Fondul sud-african de investitii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) a inregistrat in primul semestru un profit de 7,1 milioane euro, de 2,4 ori peste castigul din perioada similara a anului trecut, in conditiile in care veniturile din chirii au urcat cu 60%, la 16,1 milioane euro.
In primele sase luni ale anului trecut, NEPI a obtinut un profit de 2,9 milioane euro si venituri de 10,1 milioane euro, informeaza Mediafax.

Cheltuielile din exploatare au crescut cu 80% in primul semestru al anului curent, de la 2,3 milioane euro la 4,1 milioane euro, potrivit unui raport transmis miercuri de NEPI Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, din activitatea de exploatare fondul a consemnat un profit de 10,9 milioane euro, cu 62% peste cel din perioada similara a anului trecut, de 6,7 milioane euro.

In schimb, NEPI a inregistrat pierderi financiare de 3,9 milioane euro, apropiate de cele din primele sase luni ale anului trecut, de 4 milioane euro.

Fondul va acorda actionarilor un dividend de 9,77 eurocenti/actiune din profitul din primul semestru, cu 17% peste cel din distribuit din castigul consemnat in primele sase luni ale anului trecut, de 8,35 eurocenti/actiune.

La finalul lunii iunie, datoriile cumulau 194,1 milioane euro, valoare cu 5% sub obligatiile de plata de la sfarsitul anului trecut, de 205 milioane euro. Suma din iunie este, totodata, cu 56% peste cea de la 30 iunie 2010, cand NEPI avea datorii de 124,1 milioane euro. Datoriile pe termen lung insumau 181,6 milioane euro, iar cele pe termen scurt erau de 12,4 milioane euro. Raportat la nivelul de la finalul anului, obligatiile de plata pe termen lung sunt cu 2% mai reduse, iar cele pe termen scurt au scazut cu 37%. La sfarsitul anului trecut, fondul avea datorii pe termen lung de 185,3 milioane euro, iar pe termen scurt obligatiile de plata erau de 19,7 milioane euro.

NEPI a rambursat in aprilie o facilitate de credit de 6,8 milioane euro catre Alpha Bank, care ajunsese la scadenta, si a contractat de la UniCredit o alta facilitate de 9,5 milioane euro, pe care insa inca nu a utilizat-o.

Fondul avea la finalul primului semestru active totale de 385 milioane euro, cu 7% peste valoarea de la 31 decembrie, de 360,1 milioane euro.

La inceputul anului, NEPI a cumparat un teren apropiat de proprietatea Carrefour Ploiesti si a incheiat un acord cu Carrefour pentru dezvoltarea in parteneriat a unui centru comercial regional pe o suprafata de 50.000 metri patrati. Totodata, a fondul a cumparat un teren langa proprietatea sa din Brasov, langa hipermarketul Carrefour, pentru a dezvolta un centru comercial de 5.300 metri patrati.

Alte achizitii au vizat un teren de 7.000 metri patrati intr-o galerie comerciala neperformanta la Pitesti, langa Auchan. O parte din teren va fi anexat hipermarketului.

In primul semestru, NEPI a inaugurat prima faza a centrului comercial Promenada Mall Braila si a finalizat renovarea cladirii de birouri din Brasov.

Portofoliul NEPI cuprindea la finele anului trecut 33 de proprietati de tip retail, birouri si proprietati industriale in Romania si Germania, cu o valoare de 313,7 milioane euro, din care 27 erau pe piata romaneasca, evaluate la sfarsitul anului trecut la 297 milioane euro.

NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la BVB, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM. De la listare la BVB, la 20 iunie, actiunile NEPI au fost tranzactionate numai in 12 sedinte bursiere, iar cel mai mare rulaj a fost in ziua listarii, de 2.500 de lei.

Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fostr realizata miercuri, cand pretul a scazut cu 3,5%, la 13,8 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea fondului este de 1,089 miliarde lei (255 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri