Desi sectorul constructiilor si piata imobiliara au luat un avant considerabil in ultimii ani, incasarile bugetare din acest domeniu sunt extrem de reduse. Foarte multi s-au imbogatit pe seama tranzactiilor imobiliare, profitand de bresele din legislatia fiscala si comerciala.
Prevederile unui cod comercial vechi de peste 125 de ani statueaza un caracter civil transferului de bunuri imobiliare, desi nu se poate in nici un caz tagadui caracterul comercial al multora dintre tranzactiile imobiliare de pe piata romaneasca.

Implicatiile fiscale ale unei eventuale modificari a Codului Comercial in acest sens sunt destul de importante, orice persoana fizica ce se ocupa cu astfel de tranzactii trebuind sa se inregistreze ca persoana fizica autorizata si sa plateasca impozit pe venit si TVA.

Taxe mari, venituri mici

Chiar daca, anul trecut, impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal detinute mai putin de trei ani a fost de 10%, statul a incasat numai 91,61 milioane lei (25,44 milioane euro). Surprinzator, incasarile realizate din cedarea folosintei bunurilor imobiliare au fost mult mai mari, de 111,18 milioane lei (30,88 milioane euro), potrivit Serviciului de Comunicare si Relatii Publice al Ministerului Finantelor. In total, 0,07% din PIB. Motivul? Neimpozitarea donatiilor si mostenirilor de proprietati imobiliare intre rudele de pana la gradul al patrulea, dar si imposibilitatea verificarii valorilor reale ale tranzactiilor.
In ceea ce priveste aspectul comercial, exista si o disputa juridica pe tema caracter civil vs caracter comercial al tranzactiilor imobiliare. Disputa vine din redactarea art. 3 din Codul Comercial, de unde nu rezulta clar daca tranzactiile imobiliare pot sau nu pot fi considerate comerciale.

TVA vs interese personale

Potrivit Codului, sunt fapte de comert cumparaturile de produse sau marfuri spre a se revinde, fie in natura, fie dupa ce se vor fi lucrat sau pus in lucru, ori numai spre a se inchiria. Disputa este generata de faptul ca imobilele nu pot fi considerate produse (cum se precizeaza in matusalemicul Cod Comercial - n.r.). Nicaieri insa nu exista o prevedere expresa ca-re sa spuna ca tranzactiile imobiliare nu pot fi fapte de comert, sustine Gabriel Biris, avocat Salans. Biris crede ca este imposibil ca tranzactii de tipul achizitionare de imobile, reconditio-nare urmata de vanzare, achizitionare de terenuri, parcelare urmata de vanzare sau achizitionare de terenuri, constructie de apartamente sau complexuri de vile sa se constituie in acte civile. Acestea pot fi doar tranzactii ocazionale, de exemplu vanzarea locuintei proprii sau vanzarea de bunuri dobandite prin retrocedare, mostenire sau donatie. O eventuala modificare a legislatiei, care sa prevada expres caracterul comercial al unora dintre tranzactiile imobiliare, ar prinde foarte bine sefului ANAF, Sebastian Bodu, in tentativa lui de a strange mai multi bani la buget. Problema e ca multi dintre cei care alcatuiesc actuala clasa politica detin afaceri imobiliare sau primesc mosteniri si donatii de la rude terenuri si case pentru care, la vanzare, nu au nici un chef sa mai plateasca si TVA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri