Noii parlamentari au depus in primele trei luni de mandat 19 initiative legislative, cei mai harnici fiind senatorii si deputatii aflati la primul mandat de la PNL, urmati de cei ai PSD.

Propunerile de acte normative vizeaza o gama larga de reglementari, de la modificari ale legii educatiei sau a legii pensiilor, pana la modificari aduse statutului functionarilor publici sau conferirea unei super-imunitati judecatorilor Curtii Constitutionale. Deputatul PSD Paul Stanescu cere modificarea legii pensiilor ”astfel incat si cetatenii din orasul Slatina, judetul Olt, sa poata beneficia de pensionare anticipata ca si compensatie a faptului ca sunt supusi in mod continuu si permanent unei poluari din prelucrarea cu minereuri neferoase de pe platforma industriala”, scrie News.ro.

Potrivit initiativei legislative, locuitorii din Slatina ar urma sa se pensioneze cu doi ani mai devreme, la fel ca cei din Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Tirgu Mures. Propunerea de act normativ este semnata si de deputatul PNL Gigel Stirbu, si el, la fel ca Paul Stanescu, deputat de Olt. Deputatul PNL Sorin Moldovan a depus un proiect de modificare a legii educatiei nationale, astfel incat posturile de directori sau directori adjuncti de scoli sa nu poata fi ocupate decat prin concurs. Initiativa sa vine dupa ce, in luna ianuarie 2017, ministrul Educatiei a emis un ordin prin care le permite fostilor directori de scoli, care nu au promovat sau care nu s-au prezentat la concursul organizat anul trecut, sa-si reocupe functiile.

Propunerea lui Moldovan este semnata de alti 18 deputati si senatori PNL. Modificarea legii educatiei si-o doreste si deputatul PSD Mihaela Hunca. Ea cere implicarea financiara a Consiliilor Judetene pentru constituirea unor fonduri de premiere a elevilor olimpici. ”In prezent”, explica social-democrata in expunerea de motive a initiativei, ”unitatile de invatamant si inspectoratele scolare nu au fonduri suficiente pentru a premia elevii care au inregistrat rezultate deosebite la olimpiadele, concursurile si competitiile scolare organizate la nivel judetean.

Legislatia actuala prevede implicarea Consiliilor judetene numai in finantarea organizarii si desfasurarii olimpiadelor si a concursurilor scolare locale, nu insa si in asigurarea fondurilor pentru premierea elevilor”. Siminica Mirea, senator PNL, propune modificarea legii educatiei nationale pentru introducerea notiunilor de prim-ajutor ca disciplina obligatorie de studiu, lucru care ar face, spune initiatoarea, diferenta dintre viata si moarte. ”O educatie sanitara de la varste mici ar creste sansele de supravuetuire ale unie persoane, daca cei din jur ar sti cum sa intervina pana la sosirea ambulantei”, explica Mirea in expunerea de motive a actului normativ, aratand ca, potrivit statisticilor, aproape 70.000 de romani mor annual pentru ca nu sunt resuscitati la timp.

Adnagi Slavoliub, deputat din partea minoritatii sarbe, propune o super-imunitate pentru judecatorii Curtii Constitutionale, motivandu-si demersul prin aceea ca, dat fiind roul CCR de ”gardian al Constitutiei”, se impune instituirea unor masuri prin care sa se elimine anticipat orice posibilitati de exercitare a unei presiuni asupra judecatorilor. Concret, deputatul propune ca judecatorii constitutionali sa nu poata fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu votul a doua treimi din numarul membrilor CCR. In prezent, legea prevede ca un judecator CCR poate fi arestat sau trimis in judecata cu incuviintarea Biroului Permanent al Senatului, al Camerei Deputatilor sau cu acordul presedintelui Romaniei, in functie de cine a facut numirea celui in cauza.

O alta initiativa care apartine grupului minoritatilor vizeaza majorarea sumelor platite persoanelor care au fost persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 (instaurarea regimului antonescian) pana la 6 martie 1946 (instaurarea regimului comunist) din motive etnice. Propunerea legislativa este semnata de Silviu Vexler, deputat din partea comunitatii evreiesti, si prevede acordarea unei indemnizatii de 400 de lei lunar pentru fiecare an de deportare sau detentie, cate 300 de lei lunar pentru fiecare an de stramutare, munca fortata sau de evacuare din propria locuinta. De asemenea, celor care au supravietuit trenurilor mortii se acorda o indemnizatie lunara de 400 de lei.

Senatorul PNL Raducu Filipescu, desi politician vechi, se afla la primul mandat de parlamentar. El a depus insa pana acum nu mai putin de trei propuneri legislative, dintre care una i-a enervat pe liderii partidului, care s-au disociat de demersul lui Filipescu. Astfel, senatorul PNL a depus la Parlament o propunere legislativa prin care functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie daca sunt trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie si de serviciu, pentru infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni de fals si infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii. "PNL se delimiteaza de aceasta initiativa care nu a fost supusa dezbaterii si deciziei conducerii partidului", a venit replica presedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan.

O alta initiativa a senatorului Raducu Filipescu vizeaza modificarea legii educatiei fizice si sportului, in sensul crearii ”unui cadru normativ nediscriminatoriu pentru sustinerea financiara a tuturor cluburilor sportive”. Cea de-a treia propunere legislativa a lui Filipescu prevede modificarea legii privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general. Concret, senatorul liberal propune posibilitatea finantarii de proiecte multianuale, in conditiile in care legea in vigoare limiteaza finantarile exclusiv la proiectele care se desfasoara pe parcursul unui singur an calendaristic.

Un alt parlamentar PNL care, la fel ca Raducu Filipescu, provine tot din administratia locala si care isi doreste modificarea statutului functionarilor publici este deputatul liberal Florin Roman. Acesta a depus o propunere legislativa de modificare a legii 188/1999 prin care, pe de o parte, se injumatateste vechimea necesara pentru accederea in functiile publice de conducere si, pe de alta parte, permite functionarilor care obtin calificative slabe la evaluarile anuale sa poata avansa in functii. Roman isi motiveaza propunerea legislativa sustinand ca actualele cerinte referitoare la vechime impuse de legea 188/1999 sunt excesive si creeaza o piedica nejustificata la accesul la functiile publice.

Florin Roman a depus, alaturi de alti 58 de parlamentar PNL, si o propunere legislativa de abrogare a OUG 13/2017. Initiativa a ramas insa fara obiect dupa ce Guvernul a abrogat respectiva ordonanta prin intermediul OUG 14/2017. Deputatul PSD Marius Constantin Budai vrea modificarea recent intratei in vigoare a asa-zisei legi a cashback-ului – actul normativ care ii obliga pe comerciantii cu cifre de afaceri de minimum 10.000 de euro sa isi instaleze POS-uri pentru plata cu cardul si, de asemenea, sa permita retragerea de la POS a unei sume de pana in 200 de lei, similar retragerilor de bani din bancomate.

Or, spune deputatul PSD, micii comercianti din mediul rural nu au fondurile necesare pentru a cumpara echipamente tehnice care sa permita realizarea platilor prin intermediul cardurilor si nici nu pot oferi fiecarui client care solicita avansuri in numerar de pana in 200 de lei intrucat nu au suficiente incasari. Prin urmare, deputatul Budai propune majorarea pragului pentru comerciantii obligati sa accepte plata cu cardul de la 10.000 de euro, la 50.000 de euro cifra de afaceri si, de asemenea, scaderea avansului pe care comerciantii trebuie sa il acorde, de la 200 de lei, la 100 de lei.

Liberalul Claudiu Vasile Racuci a inregistrat o initiativa legislativa despre care spune ca va ajuta angajatii din mediul privat sa fie platiti pentru orele suplimentare prestate. Concret, deputatul PNL propune amendarea Codului Fiscal astfel incat plata orelor suplimentare sa fie scutita de toate taxele din partea angajatorului, iar angajatul sa plateasca doar 10,5% contributii sociale. „Prin aceste modificari anticipam o mai buna colectare a veniturilor bugetare, o crestere a punctajului individual al angajatului in vederea obtinerii unei pensii mai consistente, precum si co crestere insemnata a competitivitatii produselor agentilor economici nationali”. Initiativa lui Racuci este sustinuta de alti unsprezece parlamentari PNL.

Un alt liberal care propune modificarea Codului Fiscal in sensul reducerii taxarii muncii este senatorul Florin Citu. Initiativa lui Citu vizeaza reducerea cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator si angajat, reducerea cotei de impozitare a venitului si a celei de impozitare a profitului, transferul platii asigurarii de somaj in totalitate catre angajat si reducerea cotei de contributii pentru concedii si indemnizatii. ”Aceste masuri vor stimula crearea de noi locuri de munca si vor aduce un plus de opt miliarde de lei la bugetul de stat”, spune initiatorul. Propunerea legislativa are sprijinul a inca 24 de parlamentari PNL, inclusiv a presedintelui interimar al partidului, Raluca Turcan.

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a depus la inceputul lunii februarie o initiativa legislativa, in calitate de senator PSD, care vizeaza implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Varsovia privind participarea Romaniei cu forte nationale in cadrul grupului de lupta sub conducerea SUA din Polonia, precum si in cadrul Brigazii Multinationale ce se va constitui pe teritoriul Romaniei. Propunerea lui Les vizeaza implementarea unor aspecte de ordin operational, tehnic si juridic in vederea respectarii calendarului stabilit, ca pana la 1 aprilie 2017 Grupul de lupta din Polonia condus de SUA sa fie constituit.

”Neadoptarea in scurt timp a actului normativ va duce la nerespectarea angajamentului de a participa la Grupul de lupta din Polonia condus de SUA, va avea impact negativ asupra proiectelor solicitate de Romania sa fie implementate pe teritoriul national, parte a intaririi flancului estic al Aliantei, inclusiv crearea unor disensiuni in cadrul NATO privind coeziunea si efortul comun de intarire a flancului estic al Aliantei”, avertizeaza ministrul Apararii in expunerea de motive a initiativei legislative. Desi mai sunt doua saptamani pana la implinirea termenului anuntat de Les, propunerea sa nici macar nu intrat in dezbatere.

Senatorul PSD Viorel Salan a depus o initiativa legislativa prin care cere dotarea jandarmilor ”cu mijloace specifice” pentru atunci cand intra in contact cu animale salbatice sau domestice periculoase. Concret, social-democratul propune ca jandarmii sa detina si sa foloseasca arme cu tranchilizante, substante tranchilizante, arme cu glont de cuciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substante iritante pentru indepartarea sau imobilizarea animalelor care ameninta viata sau integritatea persoanelor. Deputatul PMP Ionut Simionca propune amendarea legii de aparare impotriva incendiilor.

Parlamentarul explica faptul ca, deoarece intrarea in vigoare a prevederii conform careia autorizatia de securitate la incendiu a fost prorogata pana la 30 iunie 2017, este nevoie de o masura suplimentara de siguranta. El propune ca, pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, va fi obligatorie amplasare de panouri in spatiile respective cu urmatorul continut: ”Acest spatiu functioneaza fara autorizatia de securitate la incendiu”. Deputatul spune ca obligativitatea obtinerii autorizatiei a fost instituita ca reactie la incendiul din Clubul Colectiv, iar ”incendiul de la Clubul Bamboo demonstreaza inca o data ca accidentele se pot intampla oricand”.

Mai multi parlamentari USR au depus o propunere legislativa de modificare a Codului rutier prin care cer reducerea amenzilor pentru biciclisti de la 870 – 1.160 lei, cat sunt in prezent, la 290 – 435 lei, argumentand, pe de o parte, ca din cauza sumelor prea mari, politistii nu ii sanctioneaza pe biciclistii care incalca regulile de circulatie, iar pe de alta parte nivelul mare al amenzilor ii descurajeaza pe multi sa utilizeze bicicleta ca mijloc de transport alternativ.

Sursa foto: Shutterstock/Nirat.pix

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri