Oferta de apartamente in blocuri noi se va imbunatati substantial in urmatorii ani. Investitorii preconizeaza punerea in vinzare, numai in Bucuresti, a peste 8.500 de apartamente pina in 2008. Preturile vor incepe de la 700 de euro pe metrul patrat construit. Se asteapta ca cererea sa fie mare pentru locuintele cu doua camere.

Cererea pentru apartamente i-a determinat pe dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale sa acorde o atentie tot mai mare constructiei de blocuri. Daca pina in urma cu citiva ani toti se concentrau pe cartiere de vile, acum situatia pare sa se schimbe. Tot mai multe firme anunta construirea unor cartiere de blocuri in diverse zone ale Capitalei. Pina in 2008 sint anuntate 6.000 de unitati de locuit, spune Irina Albu, senior consultant la compania Colliers International. Pe linga acestea, compania Impact apreciaza ca va finaliza aproximativ 1.500 de apartamente, iar alte 1.104 apartamente vor fi puse in vinzare in ansamblul Planorama din zona Doamna Ghica.

Cererea face oferta

Cum preturile pentru locuintele in blocurile vechi au crescut spectaculos, apartamentele in blocurile noi devin o alternativa, mai ales ca diferenta de pret se compenseaza prin faptul ca este vorba despre o cladire noua, iar finisajele sint superioare. Credem ca, in momentul de fata, pe piata exista un nivel de asteptare pentru un produs nou care sa satisfaca cerintele si posibilitatile clasei usor peste medie, cu venituri intre 800 si 1.000 de euro lunar de familie. Cele mai vizate credem ca vor fi apartamentele cu suprafete cuprinse intre 50 si 70 de metri patrati, spune Alexandru Petrescu, managing partner al companiei Esop.

Blocuri in oras

In prezent, in aproape toate zonele Bucurestiului se anunta construirea de blocuri noi. In anii urmatori, intre 2006 si 2008, se vor demara si finaliza proiecte pentru clasa medie. Spre exemplu, in Militari vor fi 1.000 de apartamente, in Colentina inca 300, in Bulevardul Basarabia 1000 de apartamente, in Pajura si in Sisesti cite 100 de apartamente, spune Robert Teodorescu, directorul Departamentului vinzari rezidentiale al companiei Regatta. In Berceni, pe Soseaua Oltenitei se dezvolta un proiect care va aduce pe piata 196 de apartamente, iar in zona Doamna Ghica se vor construi 1.104 apartamente. Impact construieste 200-250 de apartamente in Otopeni si anunta investitii in blocuri amplasate in zona de sud-sud-est.

Cit vor costa

Preturile depind de zona in care se afla amplasat blocul si de finisaje, dar si de constructor. Astfel, in zona de nord a Capitalei, pretul este intre 700 si 800 de euro/mp construit, fara TVA. In zona Piata Alba-Iulia se ajunge la 850 de euro/mp construit, tot fara TVA. In zonele bine cotate, cum ar fi cele din apropierea Satului Francez sau Stefan cel Mare, tarifele ajung si la 1.200 euro/mp construit. In zona Soseaua Oltenitei, pretul va fi de 700-800 de euro pe metrul patrat construit, inclusiv TVA. Un calcul arata ca o locuinta cu o suprafata construita de 75 de metri patrati ar costa in aceasta zona intre 52.500 si 60.000 de euro, in vreme ce in cazul unei zone in care metrul patrat construit ajunge la 1.000 de euro, pretul ar fi de 75.000 de euro. Avantajul este ca locuinta este predata la cheie si investitiile ulterioare vor mai fi necesare doar in cazul in care finisajele nu satisfac gusturile clientului.

Profit din volum

Aceste proiecte sint considerate rentabile pentru dezvoltatori, dar si pentru clienti. Cea mai eficienta forma de dezvoltare a unor astfel de proiecte este cea sub forma de cartiere de imobile cu apartamente, din doua motive principale. In primul rind, profitul unitar pe acest tip de spatii este mai mic, dar se cistiga prin volum. Pe de alta parte, intr-un cadru mai extins pot fi gindite, impreuna cu spatiile de locuit, si spatii complementare necesare, precum gradinite, zone comerciale, locuri de joaca si miniparcuri, mai spune Alexandru Petrescu. Pe de alta parte, criza de terenuri din Bucuresti nu mai permite dezvoltarea de cartiere de vile in oras. Avantajul pentru cumparatori este ca achizitioneaza un apartament intr-un bloc nou din oras, nu din comunele limitrofe. Evident, alternativa o vor constitui apartamentele in blocurile construite inainte de 1989.

Nou si vechi

Cresterea ofertei pe acest segment ar determina teoretic o scadere a preturilor apartamentelor in blocurile vechi. Parerile sint insa impartite. Este probabil ca foarte multi clienti sa se indrepte spre blocurile noi, numai locuintele vechi cu o valoare veritabila mai raminind de interes, considera Robert Teodorescu. Exista insa si ideea ca in prezent oferta de apartamente noi este inca prea mica. Portofoliul de apartamente vechi este superior. Cererea va fi in crestere. Consider ca, dupa o perioada mai calma, tendinta va fi tot de crestere, spune Dan Ioan Popp, presedintele Impact.

Locuinta la etajul 24

In acest an va incepe si constructia primelor blocuri-turn pentru locuit. Astfel, un ansamblu rezidential va fi ridicat aproape de Splaiul Unirii, in zona Podului Mihai Bravu, si va fi alcatuit din sapte blocuri. Proiectul apartine firmei indiene Asmita. Acestea vor avea intre 16 si 24 de etaje si vor cuprinde 780 de apartamente. Lucrarile vor incepe in prima jumatate a acestui an, spune Irina Albu. Pretul va fi de aproximativ 1.000 de euro/mp construit, inclusiv TVA. Proiectul Planorama prevedea construirea unui ansamblu de patru blocuri, fiecare cu cite 15 etaje.

Va fi gata complet in trei ani. Vor fi 1.104 garsoniere si apartamente cu doua si trei camere, spune Daniel Sandu, consilier vinzari Neocasa. O garsoniera cu suprafata construita de 41,8 mp va costa 33.478 euro, un apartament cu doua camere, de 64,1 mp construiti ajunge la 51.378, iar unul cu trei camere cu o suprafata construita de 83,5 mp va costa 66.892 euro. Aceste preturi nu includ TVA. Se asteapta lansarea a inca doua proiecte de cartiere cu blocuri-turn, unul de dimensiuni apropiate celui lansat de Asmita, iar altul ceva mai mare, cu aproximativ 900 de apartamente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri