Livrarea a jumatate din spatiile de birouri cu finalizare in a doua parte a anului, in suprafata de 63.000 de metri patrati, ar putea fi amanata pentru 2012, potrivit companiei Colliers, care estimeaza o scadere a gradului de neocupare a cladirilor de langa metrou la 8%, fata de media pietei de 18%, scrie Mediafax.
"Pe termen scurt si mediu, stocul de cladiri noi livrate se va reduce usor, ceea ce va duce la cresterea ratei de absorbtie a spatiilor disponibile", se arata intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara.

Pentru 2012, Colliers estimeaza o crestere a stocului de birouri cu doar 70.000 de metri patrati, din care 40% sunt deja preinchiriate.

"De aceea, rata de neocupare se va reduce usor pana la sfarsitul anului. Mai mult, ne asteptam ca pana la sfarsitul anului sa revina pe piata tranzactiile de preinchiriere, in conditiile in care va incepe constructia catorva proiecte noi.

De asemenea, de remarcat ca pe langa dezvoltatorii deja existenti pe piata sunt investitori internationali mari si dezvoltatori care vor sa intre in Romania prin achizitia de terenuri atractive pentru dezvoltare", precizeaza sursa citata.

In primele sase luni au fost finalizate trei cladiri de birouri, totalizand 70.000 metri patrati, astfel ca stocul a ajuns la 1,43 milioane de metri patrati.
Inchirierile din perioada analizata au totalizat 90.000 de metri patrati, 90% din tranzactii reprezentand contracte noi, iar doar o parte mica dintre acestea renegocieri sau reinnoiri de contracte.

"Este pentru prima data in ultimii doi ani cand suntem martorii unei proportii atat de mici de renegocieri de contracte. Pana la sfarsitul anului 2011, proprietatile situate in locatii centrale cu spatii libere de peste 3.000 de metri patrati ar trebui sa fie rare. Rata de neocupare a ramas stabila in primul semestru, la putin peste 18%, dar avand in vedere interesul crescut pentru zonele semicentrale, rata de neocupare s-a redus in aceste cazuri la 12%", apreciaza consultantii Colliers.

In zonele semicentrale vor fi livrate doar 20.000 de metri patrati de proiecte noi, de aceea rata de neocupare va scadea in urmatoarele luni si va ajunge la aproape 8% in cladirile "bune", amplasate langa statiile de metrou.

"In cazul unui astfel de nivel de neocupare, se asteapta ca nivelul chiriilor sa intre intr-un trend crescator", se mai spune in raport.

In prezent, chiriile se situeaza intre 16 si 20 de euro/mp/luna, in zona centrala, la 13-16 euro/mp/luna in cea semicentrala si la 10-13 euro/mp/luna la periferie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri