Daca doriti sa cumparati un imobil intr-o tara din Europa nu va opreste nimeni. Veti avea nevoie insa de bani si de informatii despre regimul fiscal pentru non-rezidenti. Mitul ca numai oamenii foarte bogati isi pot permite sa cumpere locuinte in Europa este pe cale de a fi spulberat de realitate.
Exista deja destui romani care poseda astfel de proprietati, mai ales ca preturile variaza mult, existand oferte pentru toate buzunarele. In majoritatea tarilor europene exista locuri, cu precadere la tara, unde costul unei casute pleaca de la 15.000-20.000 de euro si poate ajunge pana la 70.000-80.000 de euro, in orase-lele mai micute, afirma Arthur Silvestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania.
Insa cine doreste sa achizitioneze o proprietate intr-o capitala europeana sau intr-un mare oras trebuie sa se astepte la preturi de doua pana la 20 de ori mai mari decat in Bucuresti. Bineinteles, in functie de tara si de orasul sau regiunea solicitata, completeaza Ion Radu Zilisteanu, presedinte Land Experts SRL. Potrivit lui Arthur Silvestri, cele mai scumpe locatii sunt Londra, Paris, Roma si paradisurile din statiunile turistice.

Case de vacanta

Multi romani cu bani au decis sa-si cumpere o casa de vacanta in Grecia sau Turcia, avand in vedere ca pe Coasta de Azur preturile sunt exorbitante si acolo nu au acces decat multimilionarii in euro. Zonele turistice din Turcia sunt pitoresti, accesibile din punctul de vede-re al preturilor si prezinta avantajul ca din Bucuresti se poate ajunge in numai doua ore de zbor, precizeaza Radu Zilisteanu. Cele mai ieftine regiuni sunt in partea asiatica a Turciei, adauga acesta, in zonele semituristice precum Marmaris o garsoniera putand fi cumparata cu 15.000-20.000 de euro, mult mai ieftin decat in Constanta sau Mangalia. Zona este atractiva avand in vedere ca de aici se face o ora si jumatate cu vaporul pana in insula Rhodos, mai spune Zilisteanu.

La polul opus, cele mai scumpe resedinte se gasesc in statiunile de lux de pe Coasta de Azur. De la Menton la Monte Carlo sau Cannes o garsoniera nu poate fi achizitionata fara 350.000-400.000 de euro, sustine Arthur Silvestri.

Exista insa mult mai multe variante, precum Alpii elvetieni sau Venetia, insa numai bugetul cumparatorului poate dicta destinatia.

Preturi in capitalele europene

Cine doreste sa cumpere o locuinta intr-o capitala europeana trebuie sa dispuna de multi buni. La Paris, o garsoniera veche de nici 30 de metri patrati, amplasata intr-o zona buna, cum ar fi Cartierul Latin, poate fi achizitionata cu 120.000-150.000 de euro, iar un apartament de doua camere langa Galeriile Lafayette variaza intre 800.000 si 1.200.000 de euro, spune Silvestri, precizand ca o astfel de locuinta se inchiriaza cu preturi cuprinse intre 600 si 800 de euro.

Cam aceeasi situatie este si la Roma. De exemplu, in zona Civita Vecchia, un apartament de 70 mp se vinde cu 170.000 de euro, iar o garsoniera de 40 mp langa Colosseum poate fi achizitionata cu 190.000 de euro. Un apartament de 130 mp in centrul Romei, in piata Del Popolo, costa cam 1.300.000 de euro.

Preturi mai mici sunt la Viena. Un apartament de 60 mp intr-o zona apropiata de Mariahilfer Strasse costa intre 95.000 si 140.000 de euro, iar o astfel de locuinta se inchiriaza cu peste 800 de euro lunar, spune Silvestri.

Cumpararea ca investitie

Exista si romani care cumpara apartamente si case pentru a face afaceri. Cei care se gandesc sa investeasca intr-o locuinta pentru inchiriere trebuie sa se intereseze care este modul de calcul al impozitului pe venit in tara respectiva. Orice roman lucid ar trebui sa se documenteze in materie de legislatie pentru a nu avea surprize neplacute, care ar putea sa majoreze destul de mult costurile pana intr-acolo incat sa arunce investitia intr-o zona de profitabilitate scazuta sau chiar pe pierderi, considera Arthur Silvestri. El adauga faptul ca in Europa functioneaza un sistem de deductibilitati pentru salariati si pentru cei care obtin diverse venituri in tara respectiva cu care un roman sau orice alt non-rezident nu are vreo legatura. Prin urmare, un strain nu poate beneficia de o deducere fiscala la calculul taxelor care trebuie platite statului pentru veniturile obtinute din chirie.

Mult mai mult, circa 100 de euro/zi, se castiga din inchirierea unui apartament cu ziua, insa pentru asta este nevoie de o persoana aflata in orasul respectiv. Trebuie luat in calcul si costul administrarii locuintei, care nu este deloc de neglijat, adauga directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania.

Resedinte de refugiu

Exista romani, mai ales din randul oamenilor de afaceri si dintre politicieni, care au deja proprietati in strainatate. Nu-i stie nimeni deoarece au ales sa lucreze printr-o agentie imobiliara din strainatate, nu prin intermediul uneia romanesti. Am deschis prin anii 94-95 prima agentie romaneasca de intermediere a vanzarilor de locuinte in strainatate. Am crezut ca dau lovitura, in cateva luni au venit sute de personaje care mai de care mai celebre care doreau sa cumpere resedinte in diferite tari. Insa nu am vandut nimic, desi cred ca oamenii au cumparat, povesteste Silvestri. El spune ca a inteles ulterior ca solicitantii nu doreau sa se stie unde, cand si la ce pret au cumparat deoarece toti luau in calcul ideea ca aceasta resedinta sa fie una de refugiu.

Restrictii la terenuri

Daca in cazul locuintelor nu exista nici un fel de restrictie, adica oricine are bani poate sa cumpere o resedinta in Europa, in privinta terenurilor destul de multe state pastreaza restrictii. In Franta, daca achizitionezi o proprietate cu teren, nu poti sa o vinzi decat impreuna si nu poti sa demolezi casa decat daca vinzi terenul unui cetatean francez, detaliaza Arthur Silvestri.

Dincolo de aceste piedici, adevarata problema la cumpararea unei astfel de case o reprezinta insa nivelul impozitelor pentru non-rezidenti. Majoritatea statelor europene practica sisteme de deductibilitati cu care un nerezident nu are nici o legatura deoarece nu are un loc de munca pe teritoriul acelui stat si deci nu obtine acolo venituri de natura salariala, spune Silvestri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri