Mai multi parlamentari PNL au depus, la Senat, o propunere legislativa privind Statutul alesilor locali care prevede alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, in conditiile in care scrutinul intr-un singur tur este o solutie legislativa „total gresita”, iar persoana aleasa nu are legitimitate.

"Este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemneaza in procesul-verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin. Acesta se organizeaza si in caz de balotaj intre mai multi candidati la functia de primar”, se arata in proiectul de lege, potrivit News.ro.

De asemenea, la al doilea tur de scrutin participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj. Al doilea scrutin are loc la doua saptamani de la primul tur, fiind declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

Liberalii argumenteaza, in expunerea de motive, ca este nevoie ca persoana care indeplineste functia de primar sa se bucure de increderea intregii comunitati si sa aiba legitimitate conferita prin votul a cat mai multi membri ai comunitatii.

"Alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin, cu votul majoritatii celor care se prezinta la vot, este o solutie legislativa total gresita. In aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Pot exista situatii, mai ales in conditiile unei participari scazute la vot, ca primarul unei localitati sa fie ales cu un numar extrem de mic de voturi”, au mai precizat parlamentarii PNL.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri