Constructiile fara certificate de eficienta energetica nu vor putea fi instrainate sau concesionate, incepand din anul 2009, a declarat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului Ioan Andreica.

Finantarea, impartita intre minister, proprietari si comunitatea locala

"Certificatul energetic va fi o carte de vizita a constructiei respective care stabileste parametri reali de eficienta energetica pornind de la retele externe, de la retele de interior, de la structura peretilor sau pierderile de caldura si la masurile care trebuie luate pentru introducerea parametrilor europeni. In acest sens, am initiat programe prin care sa sprijinim comunitatile locale, respectiv 30% sa suporte ministerul, 30% asociatiile de proprietari si 30% comunitatea locala, adica administratia publica locala", a declarat Ioan Andreica, la Consiliul de Coordonare Municipal al PD Bistrita.

El a adaugat ca, in 2005, ministerul pe care-l reprezinta a incercat sa introduca acest sistem, cu o contributie mai mare a comunitatii locale, insa fara succes. Intrucat modalitatea de implementare a programului a fost schimbata, Andreica a declarat ca exista deja mai multe cereri din partea comunitatilor locale, motiv pentru care acolo unde exista deja solicitari concrete va incepe derularea programului.

Reabilitarea termica - o necesitate

"Locuintele construite acum 20-30-40 de ani au nevoie mare de reabilitare termica, adica de flancarea peretilor cu polistiren, cu alte solutii, inlocuirea geamurilor cu tamplarie termopan, de inlocuirea retelelor interioare, de izolarea acoperisurilor. Dupa calculele noastre, cu 5-600 de euro pe familie se pot reabilita termic blocurile si apartamentele", a afirmat Andreica. Oficialul MTCT a mai aratat ca vor fi implementate programe si pentru consolidari de cladiri publice.

"Nu vrem sa ne integram, in 2007, cu localitati care mai au inca grupul sanitar in spatele curtii, cu localitati in care daca vine un suvoi de apa trebuie sa ocolim 10 kilometri ca sa ajungem in localitatea respectiva, cu localitati care au drumuri de pamant si multe, multe altele. De aceea, Guvernul a acordat ministerului nostru un program de aproape un miliard de euro cu care sa finalizam infrastructura rurala si continuarea programului de locuinte undeva la peste 7-8 ori fata de anii anteriori", a mai spus Andreica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri