Programul de guvernare al PSD prevede, la capitolul "Politici publice in domeniul Muncii si al Justitiei Sociale", cresterea salariului minim pana la 1.750 de lei in 2020, impozit pe venit zero pentru pensionarii cu pensii mai mici sau egale cu 2.000 de lei incepand cu 2017, dar si rezervarea a 10 la suta dintre locurile de la buget din sistemul universitar pentru tinerii care provin din mediul rural.

De asemenea, ar urma sa fie creata o retea de cel putin 20 de locuinte protejate pentru victimele violentei in familie si sa fie infiintate opt centre regionale specializate pentru asistarea copiilor cu tulburari de comportament si alte opt centre de criza pentru situatiile de viol, conform News.ro.

Potrivit programului de guvernare al PSD, salariul mediu pentru bugetari va creste cu 56 la suta pana in2020. In primul trimestru din 2017, vor creste cu 15 la suta salariile din educatie si sanatate, cu 20 la suta salariile din administratia publica locala si cu 50 la suta salariile pentru actori. In trimestrul III din 2017, salariile din educatie si cercetare vor creste cu 20 la suta, iar salariile actorilor cu 50 la suta. Documentul mai prevede ca salariul minim brut pe economie va creste progresiv: de la 1.450 de lei din 1 martie 2017, la 1.550 incepand cu 1 ianuarie 2018, la 1.650 lei din 1 ianuarie 2019, urmand sa ajunga la 1.750 lei din 1 ianuarie 2020.

Programul de guvernare prevede impozit pe venit zero pentru pensii mai mici sau egale cu 2.000 de lei lunar din 1 ianuarie 2017 si impozit de 10 la suta pentru pensii mai mari de 2.000 de lei lunar incepand cu 1 ianuarie 2018. Pensia minima garantata va creste cu 60 la suta pana la 1 ianuarie 2018, se mai arata in document. Astfel, pensia minima garantata va creste de la 400 de lei in 2016 la 520 de lei de la 1 martie 2017 si la 640 lei din 1 ianuarie 2018. De asemenea, pensionarii nu vor mai contribui la sanatate incepand cu anul 2017.

PSD anunta si introducerea programului "Prima chirie”, care presupune sustinerea chiriilor pentru familiile cu venituri sub 5.000 de lei pe luna. De asemenea, se va subventiona 75 la suta din costul chiriei si utilitatilor, dar nu mai mult de 900 de lei pe luna pentru fiecare angajat care isi gaseste un loc de munca la o distanta de 50 de kilometri fata de locul de resedinta, anual, incepand cu 2017.

Totodata, vor fi acordate deduceri fiscale familiilor cu copii, 1.600 de lei pe an pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 de lei pe luna si 1.200 de lei pe an pentru fiecare copil din familiile cu venituri intre 5.000 si 10.000 lei pe luna.

Noul Guvern ar urma sa creeze un program national pentru combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice. Astfel, se doreste includerea in programa scolara a notiunii de violenta de gen si a perspectivei de gen si infiintarea de echipe specializate de interventie la nivel judetean in domeniul violentei in familie. Programul mai prevede dezvoltarea unei retele de cel putin 20 locuinte protejate pentru victimele violentei in familie, crearea a opt centre de criza pentru situatiile de viol si dezvoltarea unei retele de opt centre de asistenta pentru agresori, la nivel zonal si reglementarea unor masuri de prevenire a recidivei faptelor de violenta in familie. Costul acestui program, pe o perioada de patru ani, este de 12 milioane de euro, cu finantare europeana, se arata in program.

PSD anunta si infiintarea institutiei Avocatul Copilului, a Comisarului pentru Drepturile Copilului cu mandatul si capacitatea de a promova drepturile copilului si a apara respectarea acestora. Costul pentru aceasta instutie ar fi de 3,1 milioane lei anual, cu finantare din bugetul de stat. In programul de guvernare este prevazuta si infiintarea a opt centre regionale specializate pentru asistarea copiilor cu tulburari de comportament, cu 40 de milioane de euro finantare europeana si 24 de milioane de lei finantare din bugetul de stat.

Una dintre masurile pe care PSD le promite prin programul de guvernare pentru stimularea crearii de locuri de munca este infiintarea unor Agentii de Mediere intre cererea si oferta de munca ziliera din mediul rural. De asemenea, ar putea fi introduse noi tipuri de contracte de munca (de exemplu teleworking, net-jobs). PSD doreste si crearea Cardului de Asigurat in Sistemul Asigurarilor Sociale pentru a reduce costurile administrative pentru angajator cu pana la 18 la suta, pe o perioada de doi ani, 2018-2020.

Proiectul de guvernare mai prevede si realizarea, in 2018, a Strategiei Nationale pentru locurile de munca verzi, care sa asigure trecerea la economia verde. Potrivit proiectului, studiul realizat de Observatorul European pentru Ocupare aprecia, in 2013, ca in Romania, sectoarele ecologice ar putea reprezenta 25 la suta din totalul ocuparii. In ceea ce priveste tinerii, programul de guvernare al PSD prevede implementarea programului "Garantia pentru Tineret”, pentru persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani.

Astfel, angajatorii vor primi subventii de 200 de euro si 500 de lei pe luna pentru fiecare persoana angajata pe o perioada de un an, cu conditia sa mentina locul de munca nou creat cel putin 18 luni, ca, mai apoi, angajatorul care mentine locul de munca sa poata beneficia de scutirea contributiilor de somaj pe o perioada de maximum doi ani.

Programul de guvernare mai precede ca angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare pe o perioada de maximum trei ani sa primeasca 1.000 de lei lunar si subventii lunare de 250 de euro, plus 300 de lei pe o perioada de maxim trei ani daca organizeaza cursuri de ucenicie pentru fiecare tanar angajat.

O subventie de 300 de euro pe luna, plus 750 de lei este prevazuta pentru angajatorii care organizeza stagii de specializare pentru fiecare tanar angajat. PSD mai promite ca absolventii scolilor profesionale sa primeasca burse profesionale in valoare de 400 de lei pe luna, iar tinerii care provin din familii cu venituri mici sa primeasca burse de 250 de lei pe luna.

Un alt program propus de PSD pentru tineri este "Primul salariu”. Prin acest program, tinerii licentiati au garantia salariului de incadrare de 2.500 de lei brut timp de trei ani, din care angajatorul plateste 50 la suta, restul fiind acoperit de stat. PSD mai propune ca locurile de munca din sectorul public sa fie oferite pe o perioada scurta de timp tinerilor dezavantajati pentru a dobandi abilitati transferabile in joburile din sectorul privat. Guvernul va finanta, astfel, 10.000 de contracte de munca suplimentare in doi ani.

Guvernul vrea sa construiasca, de asemenea, 1.500 de locuinte sociale pentru familiile dezavantajate si sa valorifice locuintele abandonate. Proiectul de guvernare al PSD prevede ca 10 la suta dintre locurile la buget din sistemul universitar sa fie rezervate pentru tinerii care provin din mediul rural, cu conditia ca acestia sa profeseze in invatamantul din mediul rural pe o perioada minim egala cu perioada studiilor. Bursele sociale ar urma sa creasca de la 360 de lei la 700 de lei pe luna de la 1 iulie 2017.

In ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati, PSD promite constructia, reabilitarea, modernizarea si dotarea unui numar de 43 de locuinte protejate si a 150 de centre de zi. De asemenea, interpretii pentru persoanele cu deficienta auditiva din programele de stiri din cadrul televiziunilor vor fi platiti integral de catre stat, se mai arata in programul de guvernare.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri