Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) a incheiat in primele noua luni la fel de multe contracte pentru locuinte precum in tot anul 2010. Dan Ioan Popp (foto), presedintele companiei, spune tranzactiile nu aveau cum sa ramana blocate la nesfarsit, nevoia de locuinte fiind "asemanatoare foamei".
“Pe segmentul nostru de piata, cred ca lumea nu mai putea sa aiba multa rabdare. Aceasta nevoie este ca foamea: poti sa faci cura de slabire, dar nu la nesfarsit, nu pana acolo unde ajungi sa mori. Eu nu ma astept ca latura speculativa sa actioneze in perioada urmatoare, ci pur si simplu nevoile stringente ale oamenilor”, a declarat Dan Ioan Popp.

Impact a semnat 117 contracte pentru locuinte la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2011, fata de 118 contracte semnate pe parcursul intregului an 2010. Impact a mai semnat contracte si antecontracte pentru vanzarea de loturi de teren pentru constructia de case independente, in suprafata totala de circa 5.500 mp.

“Pe langa faptul ca oamenii au nevoi pe care nu le mai puteau amana, cresterea se datoreaza si unei flexibilizari a produselor pe care le-am oferit. De altfel este si un paradox: numarul contractelor la noua luni este cu 33% mai mare decat anul trecut dar valoarea acestora este mai mica. Acest lucru denota ca piata a decis sa nu isi mai asume riscuri la fel de mari, preferand sa faca mai degraba rent-to-buy decat sa isi asume un credit bancar”, spune Popp.

Dintre cele 117 contracte din acest an, 53% sunt de inchiriere, restul fiind de vanzare-cumparare. Si suprafata medie a locuintelor vandute de impact s-a redus cu 7-8%, clientii companiei adaptandu-se astfel conditiilor mai grele din piata, considera Dan Ioan Popp.

“Este un lucru bun pentru ca ne valorificam activele, dar faptul ca inchirierile ne amana practic profiturile nu este tocmai ceva pozitiv. Nu este clar in ce fel piata va fi afectata de noul val al crizei. Pe de-o parte poate actiona ca un factor de accelerare, in sensul <mai bine cumpar acum pentru ca nu stiu ce se intampla in continuare>, sau dimpotriva poate sa fie un factor de incetinire a cresterii, la modul <mai bine astept clarificarea situatiei decat sa risc o tranzactie acum>”, afirma presedintele Impact.

Strategia reajustata a companiei pentru 2011 si 2012 se va concentra, printre altele, pe valorificarea activelor (evaluate la peste 145 milioane lei) prin vanzare, inchiriere sau parteneriate pe proiect.

Actiunile Impact au terminat ziua de joi in crestere cu 4,7% pe bursa, una dintre cele mai bune evolutii inregistrate in penultima zi a saptamanii. Avand in vedere cotatiile actuale, dezvoltatorul imobiliar este evaluat la 44 milioane lei (10,2 milioane euro). Titlurile IMP sunt in scadere cu 53,2% fata de inceputul anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri