Vlad Dumitrescu conduce operatiunile dezvoltatorului ProLogis in Romania, iar inainte a detinut pozitia de Country Manager al Portland Romania, dezvoltatorul cladirii Opera Center. Etapa din cariera sa cu care se mandreste cel mai mult o reprezinta cei aproape cinci ani petrecuti la Pagini Aurii, unde a trecut prin toate treptele ierarhice, de la agent la director regional.
Intrebari preliminare
Nume:
Vlad Dumitrescu
Functie:
Market Officer ProLogis pentru Romania
Varsta:
35
Stare civila:
Casatorit

1. Ce studii ati urmat si unde?

Am absolvit Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Facultatea de Constructii Civile.

2. Care au fost cursurile care v-au pasionat cel mai mult in facultate ?

Am avut numeroase cursuri care m-au atras, dar cel mai mult m-au pasionat cele de Materiale de constructii si de Statica.

3. Care a fost primul job pe care l-ati avut si care este povestea dvs. de la primul job si pana la ce faceti acum?


Am avut primul job in timpul facultatii, ca agent de vanzari in birotica. Am schimbat firma dar nu si domeniul si am devenit Area Sales Manager, petrecand cinci ani in Pagini Aurii, unde am trecut prin toate treptele ierarhice de la agent la director regional. Alt pas a fost cel spre pozitia de director de vanzari Profitec la Dufa. Urmatoarea mutare a fost cea care m-a adus in Real Estate, devenind Project Manager si apoi Country Manager la Portland Trust Romania.

4. Credeti ca este necesar un MBA pentru a ajunge intr-o pozitie de top management?

Un MBA ajuta, desigur, dar nu este o conditie eliminatorie. In general, conditiile eliminatorii tin de capacitatea manageriala, de calitatea umana, de felul in care managerul stie si poate sa relationeze cu angajatii si, nu in ultimul rand, de calitatile de leader ale persoanei in cauza.

5. Care sunt principalele trei pasiuni ale dvs.?

Sunt pasionat de sport, calatorii si filme.

6. Care este ultima carte citita?

Desi cartile de specialitate imi ocupa cea mai mare parte a timpului dedicat lecturii, imi fac din cand in cand timp sa citesc beletristica, iar ultima carte citita a fost Shogun, de James Clavell.

7. Aveti un film sau un serial preferat?

Filmele reprezinta una dintre pasiunile mele, astfel incat imi este greu sa numesc doar un film sau un serial. De exemplu, imi plac foarte mult Casablanca, Pact cu diavolul, Eight below (-25 grade), E.R. (Spitalul de urgenta), The West Wing (Viata la Casa Alba), dar “devorez” orice film bun.

8. Ce anume faceati inainte de ‘89, din punct de vedere profesional?

In ’89, eram inca elev de liceu.

9. Daca ar fi s-o luati de la inceput din punct de vedere profesional, care ar fi lucrurile pe care le-ati evita?


Daca ar fi sa o iau de la capat, nu as evita neaparat locuri de munca, ci mai degraba persoane. Dar sunt de parere ca orice nu te omoara, te intareste.

10. Care ar fi primul sfat pe care l-ati da unui investitor strain, recent interesat de Romania, care doreste sa investeasca intr-o companie romaneasca?

Piata din Romania este in plina ascensiune si ofera oportunitati excelente pentru dezvoltarea unor afaceri de success in numeroase domenii, asa ca sfatul meu este sa se grabeasca.

11. Ce sistem de conducere folositi sau apreciati cel mai mult?


Apreciez un sistem de conducere in care suntem prieteni indiferent de situatie, in care ne simtim bine, iar cand “tragem”, facem acest lucru impreuna, la maxim, in aceeasi directie. De asemenea, apreciez in mod deosebit persoanele comunicative si deschise. Detest „periajul” si oamenii cu vedere ingusta.

12. Ce obstacole apar in calea investitorilor care doresc sa intre in industria in care activati?


Pe de o parte, yield-urile au crescut si la noi, iar aceasta crestere influenteaza rentabilitatea investitiilor din domeniul dezvoltarilor imobiliare. Pe de alta parte, nu a scazut interesul pentru investitii in Romania si nici cererea de spatii pe piata, dar bancile sunt mult mai precaute in alocarea fondurilor. Cu alte cuvinte, avem o piata in care clientii cer spatii pentru inchiriere, birouri, spatii industrial-logistice, spatii comerciale, dar gasirea resurselor necesare demararii proiectelor ce ar putea acoperi aceste cereri incepe sa fie un demers mai greu decat acum cativa ani. Asadar, este important sa ai in Romania un birou deja infiintat, cu specialisti foarte buni care au experienta internationala si cunostinte locale.

In conditiile actuale, este important sa intelegem ca lucrurile nu mai pot fi facute la intamplare, cum s-a intamplat adesea in ultimii ani: s-au vandut terenuri fara PUZ (Plan Urbanistic Zonal), utilitati sau acces. Proprietarii de terenuri trebuie sa aduca imbunatatiri terenurilor agricole mostenite sau cumparate pentru a le transforma in oportunitati pentru investitii.

Pentru a pastra un nivel ridicat de investitii imobiliare in Romania, trebuie sa acceptam in mod real faptul ca nu putem vinde o masina cu motor de 600 cmc spunand ca oricine vrea mai mult ii poate inlocui motorul. Terenurile trebuie pregatite pentru a deveni eligibile pentru investitii.

Aceasta situatie se va schimba cu siguranta intr-un an sau doi, dar in acest timp este important sa ne educam pe noi insine si sa reusim sa ramanem in topul investitiilor din Europa.

13. S-a produs recent vreo schimbare (inovatie) care v-a fortat sa va modificati propriul model de business?

Nu.

14. Care este ora la care ajungeti in mod normal dimineata la birou?

In general, ajung la ora 9 la birou.

15. Cate ore petreceti in medie pe zi la birou?

Lucrez circa 10-11 ore/zi, dar ele sunt petrecute mai degraba pentru companie si nu strict la birou.

16. Aveti un model in afaceri? Daca da, cine este acesta?

Exista cateva persoane de la care am invatat foarte multe, dar nu pot spune ca am un model anume. Incerc sa devin eu insumi un model pentru oamenii cu care lucrez sau macar sa fiu pe acea lista de oameni care le-au influentat pozitiv cariera.

17. Care este cea mai mare reusita profesionala din cariera dvs.?

Cei aproape cinci ani de la Pagini Aurii reprezinta o etapa cu care ma mandresc, lor datorandu-le foarte mult din evolutia mea profesionala. Recent, alegerea facuta de a ma alatura ProLogis la sfarsitul anului trecut se dovedeste a fi o decizie foarte buna, fiind un mare pas inainte in cariera mea. Fac parte acum dintr-o organizatie bine pusa la punct, plina de stimulente, provocari profesionale, oameni de calitate, toate ambalate intr-un climat placut.

18. Care a fost cel mai mare esec profesional din cariera dvs.?

In parcursul meu profesional am trecut, desigur, si prin perioade mai bune, si prin perioade mai proaste, dar cred ca orice esec se poate transforma usor, printr-un concurs de evenimente, in cel mai bun lucru ce se putea intampla. Cam asa a fost si pentru mine.

19. Ce linie aeriana preferati in zborurile de business internationale?

In general aleg fie Tarom, fie KLM, fie LOT.

20. Unde ati petrecut ultima vacanta? Care ar fi destinatia unei vacante perfecte din punctul dvs. de vedere?

Ultima vacanta a fost in Franta (Cannes si Chamonix) si Elvetia (Geneva si Zurich). Vacanta ideala ar fi itinerariul la care ma gandesc acum, New York – Las Vegas – Los Angeles – Hawaii. Dar nu as refuza nici o excursie in Antarctica, insa cred ca sotia mea ar merge mai degraba pe planeta Mercur.

21. Ce masina conduceti?

Conduc un Range Rover.

22. Unde va vedeti peste 5 ani? Si in 10 ani?

Peste cinci ani ma vad cu siguranta tot in cadrul ProLogis. Peste 10 ani, ori in ProLogis ori retras (cel putin cateva luni pe an) undeva in tari cu clima temperat-oceanica.

23. Care este sloganul preferat?


“Respecta pentru a fi respectat”.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Profilul saptămânii »


Setari Cookie-uri