Cutremurul de 9 grade care a lovit Japonia in urma cu aproape doua saptamani va avea un impact si asupra pietei de birouri din Tokio, unde chiriile vor continua sa scada, sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ, prezenta si pe piata locala.
“Previziunile noastre inainte de cutremur indicau o scadere a chiriilor pentru spatiile de birouri cu 6,5% in acest an si o usoara revenire, respectiv o crestere de 2% in 2012. Pentru anumite proiecte, credem insa ca, in cel bai optimist scenariu, chiriile vor scadea cu 9,1% in acest an, urmand o stabilizare in 2012 si o revenire in 2013”, sustin consultantii imobiliari de la DTZ.

In ceea ce priveste radamentele investitiilor, consultantii DTZ estimau inainte de dezastrul natural care a lovit Japonia o reducere de la 4,2% la 4,1% pana la finele anului, urmand ca randamentele sa coboare pana la 4% in 2012.



“Cutremurul ar putea avea un impact si pe piata de investii, in contextul in care jucatorii din aceasta piata si-au revizuit in scadere asteptarile legate de veniturile obtinute din chirii, iar yield-urile ar putea stagna sau chiar creste”, mai spun cei de la DTZ.

Desi in urma dezastrului nu au fost raportate daune majore pentru cladirile din Tokio, un cutremur de o asemenea magnitudine a facut chiriasii sa fie mai constienti asupra riscurilor seismice si asupra structurii cladirii in care lucreaza. "Unele corportatii incep chiar sa se gandeasca la impartirea activitatii in mai multe sedii pentru a reduce riscurile, ceea ce ar putea aduce o cerere noua pe piata de birouri", potrivit consultantilor imobiliari.

Capitala Japoniei a pierdut in acest an titlul de cea mai scumpa piata de birouri din lume, coborand pe locul al treilea, potrivit unui raport recent al consultantului Cushman & Wakefield. Chiar si in acest context, chiriile platite de companii pe an sar de 1.000 de euro, osciland in jurul valorii de 1.334 euro/mp.

“In contrast cu tendintele din regiune, chiriile din Tokio au scazut cu 11%. Cu toate acestea Tokio a ramas in top 3 cele mai scumpe locatii din lume. Aici este o piata a chiriasilor, cu o rata de neocupare in crestere si cu o scadere a chiriilor”, sustin cei de la Cushman & Wakefield.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri