Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, ca nu a primit informari de la SRI, pe parcursul zilei de miercuri, cu privire la eventuale intentii de provocare la manifestatia din Piata Victoriei, dar ca seara, dupa ora 19.43, seful Politiei Romane, Bogdan Despescu, si secretarul de stat Viorel Stefu, au primit sms-uri de la un ofiter SRI in care se facea referire exclusiv la posibila prezenta la protest a anumitor persoane, "in general activisti care participa constant la activitati de acest gen si membri ai galeriilor, la modul general". Ea a mai spus ca datele primite nu semnalau riscuri privind tulburarea ordinii publice, sustinand ca nu face aceasta declaratie ca raspuns la mesajul transmis de la Cotroceni de catre presedintele Klaus Iohannis.

"Eu nu am primit informari cu privire la eventuale intentii de provocare. Aseara, intre orele 19.43-22.55, in mijlocul protestelor secretarul de stat Viorel Stefu si seful IGPR, Bofgdan Despescu, au primit mesaje sms din partea unui ofiter din cadrul SRI, in care se facea referire exclusiv la posibila prezenta la protest a anumitor persoane. In general, activisti care participa constant la activitati de acest gen, precum si prezenta unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin sms nu semnalau riscuri privind tulburarea ordinii publice, intentia de a denatura caracterul manifestatiei, respectiv daca persoanele in cauza urmau sa desfasoare acte de violenta si nici daca aveau asupra lor mijloace pe care sa le utilizeze in acest scop", a declarat ministrul de Interne, intr-o conferinta de presa, conform News.ro.

Era a spus ca "informatiile transmise erau de notorietate publica", fiind cunoscut ca in apropierea zonei de desfasurare a protestelor, respectiv la Clubul Sportiv Dinamo, avea loc o partida de handbal Dinamo- Steaua. "Infomatiile privind acest eveniment fusesera deja analizate in cadrul unei sedinte operative din dimineata zilei de 1 februarie, la ora 9.00. Nu au fost informatii inedite venite din partea SRI. Intre orele 18.45 si 20.00 la Clubul Sportiv Dinamo se desfasura meciul de handbal Dinamo-Steaua, la care au fost 1.500 de spectatori", a spus Carmen Dan.

Ea a sustinut ca dupa terminarea meciului suporterii s-au dispersat, iar "unii s-au deplasat individual spre Piata Victoriei", fiind imposibil "controlul si blocarea" aparitiei lor la proteste, "necomportandu-se ca un grup organizat". "Nu puteam solicita blocarea suporterilor la sala de sport a complexului pentru ca nu au avut un comportament in afara legii. Blocarea acestora ar fi fost o incalcare a legii si ar fi putut avea consecinte mult mai grave. Ulterior, unii suporteri s-au regrupat si au fost identificati la intersectiile din Piata Victoriei, de unde au si initiat actiunile cu caracter provocator", a mai afirmat ministrul de Interne.

Ea a sustinut ca nu face aceasta declaratie ca raspuns la mesajul transmis de la Cotroceni de catre presedintele Klaus Iohannis, ci "pentru informarea tuturor romanilor. Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineata, ca solicita ministrului de Interne, Carmen Dan, lamuriri scrise cum a fost posbil ca elemente violente sa fie lasate sa distruga o manifestatie pasnica. Presedintele a mai spus ca demonstratiile din Pia'a Victoriei au fost "eminamente pasnice" si ca este foarte nemultumit ca Ministerul de Interne, desi avea informatii despre ce "grupuri se pregatesc", nu a gestionat aceasta situatie, iar jandarmii nu au actionat fata de aceste grupuri de instigatori" care au detunat manifestatia pasnica.

"A fost evident pentru oricine ce au urmart demonstratiile si a fost la fel de evident ca acesti demonstranti au venit cu scopul de a strica manifestatia din Piata Victoriei. Felul in care MAI nu a gestionat situatia si felul in care jandarmii au actionat fata de aceste grupuri de instigatori ma nemultumeste profund. Toata lumea din institutiile de forta a avut toate informatiile necesare. S-a stiut ce grupuri se pregatesc pentru a sparge demonstratia si i-au lasat liberi sa se amestece", a aratat Iohannis.

El a spus ca, daca ministrul de Interne nu stia despre aceste elemente, este cu atat mai grav: "Daca nu a stiut nimic e cu atat mai grav. Inseama ca nu conduce ministerul, ci doar sta in minister". Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seara, la Romania TV, referitor la violentele izbucnite la protestul din Capitala, ca nu a primit informari prealabile de la servicii ca la miting ar fi urmat sa aiba loc provocari. "Nu am primit informari ca la mitingul din aceasta seara urmau sa fie provocari. Eu nu am primit o asemenea informatie, dar am luat toate masurile necesare", spunea ministrul Carmen Dan, intrebata daca fusese informata de catre serviciile de informatii despre eventuale provocari ce ar fi umat sa aiba loc la protestul de miercuri seara.

Ulterior, SRI a precizat, intr-un comunicat de presa transmis miercuri seara, ca a existat "un schimb de informatii cu MAI". "Serviciul Roman de Informatii a actionat potrivit competentelor legale detinute, datele si informatiile obtinute cu privire la intentiile de organizare sau deturnare a actiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ institutiilor legal abilitate sa intervina pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice. In aceasta situatie a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul institutiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Stefu Viorel si Bogdan Despescu-IGPR, precum si la nivelul Jandarmeriei si SPP", informa SRI.

Institutia mai spunea ca "nu a avut surprize operationale" in acest sens, dar subliniaa ca "nu are competente in ceea ce priveste manifestarile gruparilor ultras": "Daca se obtin date de interes pentru institutiile cu atributii pe ordine publica acestea sunt furnizate cu celeritate, asa cum s-a intamplat in cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitala".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri