Ministrul tehnocrat, Vlad Voiculescu, si-a incheiat mandatul cu o serie de masuri si decizii, menite sa schimbe sistemul de sanatate. Unele dintre deciziile guvernului au fost: cresterea salariala medie a angajatilor din sistemul medical, cresterea remuneratiei garzilor medicilor si marirea alocatiei pentru hrana pacientilor in spitale. Vezi in continuare in detaliu care au fost cele mai importante realizari ale acestui mandat de un an.

Cresterea salariala medie in sanatate si remuneratia garzilor medicilor

Una dintre deciziile luate in timpul guvernarii tehnocratilor a fost cresterea salariala medie de 15 %, din care aproximativ 163.000 de cadre medicale au primit venituri mai mari. Remuneratia garzilor medicilor a crescut de la 1 octombrie 2016 cu 50 % pana la 90 %, conform raportului de bilant.

De asemenea, personalul medical de specialitate care lucreaza in sectiile de oncologie beneficiaza de spor salarial de 50%, iar cei care lucreaza in sectiile de arsi beneficiaza de spor salarial de 100%.

Au fost luate masuri pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale primare dupa programul de lucru al cabinetelor de medicina familiei si in weekend prin cresterea cu 50% a remuneratiei pentru garzile din centrele de permanenta incepand cu anul 2017.

Medici si pacienti

A fost introdus primul mecanism de feedback pentru masurarea satisfactiei pacientilor prin SMS si web. De asemenea, pentru asigurarea unui management performant in spitale a fost modificata Legea 95/2006 si a fost eliminata restrictia conform careia managerul unui spital clinic trebuie sa fe cadru universitar sau medic primar. Totodata au fost instituite noi incompatibilitati pentru asigurarea impartialitatii actului de management.

In mandatul lui Voiculescu a fost lansat primul mecanism de raportare transparenta a lipsei medicamentelor prin site-ul medicamentelipsa.ro unde pacientii, medicii si farmacistii pot semnala disparitia medicamentelor de pe piata.

Alte masuri:

  • A fost implementata masura de monitorizare zilnica, automata, transmisa electronic, a nivelului stocurilor de medicamente aflate in tara, la nivel de producatori, distribuitori si farmacii, pentru medicamentele aflate in Catalogul National de Preturi (CANAMED) care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. In acest mod, sistemul va permite identificarea din timp a unor potentiale probleme legate de prezenta medicamentelor pe piata.
  • A fost declansata prima achizitie centralizata directa a Ministerului Sanatatii pentru antibiotice si medicamente oncologice. Aceasta procedura reduce costurile de achizitie a medicamentelor dar si riscurile de frauda.
  • A fost marita alocatia pentru hrana pacientilor in spitale, pentru prima data din 2008, cu procente care variaza intre 20% si 170%. Aceste alocatii pentru hrana nu au fost modificate de opt ani, in timp ce preturile la alimente au crescut si cu peste 100% din cauza inflatiei.
  • Au fost alocate 65 de milioane de euro pentru formarea personalului implicat in implementarea programelor prioritare de sanatate (sanatatea femeii si copilului, boli netransmisibile majore, boli transmisibile, sanatate mintala, boli rare, inclusiv genetica medicala).
  • A fost lansata linia verde anticoruptie pentru sistemul de sanatate; pacientii si personalul medical pot suna la 0800806806 pentru a sesiza cazuri de mica si mare coruptie.
  • Au fost elaborate modificari legislative si a fost creata pagina web transparenta.ms.ro, unde vor fi publicate: achizitiile publice din sistemul sanitar, inclusiv contractele, sponsorizarile primite de medici de la industria farmaceutica, declaratiile de avere si de interese ale medicilor, indicatorii de performanta ai managerilor institutiilor spitalicesti si rezultatele activitatilor de control din spitale.
  • A fost semnat un protocol de colaborare intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne privind protectia personalului medical de agresiuni.

Deblocarea constructiei de spitale

In timpul guvernarii tehnicrate, au fost luate decizii pentru demararea constructiei spitalelor regionale in Iasi, Cluj si Craiova. Terenurile pentru constructia celor trei spitale au fost trecute in proprietatea Ministerului Sanatatii si a fost incheiat un contract cu Banca Europeana de Investitii pentru finantarea pregatirii profesioniste a acestor investitii prin accesarea unui grant de 1,5 milioane euro asociat Planului Juncker.

De asemenea, au fost lansate primele proiecte de Parteneriat Public Privat in domeniul sanatatii. Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice au finalizat discutiile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru semnarea facilitatii de pregatire a proiectelor. Primele proiecte pilot cu care se va demara parteneriatul public-privat sunt Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Bucuresti si Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti. Cladirile vor fi construite cu ajutorul companiilor private iar pacientii vor beneficia de tratament gratuit prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Institutul National de Cercetare “Cantacuzino” a fost readus in subordinea Ministerului Sanatatii si a fost reluata experimental productia de vaccinuri pe noile echipamente achizitionate.

Masuri si decizii dupa tragedia de la #Colectiv

  • Tratamente pentru arsi
A fost prelungita perioada in care se pot deconta tratamentele de care beneficiaza ranitii din accidentul de la #Colectiv cu inca 2 ani.
A fost extins Compartimentul de Arsi din cadrul Spitalului Floreasca prin infiintarea unui salon de tip post-critic care cuprinde 6 paturi, fiind suplimentat numarul de paturi cu inca 7 pentru spitalizare continua.
  • Autorizarea si verificarea biocidelor
Au fost stabilite norme stricte de autorizare si verificare a produselor biocide care obliga distribuitorii si producatorii sa se re-autorizeze cu teste de eficacitate efectuate in laboratoare acreditate. La achizitia de produse de curatenie si dezinfectie, toate spitalele sunt obligate sa solicite avizul Comisiei Nationale de Produse Biocide si rezultatul testelor de eficacitate in baza carora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.

Sursa foto: Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri