Deficitul de refinantare a creditelor ajunse la maturitate pe segmentul proprietatilor comerciale - de retail, birouri si industrial - din Romania este de circa doua miliarde dolari, care poate fi acoperit in 2-3 ani de crestere a pietei, potrivit datelor DTZ Echinox.
"Romania are o valoare absoluta a deficitului de refinantare de doua miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 6% din totalul stocului investit. Dupa deficitul relativ de refinantare, Romania este a treia tara din Europa, dupa Irlanda, cu 19%, si Ungaria, cu 8%", se arata in raportul "Global Debt Funding Gap" al DTZ Echinox, citat de Mediafax.

Deficitul global de refinantare este estimat sa atinga un total de 202 miliarde de dolari pe parcursul urmatorilor trei ani (2011-2013), reprezentand o reducere cu 17% fata de valoarea de 245 miliarde de dolari prognozata in noiembrie 2010.

Deficitul de refinantare reprezinta diferenta dintre soldul creditelor garantate cu active imobiliare care vor ajunge la maturitate si sumele disponibile pentru refinantarea acestora.

"Mare parte din deficitul de refinantare de astazi isi are originea in activitatea de creditare din anii de boom ai pietei imobiliare din Romania. Astfel, cand piata s-a comprimat, deprecierea valorii de piata garantiilor a depasit marja de siguranta de 15-20% din evaluari, acest deficit ajungand in prezent la 6%, respectiv doua miliarde de dolari, in valori absolute. Valoarea tranzactiilor de investitii in Romania in 2007 este de aproximativ miliarde de euro, mai mare decat intreg deficitul de refinantare, ceea ce inseamna ca acesta poate fi acoperit in conditiile a doi-trei ani normali de crestere a pietei de investitii", a declarat Cristian Ustinescu, director de investitii DTZ Echinox.

Raportul releva ca in ciuda scaderii cifrei globale, exista variatii semnificative la nivel regional, astfel ca atat Europa, cat si America de Nord au resimtit o diminuare a deficitelor de refinantare.

In Statele Unite, deficitul de refinantare este estimat in prezent la zero, de la o valoare anterioara de 49 miliarde de dolari.

In Europa, diminuarea deficitului de refinantare este una moderata, de opt miliarde de dolari, pana la 109 miliarde de dolari. Deficitul de refinantare al regiunii Asia Pacific a crescut cu 14 miliarde de dolari, pana la 84 miliarde de dolari.

La nivel de tara, Japonia are cel mai mare deficit de refinantare in valoare absoluta (84 miliarde dolari), fiind rezultatul unui volum mai mare al creditelor pentru proprietati comerciale si al unei scaderi a valorii de capital prognozate, in urma cutremurului si a tsunami-ului din 2011.

DTZ Echinox ofera consultanta si expertiza investitorilor, dezvoltatorilor, ocupantilor din sectorul public si privat si consultantilor financiari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri