Premierul Mihai Tudose da asigurari ca sunt bani suficienti pentru plata pensiilor si ca nu este nicio problema din acest punct de vedere. Referindu-se la Pilonul II de pensii, Tudose a spus ca nu exista nationalizare "sub nicio forma" si ca pana saptamana viitoare Ministerul Finantelor, ASF si Casa de Pensii vor face o analiza in legatura cu acest subiect, in conditiile in care "s-au descoperit mici probleme legate de comisioane luate mai mult decat trebuie".

"Sunt bani suficienti, nu este nicio problema in plata pensiilor. Nu se poate lega noua Lege a pensiilor de bugetul de anul acesta. Tot ceea ce inseamna discutii pe Pilonul II se face la nivelul Ministerului de Finante, al ASF si al CAnei Nationale de Pensii. S-au descoperit acolo mici probleme in ceea ce priveste comisioanele luate, mai mult decat trebuie, aproape 10 ani", a declarat, sambata seara, premierul Tudose, intr-o conferinta de presa la Mamaia, sustinuta alaturi de liderul PSD, Liviu Dragnea, informeaza News.ro.

Premierul a adaugat ca aceasta analiza privind structura Pilonului II de pensii si a Pilonului III va fi prezentata saptamana viitoare, scopul fiind acela de a se vedea daca banii sunt bine administrati.

El a dat asigurari, in privinta Pilonului II de pensii, ca nu este vorba despre nicio nationalizare.

"Nu exista nationalizare sub nicio forma. Vrem doar sa vedem daca banii din acei piloni sunt bine administrati", a explicat Tudose.

Tot sambata, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca Pilonul II de pensii reprezinta un instrument util pentru cresterea veniturilor dupa retragerea din munca, iar acesta va fi mentinut si statul nu va deveni administrator la pilonul II. El a spus insa ca exista analize care arata ca fondurile de administrare iau un comision de 2,5 la suta, fiind pareri potrivit carora un comision atat de mare nu se justifica. Tariceanu mai spune ca nu s-a pus problema existentei sau inexistentei Pilonului II, ci doar a nivelului de finantare.

Intrebat daca se va hotari ca statul sa devina administrator al Pilonului II, Tariceanu a spus: “Raspunsul este nu, pilonul II este administrat privat”.

El a mai precizat ca mai multe analize indica faptul ca fondurile de administrare a pensiilor private iau un comision de 2,5 la suta si ca un comision atat de mare nu se justifica.

Poriectul privind noua Lege a pensiilor a starnit numeroase critici din partea partidelor de opozitie si a mediului privat, Ministerul Muncii a anuntat ca proiectul este finalizat si ca urmeaza sa fie trimis Parlamentului cel mai probabil in luna octombrie, urmand sa fie aprobat pana la finalul sesiunii, in luna decembrie.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut la finalul saptamanii trecute ca pensiile nu vor scadea, ci vor creste cele mici si a mai spus ca urmeaza sa aiba loc si o discutie privind varstele de pensionare, insa nu exista in acest moment o intentie de crestere a acestora.

Critici extrem de dure a starnit intentia Executivului de a diminua de la 5,1% la 2,5% contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), masura care va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem.

La finalul saptamanii trecute, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat ca exista ceva "ingrijorator” in privinta Pilonului II de pensii, in conditiile in care banii ar putea fi gestionati mai bine, urmand ca Guvernul sa ia o decizie in acest sens, fara a avea insa „o intrare brutala”.

Premierul Mihai Tudose spus, la randul sau, ca potrivit calculelor facute de Ministerul Finantelor s-a constatat ca "randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decat randamentul obtinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, daca se dovedeste oportun, in urma unor analize, sumele care se vireaza la Pilonul I ar urma sa fie mai mari decat cele care se vireaza la Pilonul II.

Opozitia a reactionat imediat la aceasta tentativa a Guvernului de diminuare a contributiilor la Pilonul II de pensii, PNL anuntand o serie de dezbateri la nivel national pe aceasta tema, in vreme ce USR a acuzat Executivul ca pregateste nationalizarea pensiilor private si ca foloseste impotriva Pilonului II acelasi tip de argumente care au fost folosite si in democratia ”iliberala si pro-putinista” a lui Viktor Orban, in Ungaria, cand acesta a nationalizat pensiile private.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri