Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, ca evaluarile activitatii Ministerului Public si DNA au fost facute in termenul stabilit de 14 zile, care s-a implinit duminica seara, dar va proroga termenul de anuntare a rezultatelor cu doua zile, iar decizia si toate amanuntele legate de aceasta le va anunta miercuri, intr-o conferinta de presa.

"Voi proroga termenul cu doua zile, dat fiind ca am fost la Bruxelles. Astazi (luni -n.r.) voi avea o intrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele pranzului, voi organiza o conferinta de presa, va voi invita si va voi da toate amanuntele”, a spus Tudorel Toader, la intrarea in sediul Ministerului Justitiei, potrivit News.ro.

Intrebat daca in cadrul acestei evaluari s-a intalnit si cu procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, dupa discutiile pe care le-a avut cu procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, ministrul Justitiei a evitat un raspuns, aratand doar ca si aceasta informatie va fi comunicata tot miercuri, in conferinta de presa.

"Aceeasi intrebare, acelasi raspuns: miercuri la orele pranzului. (…) De ce insistati pe aceeasi formula. (…) Nu este secret, dar este in procedura pe care v-am anuntat-o, ca la final va voi raspunde la toate intrebarile, voi da toate raspunsurile posibile”, a mai spus Tudorel Toader.

Intrebat cum comenteaza declaratiile presedintelui potrivit carora este multumit de activitatea procurorului-sef al DNA si procurorului general al Romaniei si ce va face in eventualitatea in care va propune revocarea acestora din functii si va primi un refuz din partea sefului statului, ministrul Justitiei a spus: „Presedintele si-a exprimat in repetate randuri opinia. Eu imi voi exprima opinia mea, in scris si prin raspunsurile pe care vi le voi da miercuri, in conferinta de presa”.

Ancheta in cazul OUG 13

Verificarile la Ministerul Public si la Directia Nationala Anticoruptie au fost anuntate de ministrul Justitiei in 12 martie, cand spunea ca va discuta cu procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Augustin Lazar, si cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerand ca s-a incalcat legea, conform deciziei Curtii Constitutionale si arata ca in doua saptamani va lua o decizie finala, inclusiv privind o eventuala revocare a celor doi, dar este posibil ca pana atunci acestia sa demisioneze.

In 13 martie, ministrul Justitiei afirma ca nu le-a sugerat procurorului general al Romaniei si procurorului-sef al DNA sa isi dea demisia, ci a invocat o institutie care exista in Codul Muncii, precizand ca oricine poate sa isi dea demisia si ca nimeni nu este obligat sa munceasca impotriva vointei lui.

Tudorel Toader a motivat evaluarile prin faptul ca, potrivit Constitutiei, “Ministerul Public isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei", iar ministrul Justitiei are dreptul si obligatia de a verifica eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre procurorul general si procurorul-sef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciara.

Ministrul Justitiei a precizat ca verificarea activitatii procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului-sef al DNA au fost facute in baza Legii 304/2004, dar a evitat un raspuns privind procurorii pe care ar fi trebuit sa ii desemneze pentru aceste evaluari.

Potrivit articolului 69 alineatul 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, ministrul Justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercita controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnati de procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, de procurorul-sef al DNA, de procurorul-sef al DIICOT ori de ministrul Justitiei. Conform alineatului 2 al articolului 69, controlul consta in verificarea eficientei manageriale, a modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu si in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate.

In 15 martie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit cu procurorul general, Augustin Lazar, anuntand ca au fost discutate "aspecte privind activitatea institutionala a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Procurorul general al Romaniei declara ca ministrul Justitiei nu i-a cerut demisia la intalnirea pe care au avut-o, iar discutia a fost "foarte clarificatoare si pozitiva, ceea ce este un fapt bun”.

Klaus Iohannis, foarte multumit de Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu crede ca cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general si a sefei DNA. Presedintele a spus ca este ”foarte multumit” de procurorul general si procurorii sefi ai DNA si DIICOT.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, referindu-se la evaluarea facuta de ministrul Justitiei in privinta activitatii procurorului general si a sefei DNA, ca are ”mare incredere” in ministrul Tudorel Toader.

”Am mare incredere in domnul ministru Toader si astept nu doar aceasta evaluare, dar si pachetul de proiecte de legi pe care trebuie sa il promovam in perioada urmatoare, fie ca vorbim de acea parte de care am vorbit tot timpul, dar care nu cuprinde doar legea gratierii, ci e un pachet de masuri pe care trebuie sa il adoptam, astfel incat acea posibila decizie pilot a CEDO care ne-ar duce intr-o situatie de a plati aproximativ 80 de milioane de euro pe an - calculul apartine vechii guvernari - sa fie evitat”, a afirmat premierul.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara, la Antena 3, ca il va sprijini pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, indiferent ce decizie va lua cu privire la activitatea Codrutei Kovesi la sefia DNA si a procurorului general, Augustin Lazar, numai ca abordarea acestuia trebuie sa fie „cinstita, bine argumentata si corecta”.

„Din partea mea va avea sustinere si din partea PSD. Astept sa vad cu ce evaluare iese. Nici nu am vrut sa ii dau idei, cine stie, sa zica cineva ca ii sugerez”, a spus Liviu Dragnea.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri