Singurul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori Bucuresti a raportat pierderi brute de 8 milioane de lei in primul semestru, cu 9% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand pierderile au fost de 7,4 milioane lei.
Conform indicatorilor financiari la data de 30.06.2011 rezulta o pierdere la 6 luni cu 9% mai mare decat anul trecut la 6 luni, in ciuda cresterii cu 15% a numarului de contracte semnate.

Disponibilitatile cash la jumatatea anului 2011 ale Impact Developer & Contractor SA au crescut la 22,9 mil lei (5,34 mil. euro) de la 8,6 mil. lei (2 mil euro) la 30.06.2010.

Cresterea cu 15% a numarului de contracte incheiate comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a fost contrabalansata de inregistrarea unei cifre de afaceri de 40% din cea de la nivelul semestrului I 2010, reflectand preferintele pietei spre inchirierea de locuinte si amanarea achizitionarii.

La sfarsitul primului semestru, disponibilitatile companiei Impact SA au atins 5,34 milioane de euro (37% din capitalizarea bursiera la 10 august), in ciuda climatului economic nefavorabil pentru sectorul imobiliar, se arata in comunicatul companiei.

In plus, obligatiile financiare totale ale Impact SA, in suma de 125 milioane lei, reprezinta sub 29% din valoarea contabila a activelor din semestrul 1, care este de 433 milioane lei.

Raportand obligatiile la valoarea de piata a activelor, conform ultimelor evaluari efecuate de companiile abilitate, in trimestrul I 2011, acestea reprezinta circa 20%, din totalul de 593 milioane lei la valoarea de piata a activelor. Cifrele prezentate arata ca valoarea companiei, la zi, dupa achitarea datoriilor este de circa 100 milioane euro (468 milioane lei).

Numarul de contracte semnate in primul semestru din anul 2011 a fost de 74, cu 15% mai multe decat in aceeasi perioada din 2010, cand au fost 64.

Deoarece puterea de cumparare a beneficiarilor a scazut, dar si curajul de a-si asuma sarcina unui credit pe o durata lunga, acestia au preferat o varianta de tranzitie pusa la dispozitie de Impact SA : inchirierea.

La aceasta varianta 60% au preferat optiunea de cumparare. Astfel, structura contractelor a fost diferita de cea din anul 2010, si anume 63% din contracte au fost de inchiriere (simple si cu optiune de cumparare) si 37% au fost contracte de cumparare, spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost semnate 76% contracte de vanzare si 24% contracte de inchiriere.

Totusi, 60% dintre contractele de inchiriere fiind cu optiune de cumparare in termen de 9 luni, exista un potential semnificativ de crestere a incasarilor ca urmare a exercitarii optiunii de transformare a inchirierii in contracte de vanzare intr-un orizont apropiat.

Schimbarea proportiei intre contractele de inchiriere si cele de vanzare a determinat cresterea semnificativa a portofoliului de locuinte de administrat, ceea ce a dus la o usoara crestere a cheltuielilor de desfacere si administrare, de la 6,7 mil. lei in semestrul I 2010, la 7,8 mil.lei in semestrul I 2011.

Din punct de vedere al obligatiilor financiare, nu exista restante la plata creditelor sau a impozitelor si taxelor. La data de 30.06.2011, Impact SA avea de recuperat de la bugetul central si de la bugetele locale 875.000 lei TVA si circa 300.000 lei de la taxe locale achitate in plus.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri