Portland, Europolis, CA Immo, Immofinanz, GE Capital sau Heitman reprezinta fiecare zeci, daca nu sute de milioane de euro intrate in Romania in investitii imobiliare.

Ieri, un nou fond de investitii imobiliare, creat de Pireaus Grecia si numit Trieris Real Estate Fund, a anuntat ca are la dispozitie cel putin 50 de milioane euro pentru investitii in Romania si Bulgaria. Alte fonduri cu investitii imobiliare si generaliste grecesti in Romania sunt Danube Fund, SEAF Trans Balkan Fund, cu investitii mai mici si Global Finance, o entitate mai mare, care tocmai a ridicat un nou fond, spun analistii. Fonduri apartinand unor banci sunt Meinl, care este detinut de banca austriaca Meinl Bank, si Immorent, al Erste Bank.

In iulie 2005, Global Emerging Property Fund al Global Finance a definitivat atragerea a 125 milioane euro pentru a fi investiti in Romania, Bulgaria si Serbia.

Scopul Trieris este atragerea de profituri prin investitii in proiecte imobiliare cu randamente ridicate si in dezvoltare imobiliara, se arata intr-un comunicat al bancii Piraeus preluat de agentia bulgara Novinite. Decizia infiintarii Trieris a luat in calcul dezvoltarea pietelor din Balcani si accederea treptata a statelor din regiune in Uniunea Europeana. Piraeus detine o banca in Romania, ale carei active atingeau la sfarsitul lui 2004 circa 235 milioane euro. Oficialii bancii nu au putut fi contactati.

Exista mai multe fonduri noi de investitii imobiliare - problema consta in numarul mare de investitori, care nu gasesc exact ceea ce cauta, spune un analist.

Fondurile de investitii private in actiuni au interdictie sa investeasca in acest domeniu, insa exista si cateva fonduri specializate ridicate de firme de management separat, spune analistul.

GED, compania ce administreaza Romanian Post Privatization Fund, a luat in considerare deschiderea unui fond exclusiv imobiliar, insa a renuntat la idee, creand in schimb un fond generalist, GED Eastern Fund II, de 50-100 milioane euro, care acopera o arie mai larga de investitii. Randamentele generoase ale investitiior imobiliare au determinat o serie de fonduri specializate, indeosebi din Austria, sa intre pe piata romanesca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri