Decizia Guvernului de a aproba Ordonanta de Urgenta privind modificarea codurilor penale a declansat cele mai mari proteste din Romania de dupa Revolutie, sute de mii de persoane din toata tara manifestand impotriva Cabinetului Grindeanu. Cum arata filmul evenimentelor din ultima saptamana.

Marti, 31 ianuarie – Proiectul de OUG, adoptat noaptea, desi nu figura pe ordinea de zi

  • In seara zilei de marti, cateva zeci de persoane protestau in piata Victoriei din Bucuresti, chiar in timpul sedintei de Guvern
  • Cabinetul Grindeanu se reunise marti seara pentru a discuta proiectul de Buget pe 2017, in vreme ce proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale nici nu figurau pe ordinea de zi, potrivit unor informatii neoficiale acestea urmand sa fie discutate abia joi.
  • In timpul sedintei, cateva zeci de persoane protestau in Piata Victoriei din Bucuresti, scandand “Jos labele de pe Justitie” si “ DNA sa vina sa va ia”.
  • Ministrul Justitiei, Florin Iordache, anunta la ora 22:00 ca Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, precum si Ordonanta de Urgenta privind modificarea codurilor penale. La scurt timp, presedintele Klaus Iohannis afirma ca aceasta este o zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitura puternica de la adversarii justitiei, dreptatii si luptei impotriva coruptiei.
  • Numarul manifestantilor din Piata Victoriei ajunge la aproximativ 15.000. Participantii striga: "Noaptea, ca hotii" si "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor".

Miercuri 1 februarie – Reactii internationale si primele violente

  • Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu marti seara privind modificarea codurilor penale este publicata in Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmeaza sa intre in vigoare la 10 zile de la publicare.
  • Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) considera ca adoptarea proiectului pentru modificarea codurilor penale, in conditiile in care plenul CSM ar urma sa se intruneasca abia miercuri dimineata pentru a-l aviza, reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale.
  • Klaus Iohannis ii trimite o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, in care cere abrogarea de urgenta a OUG privind modificarea codurilor penale.
  • Evenimentele din Romania intra in atentia presei internationale. The Washington Post titreaza: "In Romania exista de marti un tip acceptabil de coruptie"
  • Ambasadele Belgiei, Canadei, Frantei, Germaniei, Olandei si Statelor Unite transmit, intr-o declaratie comuna, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale, cerand retragerea initiativei pe motiv ca "submineaza" pozitia Romaniei si o indeparteaza de parcursul european si al statului de drept.
  • Premierul Sorin Grindeanu adreseaza o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si catre prim-vicepresedintelui forului, Frans Timmermans, in care explica ratiunile din spatele OUG privind modificarea Codurilor penale si a proiectului privind gratierea, dand asigurari ca Executivul sustine lupta anticoruptie.
  • Protestele se amplifica: 120.000 de persoane ies in Piata Victoriei din Bucuresti si alti 200.000 in restul tarii. La sfarsitul zilei, in Bucuresti, un grup de cateva zeci de persoane arunca cu sticle, cu torte si cu petarde spre jandarmi; jandarmii intervin cu gaze lacrimogene.

Joi 2 februarie – Apar primele conflicte in interiorul Cabinetului Grindeanu si PSD

  • Ministrul pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu (foto) anunta ca demisioneaza din Guvern. "Ma opresc aici din activitatea guvernamentala pentru ca asa imi dicteaza constiinta, iar asta nu este negociabil pentru nimic in lume!!!", afirma ministrul. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, afirma ca Jianu a primit „ordin de reincorporare”.
  • Primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, vicepresedinte PSD si lider al filialei Iasi a partidului, cere abrogarea urgenta a OUG de modificare a codurilor penale si demisia lui Florin Iordache din functia de ministru al Justitiei.
  • Premierul Sorin Grindeanu declara ca Guvernul nu renunta la OUG privind modificarea codurilor penale. ”Am luat o hotarare acum doua zile si mergem inainte, justificat”, a afirmat Grindeanu.
  • Protestele continua: 80.000 in Bucuresti si alte cateva zeci de mii in cele mai mari orase din tara.

Vineri 3 februarie – Avoctul Poporului sesizeaza Curtea Constitutionala

  • Oana Schmidt Haineala i-a trimis premierului demisia din functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei, pe care o ocupa din 16 ianuarie. Demisia a venit in aceeasi zi in care Sectia pentru procurori a CSM a decis incetarea detasarii sale la Ministerul Justitiei.
  • Avocatul Poporului, Victor Ciorbea anunta ca sesizeaza Curtea Constitutionala in legatura cu OUG de modificare a legislatiei penale. “Am constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de OUG”.
  • Patriathia Romana spune ca "societatea romaneasca este foarte tulburata in aceste zile, deoarece exista un conflict intre institutii majore ale statului si, ca atare, o polarizare in randurile populatiei" si arata ca trebuie continuata lupta anticoruptie, iar cei vinovati trebuie sanctionati, deoarece hotia si furtul degradeaza societatea in plan moral si material.
  • 100.000 de persoane protesteaza in Bucuresti. Pe unul dintre blocurile din piata au fost proiectate cu laser, dintr-o ambulanta veterinara, mai multe mesaje antiguvernamentale si indemnuri pentru continuarea protestelor. Alte zeci de mii de persoane protesteaza atat in tara cat si in strainatate.

Sambata 4 februarie – Guvernul PSD anunta abrogarea OUG

  • Dupa cinci zile de proteste, Sorin Grindeanu anunta ca va convoca o sedinta de Guvern pentru aborgarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
  • Deputatul Liviu Plesoianu spune ca social-democratii vor organiza un miting de sustinere a guvernului Grindeanu, manifestatia urmand sa aiba loc in cursul urmatoarei saptamani.
  • Protestele continua in ciuda anuntului facut de Grindeanu: in Bucuresti, numarul protestantilor ajunge la 170.000, in timp ce orasele din tara alti 300.000 de oameni participa la manifestatii.

Duminica 5 februarie – Numar record de manifestanti in Bucuresti si tara

  • Ordonanta de abrogare a OUG 13/2017 este publicata in Monitorul Oficial. In preambul sunt invocate protestele
  • A sasea zi de protest a scos in strada peste 280.000 de oameni in Bucuresti care au cerut demisia Guvernului Grindeanu. Protestul din Piata Victoriei a adunat atat bucuresteni, cat si oameni veniti din provincie. In tara, numarul oamenilor care au protestat urca la 350.000.
  • Un alt protest a avut loc la Palatul Cotroceni, unde dupa anuntul Guvernului ca OUG privind codurile penale a fost abrogata, au venit oameni sa sustina Guvernul Grindeanu si sa ceara demisia presedintelui Klaus Iohannis. La protest participa 2.000 de oameni.

Luni 6 februarie – Continua protestele anti-Iohannis

  • Ministrul Justitiei, Florin Iordache, afirma ca noul proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus in dezbatere in cursul zilei, va ramane in consultare publica 30 de zile, timp in care specialistii isi vor putea spune punctele de vedere.
  • A doua zi de proteste in fata Palatului Cotroceni a sustinatorilor guvernului Grindeanu, al caror numar ajunge la 2.000. Acestia cer demisia presedintelui Iohannis si a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
  • In Piata Victoriei din Bucuresti manifesteaza 10.000 de oameni. Protestul se incheie dupa cinci ore.

Marti 7 februarie – Iohannis: Retragerea OUG si demiterea unui ministru, prea putin. Alegeri anticipate, prea mult

  • Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in Parlament, ca retragerea OUG 13 si eventual demiterea chinuita a unui ministru este prea putin, iar alegerile anticipate sunt in aceasta faza prea mult, aratand ca PSD trebuie sa vina cu solutia. Deputatii PSD au parasit sala in timpul discursului presedintelui.
  • Mii de oameni au iesit pentru a opta seara la rand in strada, atat in Bucuresti, cat si in alte orase mari ale tarii, insa numarul acestora a scazut considerabil. In Bucuresti, circa 5.000-6.000 de protestatari s-au strans in Piata Victoriei pentru a scanda impotriva Guvernului, in timp ce 2.000 de oameni au manifestat impotriva presedintelui Klaus Iohannis la Cotroceni.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri