de guvernare, conform News.ro.

Astfel, pachetul social garantat pentru educatie prevede, intre altele, reabilitarea/modernizarea cladirilor scolare pentru ca toate unitatile de invatamant sa obtina autorizatii de functionare (sanitara si ISU); implementarea unor programe care sa asigure conditii de dezvoltare si formare a tuturor copiilor, de la nastere si pana la majorat; sprijin acordat parintilor privind cresterea nou-nascutilor, prin asigurarea conditiilor de integrare a copiilor in crese, respectiv, pentru acces in invatamantul prescolar; asigurarea accesului la angajare, precum si la programe de calificare, a absolventilor care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Noul guvern ar urma sa dezvolte sistemul de educatie timpurie prin constructia a 2.500 de crese, gradinite si unitati after-school. De asemenea, va fi extinsa educatia antreprenoriala de la scolile vocationale si tehnologice la toate scolile din Romania, potrivit programului de guvernare. Astfel, pentru elevii care aleg filiera vocationala sau pe cea tehnologica, deschiderea unor microintreprinderi trebuie sa fie principala optiune. Programul prevede reinfiintarea/modernizarea atelierelor-scoala pentru invatamantul profesional si cel tehnologic in perioada 2017-2020, bugetul estimat fiind de 50 de milioane de euro. Potrivit programului de guvernare, va fi infiintat un Registru National al Mentorilor Antreprenori.

"Este vorba despre o baza de date publica online care va sta la baza construirii unei retele de mentori voluntari care sa ajute scolile in domeniul educatiei antreprenoriale. Voluntarii vor fi recrutati sau se vor inscrie in program si vor asista scolile din zona lor in functie de nevoile scolilor si de disponibilitatea de timp. Asistenta va fi oferita: sub forma de prezentari de principii; prin colaborari cu profesorii care predau educatia antreprenoriala si au nevoie de feed-back pentru lectiile pe care le pregatesc; sub forma unor discutii cu elevii pentru a-i ajuta sa isi gaseasca vocatia in mod pragmatic; sub forma unor jocuri de rol pentru angajare(oferind elevilor posibilitatea de a experimenta un interviu, de exemplu)", se arata in documentul asumat de noul Guvern. De asemenea, ar urma sa fie infiintate Societati Antreprenoriale Studentesti (SAS) in universitati concomitent cu stabilirea unui Fond National de Investitii in Afaceri Pornite de Studenti.

"Pentru a stimula abordarea unor subiecte cu aplicabilitate practica la lucrarea de licenta, vom stabili un fond pentru finantari ne-rambursabile acordate celor mai bune lucrari insotite si de un plan de afaceri. Selectarea unei lucrari ca fiind eligibila in programul national se va face pe baza recomandarii comisiei de licenta si a consiliului executiv al SAS din universitatea respectiva. SAS poate, la cerere, sa ofere feed-back aplicantului pentru a-si imbunatati propunerea si pentru a deveni eligibil pentru competitia nationala. Selectia nationala va fi realizata de un juriu abilitat, in limita unui cuantum stabilit anual. Suma oferita poate asigura finantare totala sau finantare partiala. In cazul finantarii partiale, suma poate fi folosita pentru a atrage fonduri europene sau investitori privati", potrivit programului de guvernare. Perioada in care ar urma sa fie aplicate aceste masuri este 2017-2020, iar bugetul estimat este de 20 de milioane de euro.

Programul mai prevede asigurarea unui sistem de salarizare si motivare financiara "corespunzator rolului pe care cadrul didactic il indeplineste in societate". De aceea, salariile personalului didactic ar urma sa fie majorate cu 20 la suta de la 1 iulie 2017 si cu 30 la suta de la 1 ianuarie 2018.

In capitolul "Politici in domeniul educatiei", mai este prevazuta conectarea tuturor scolilor la internet prin conexiuni de mare viteza, realizarea de wireless campus-uri, incepand cu invatamantul liceal, precum si asigurarea necesarului de microbuze pentru transportul scolar si a unor campusuri scolare in centrele de comuna la standarde europene.

Programul PSD mai prevede reducerea ratei de parasire timpurie a sistemului educational, precum si dezvoltarea sistemului de servicii de educatie timpurie, pentru copiii intre 0 si 6 ani, "prin curriculum adecvat si cadre didactice bine pregatite, dar si prin implicarea parintilor, cu dezvoltarea si furnizarea de cursuri parentale, sau dezvoltarea de masuri de stimulare financiara".

Potrivit documentului, se va realiza reforma curriculara si vor fi innoite toate manualele. "Vom modifica Legea educatiei pana cel tarziu 1 ianuarie 2018 si vom elabora Legea Manualului care sa reglementeze achizitia manualelor scolare pentru invatamantul preuniversitar", se mai arata in programul de guvernare.

Sursa foto: Pixabay/picjumbo_com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri