Mii de hectare de pamant cu destinatie rezidentiala sunt blocate la marginea Capitalei si a catorva mari orase. Lipsa utilitatilor si preturile foarte ridicate le fac neatractive pentru cumparatori. Speculatorii asteapta insa sosirea unui mare investitor care sa le dezgroape banii.
Caciulati-Moara Vlasiei, Snagov-Gruiu, Pipera-Scoala Americana, Sisesti-Soseaua Odai sunt doar cateva exemple de zone blocate speculativ. Aici sunt multe terenuri scoase la vanzare, insa lipsesc aproape in totalitate cumparato-rii, spun agentii imobiliari. Ei precizeaza ca preturile acestora au crescut fabulos, de 4 pana la 10 ori in ultimii trei ani, insa acest profit este doar pe hartie. Cine doreste sa vanda si sa-si redirectioneze banii in alta parte constata ca nu gaseste cumparatori la nici un pret. Aceasta situatie se intalneste si in suburbiile altor mari orase, cum ar fi Clujul, Iasiul, Constanta, Timisoara.

Bani ingropati

Terenurile din zonele amintite si-au schimbat cumparatorii de 4-5 ori in ultimii trei ani, iar preturile au ajuns acum atat de mari, incat nu mai pot fi tentante decat pentru clientii finali, cei care vor sa construiasca. Problema este ca toate aceste locatii sunt lipsite de utilitati, motiv pentru care nimeni nu vrea sa construiasca pe ele intrucat costurile cu aducerea intr-un camp a curentului electric, a canalizarii, a apei potabile sunt imense. In cazul in care intr-o zona majo-ritatea proprietarilor sunt speculatori, este destul de greu sa se intrevada o crestere a pretului pana cand primul developer nu-si face aparitia in zona, opineaza Vlad Sabadus, directorul executiv al companiei imobiliare ASCO Properties. Mana cereasca pentru cei care speculeaza cu terenuri este amplasarea unei investitii langa o proprietate detinuta de ei. Pretul terenului se apreciaza rapid avand in vedere vecinatatea selecta, sustine reprezentantul ASCO Properties.

O alta solutie ar fi ca primariile sa investeasca in utilitati, lucru care nu pare posibil prea curand. Pana atunci, speculatorii sunt captivi si asteapta o minune.

Preturile s-au plafonat

Riscul profitului scazut sau nul a aparut deja, desi nu se ia n calcul, nca, dect de foarte putini dintre numerosii jucatori la bursa imobiliara, spune Arthur Silvestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania.

Realitatea de pe aceasta piata imobiliara este de necontestat. De exemplu, in Pipera, in spatele Scolii Americane, sunt scoase la vanzare hectare intregi de teren la preturi cuprinse intre 70 si 100 euro/mp. In urma cu trei ani, pamantul se vindea cu 2 dolari/mp, apoi a fost speculat puternic si acum nici un investitor de meserie nu-si mai pune problema sa cumpere aici. Si cei care au teren in zona Sisesti-Soseaua Odai sunt in aceeasi situatie. Nici aici nu exista utilitati si nu apar cumparatori dispusi sa ofere 60-70 euro/mp, la cat au ridicat speculatorii pretul zonei.

Randamente bune

Achizitionarea pentru revanzare a terenurilor cu destinatie rezidentiala sau comerciala continua sa fie cea mai vanata afacere. Multi romani au inceput sa inteleaga faptul ca investitiile in terenuri aduc randamente de peste 25% pe an, insa nu orice teren aduce bani. Analistii imobiliari recomanda ca banii sa nu fie plasati in zone necunoscute, iar decizia sa fie luata in cunostinta de cauza asupra tuturor aspectelor privitoare la proprietate (istoric, vecinatati, certificat de urbanism). In cazul in care se doreste cumpararea unui teren nu ca plasament, ci pentru constructie sunt excluse zonele fara utilitati. Ideea ca din imobiliar se scot bani buni a aparut in anul 2003, cand randamentele au depasit 150-200%, insa de atunci preturile au tot crescut.

Piata se reasaza

Un lucru este cert: n materie de terenuri pentru constructie rezidentiala, piata se reasaza dupa o perioada fierbinte produsa de presiunile speculative care au generat cresteri de preturi nsemnate n decurs de un an, spune Silvestri. El adauga ca acum se observa ca nu orice teren valoreaza n viitor si ca pozitia, retelele si vecinatatile sunt criterii ce nu apar doar n manualul de investitie imobiliara, ci si n realitate. Mai mult, legendele iscate in jurul zonei metropolitane intretin iluzia unui El Dorado, unde oricine ajunge sa aiba o ct de mica suprafata de teren si va nzeci peste noapte banii.

De fapt, insasi ideea zonei metropolitane nteleasa ca o sursa de speculatie si, deci, de cstig rapid este lipsita de orice suport, spune directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania. El afirma ca pretutindeni n lume pretul terenului inactiv din punct de vedere imobiliar creste atunci cnd i se modifica destinatia si i se adauga utilitati. Analistii imobiliari considera ca o anumita amenajare de teritoriu va fi realizata, dar pe ntinderi definite, destul de restrnse. Doar acolo preturile vor exploda.

Castiguri sigure in agricultura

Riscurile achizitiei de terenuri cu destinatie rezidentiala sau comerciala imping insa investitorii spre zona agrara. Loturile agricole sunt afaceri mai sigure deoarece in Romania astfel de terenuri sunt cu mult mai ieftine decat in Uniunea Europeana. In tarile UE, preturile pentru un hectar oscileaza intre 2.000 si 3.000 de euro, dar in Romania abia depasesc 300 de euro. Pe aceasta piata, numarul speculatorilor a crescut, spun agentii imobiliari. Speculatorii cumpara parcele mici, pe care le revand unor investitori puternici - de regula italieni, germani, spanioli -, dupa ce acumuleaza loturi de 50-100 de hectare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri