India si China vor continua sa creasca, cu un ritm de avans al economiei de 8-10% pe an, in ciuda turbulentelor si a incertitudinilor legate de viitorul economiei la nivel global, potrivit lui Anuj Puri, presedinte si country manager al consultantului imobiliar Jones Lang LaSalle India, citat de World Property Channel.
Ce va oferi Indiei un asemenea avant in urmatorul deceniu, astfel incat, pana in 2020, economia tarii sa ajunga a treia din lume? In primul rand, India se bucura de multe avantaje din perspectiva unei tari cu o crestere constanta si sustinuta a venitului per capita, in timp ce ritmul de crestere al consumului pe gospodarii este tot mai rapid. In plus, investitiile in infrastructura ale Indiei vor avansa si ele pana in 2020, ceea ce va creste atractivitatea tarii in fata investitorilor.

Implicatiile unui asemenea potential de crestere pe piata de real estate a Indiei sunt evidente. Sectorul imobiliar indian este, fara indoiala, o oportunitate imposibil de ignorat in urmatorul deceniu. Castiguri se pot obtine chiar si acum, luand in calcul faptul ca valoarea investitiilor in constructii noi pentru sectorul imobiliar din India a depasit 100 de miliarde de dolari in iunie 2010. La acest nivel, numai China mai poate concura cu statul indian.

IT-ul indian, important motor de crestere

Un alt capitol de succes in istoria Indiei este evolutia sectorului IT, care a constituit un motor de crestere important in ultimii ani. Pana in 2020, valoarea pietei de tehnologii din India va creste la 225 miliarde de dolari, de la 67 miliarde de dolari in 2011. In acelasi timp, pietele de hardware si, respectiv produse electronice vor creste si ele, de la 45 miliarde de dolari in prezent, la 400 de miliarde in 2020. De fapt, bancile autohtone vor fi nevoite sa isi majoreze activele de cinci ori in urmatorii cinci ani pentru a face fata cererii.

Acest trend se va reflecta puternic si pe segmentul comercial al pietei imobiliare indiene, care se afla deja pe o panta ascendenta. Cererea de spatii de birouri din India s-a dublat deja, de la 1,86 milioane mp la peste 3,7 milioane de mp in 2011 si urmeaza sa creasca la 4,2 milioane mp pana in 2012.

Din punct de vedere al vanzarii de spatii comerciale, 2011 este cel mai bun an de pana acum pentru India, iar trendul indica o crestere exponentiala pana in 2020.

In acelasi timp, segmentul retail va fi, de asemenea, un motor major de crestere al pietei de real estate, cu un avans de la 500 de miliarde de dolari, la 900 miliarde dolari pana in 2020.

Acest ritm de crestere economica va insemna si o crestere a cererii de spatii pentru noi centre comerciale in urmatorii ani. Cererea de spatii comerciale a crescut de la peste 370.000 mp in 2010, la peste 1 milion mp in 2011.

Populatia creste, la fel si economia

Cererea de pe segmentul rezidential va creste inimaginabil in urmatorii ani, avand in vedere ritmul de crestere al populatiei Indiei. Ministerul Locuintelor estimeaza ca pana in 2012, piata rezidentiala va avea cu 26 de milioane de unitati in minus fata de numarul de locuitori.

Faptul ca serviciile medicale performante au marit speranta de viata a indienilor nu face decat sa creasca si mai mult diferenta dintre numarul de locuinte disponibile si numarul de locuitori. Specialistii estimeaza ca populatia urbana din India va creste cu inca 215 milioane de locuitori pana in 2025.

Sectorul real estate din India va avea parte de un avans al vanzarilor si pe partea de spatii industriale, unde piata va atinge o valoare de 225 miliarde dolari pana in 2020. Dintre acestea, vanzarile de depozite vor constitui 20% din vanzarile intregului sector pana in 2015.

Sursa foto: www.travelbrook.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri