Participatia Postei Romane la capitalul firmei Imopost Development, care construieste un hotel si spatii de birouri pe Calea Victoriei, se va reduce de la 33% la 12%, in urma unei majorari de capital facute de ceilalti actionari, respectiv doua companii detinute de omul de afaceri Sorin Creteanu.
Firma Imopost Developments, proprietarul viitorului complex Victoria din Bucuresti, este detinuta de catre Posta Romana si firmele Procema si Comnord, scrie Mediafax.

Complexul, construit pe Calea Victoriei din Bucuresti, pe un fost teren al Postei, va include un hotel de cinci stele, care va fi afiliat lantului Le Meridien, precum si spatii comerciale si de birouri, costurile totale fiind estimate in 2008 la 42 de milioane de euro, suma acoperita integral dintr-un credit de la Piraeus Bank.

Spatiile comerciale si de birouri vor insuma 44.000 de metri patrati, iar hotelul va avea circa 300 de camere. Lantul Le Meridien face parte, alaturi de Sheraton, din Starwood Hotel and Resort Worldwide, una dintre cele mai mari companii hoteliere din lume.

Recent, actionarii Imopost Develpoments au aprobat majorarea capitalului social prin aport in numerar si natura cu suma de 125 milioane lei.

Firma Procema a venit cu un aport in natura in valoare de 86,6 milioane lei 37,1 milioane lei in numerar.

Aportul in natura include un imobil situat in bulevadrul Preciziei si un altul in strada Docentilor, ambele in Bucuresti, si doua terenuri si constructii in comuna Jilava. Acestora li se adauga mai multe terenuri si constructii in strada Washington si Calea Grivitei din Capitala.
Societatea Comnord va participa, la randul sau, la majorare, cu aproape 1,25 milioane de lei, aport in numerar.

Posta Romana nu va participat la majorarea de capital, potrivit unui anunt al Imopost.

In consecinta, in urma majorarii, participatia Procema la capitalul social al Imopost va creste de la 66,28% la 86,9%, iar Comnord, care detine 0,66% din actiuni, va avea 0,87%.

In schimb, Compania Nationala Posta Romana isi va reduce participatia de la 33% la 12,1%, reprezentand aport in natura la capitalul Imopost.

Finalizarea modificarilor in structura actionariatului, decise in luna mai, vor fi aprobate in AGEA, programata pentru data de 1 septembrie.
Contactat de Mediafax, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat ca a dispus efectuarea unui control la Posta Romana cu privire la participatiile operatorului la alte societati.

"Nu detin informatii cu privire la reducerea cotei de participare a Postei Romane la Imopost Developments. In baza informatiilor prezentate de dumneavoastra, am dispus efectuarea unui control cu privire la toate participatiile operatorului postal la alte societatii", a afirmat Vreme.
Firmele Comnord si Procema sunt detinute de omul de afaceri Sorin Creteanu, prima fiind o companie de constructii, iar cea de-a doua avand ca obiect de activitate proiectarea in domeniul constructiilor si producerea de materiale de constructii.

Trecerea terenului din Calea Victoriei in proprietatea Imopost face obiectul unui dosar in care au fost trimisi in judecata fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, fostul ministru al Comunicatiilor Nagy Zsolt, fostul director general al Postei Dan Toader si alti trei manageri.
Statutul juridic al cladirii administrate de Posta Romana a fost modificat in primavara anului 2007, prin hotarare de Guvern, act prin care se specifica faptul ca imobilul nu avea o destinatie publica la data preluarii de catre societate.

Actul normativ modifica o alta hotarare a Executivului, adoptata in 1996, prin care imobilul, proprietate publica a statului, a fost transferat din administrarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in cea a regiei autonome Posta Romana.

Modificarile introduse de Guvern au fost inlocuirea sintagmei "proprietate publica a statului" cu "proprietate a statului" - referitoare la cladire - si introducerea unui articol distinct prin care se constata ca, la data adoptarii hotararii din 1996, imobilul nu avea destinatie publica si nu era afectat vreunui uz sau interes public.

In 1998 Guvernul a aprobat hotararea de infiintare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) prin reorganizarea Regiei Autonome Posta Romana, act normativ care prevedea, printre altele, ca societatea devenea proprietara tuturor imobilelor aflate in patrimoniul sau, "cu exceptia celor dobandite cu alt titlu".

In proprietatea Postei Romane intrau bunurile apartinand domeniului privat al statului, aflate in administrarea regiei autonome.

Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana din acea perioada, Dan Mihai Toader, anunta in vara anului 2006, ca societatea va demola cladirea de pe Calea Victoriei si, impreuna cu firmele Procema si Comnord, va construi pe in locul acesteia un imobil comercial si de birouri cu o suprafata de 55.000 metri patrati.

Ministerul Comunicatiilor detine 75% din Posta Romana, iar Fondul Proprietatea 25%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri