In urma cu o saptamana, in Germania se desfasura targul Expo Real, cel mai important eveniment din piata de investitii imobiliare. Reintors de la targ, Ciprian Glodeanu, avocat in cadrul Wolf Theiss, spune ca atmosfera a fost ceva mai optimista fata de anul precedent, in ciuda situatiei dificile in care se afla Grecia, insa deblocarea pietei ramane la mana bancilor.
Targul Expo Real 2011 a avut loc la Munchen, in perioada 4-6 octombrie, si a reunit 1.610 expozanti din 34 de tari, Romania avand doar trei companii expozante. Ciprian Glodeanu (foto), coordonatorul practicii de real estate si energie regenerabila in cadrul casei de avocatura Wolf Theiss, a revenit in tara mai optimist decat de la editia anterioara a targului si spune ca interesul investitorilor fata de piata imobiliara locala revine incet, incet.

“In 2006-2007, toata lumea intreba doar de Romania. In 2008, interesul s-a retras usor, iar in 2009, tot targul a fost ca o mare inmormantare. 2010 a fost un an al recuperarii, chiar daca Romania nu a existat pe harta de interes a investitorilor. Acum este un an al expectativelor si investitorii incep sa se uite din nou la piata locala”, afirma el.

Printre investitorii care incep sa creada din nou in potentialul pietei imobiliare din Romania se numara jucatori vechi care isi redeschid birourile, dar si investitori care nu au intrat inca pe piata locala. Glodeanu da exemplu germanilor de la DEGI, care au cumparat in 2008 proiectul Iris Shopping Center din cartierul Titan si care incep sa ia din nou in considerare investitiile in Romania, precum si fonduri din Marea Britanie, care vor sa investeasca pentru prima data in piata locala, un astfel de exemplu fiind Europa Capital.

Situatia Greciei indeamna la precautie

Trasatura comuna a investitorilor este insa precautia, mai ales in contextul in care situatia Greciei a ridicat multe semne de intrebare vizavi de evolutia Romaniei.

“Romania este strans legata de Grecia, peste 30% din sistemul bancar este detinut de banci grecesti. Primul lucru pe care investitorii l-au discutat a fost «daca se intampla ceva cu Grecia, sigur se va reflecta si in Romania». Este normala aceasta precautie”, sustine avocatul Wolf Theiss.

Printre investitorii interesati de piata locala se afla si un grup din Elvetia, specializat in dezvoltarea de centre comerciale. Desi au spus ca Romania nu este inca pe harta lor, elvetienii iau in calcul pe termen lung achizitia unui mall deja construit, demonstrand ca retailul ramane in continuare cel mai atractiv segment pentru investitori. Glodeanu este insa sceptic cu privire la potentialul acestui sector de piata si nu exclude aparitia unor noi proiecte cu probleme.

“Cred ca se construieste mult prea mult pe piata de retail, iar Romania nu este atat de dezvoltata incat sa absoarba numarul de metri patrati construiti. Este posibil sa avem in curand distressed asset-uri”, subliniaza avocatul.

Cheia ramane la banci

In opinia sa, in Bucuresti ar mai fi totusi loc pentru unul sau doua mall-uri, insa trebuie luate in calcul proiectele foarte mari anuntate, precum Colosseum si Dambovita Center. In ceea ce priveste achizitiile de centre comerciale, Ciprian Glodeanu spune ca desi problemele tehnice sunt des intalnite in constructia proiectelor, cel mai mare impediment ramane insa lipsa finantarii bancare.

“Ma asteptam ca motoarele sa porneasca de la banci, dar atata timp cat nu vor sa finanteze aproape nimic, cred ca o sa fie o «mica problema» in viitor. Este chiar putin frustrant, dupa ce in perioada de boom au finantat proiecte care nu erau viabile, acum mergi cu un proiect mare, de peste 50.000 mp, care iti genereaza deja venituri si banca iti spune «Nu». Raspunsurile sunt extrem de lacunare, insa in ultimele doua luni am auzit des «nu ne mai intereseaza piata de real estate»”, afirma avocatul.

Un alt sector de care investitorii s-au aratat interesati atat la targul Expo Real, cat si in discutiile recente cu avocatii, a fost cel logistic, unde odata cu implementarea ajutoarelor de stat date de actualul guvern, Romania incepe sa devina tot mai intersanta pentru investitiile mari. Pe langa exemplele tare Toro si IAC, spune Glodeanu, mai sunt cateva companii spaniole care sunt interesate de constructia unor fabrici, acestea cautand terenuri in apropiere de granita si cu un bun acces la mijloacele de transport.

In ceea ce priveste sectorul rezidential, aici predomina dezvoltatorii care incep sa construiasca proiecte mici, de 10-20 de apartamente.“Consiliem un fond din Marea Britanie, care vrea sa reporneasca un proiect mai vechi, inghetat in anul 2008, din apropierea Bucurestiului. Este un proiect cu sub 20 de apartamente. Avem mai multi clienti care dezvolta proiecte de 10-20 de apartamente”, spune Ciprian Glodeanu.

Exista insa si cazuri extreme, precum cel al egiptenilor de la Orascom, care au cumparat 400 de hectare pentru dezvoltarea unor locuinte apropiate de cele pentru programul Prima Casa. Egiptenii vor sa dezvolte in apropiere de Marea Neagra case cu preturi de 60.000-70.000 de euro, proiectul urmand sa fie lansat oficial la inceputul anului 2012.

Un alt segment pe care avocatii Wolf Theiss sunt activi in aceasta perioada este cel al terenurilor forestiere, unde au tranzactionat peste 10.000 de hectare. Glodeanu spune ca aceasta este o piata fierbinte, mai ales ca preturile terenurilor din Romania sunt competitive cu cele din restul Europei.

“In estul tarii, cel mai ieftin teren incepe de la 1.000 euro/hectar, iar spre Timisoara ajunge la 5.000-5.500 euro/hectar. Sunt insa probleme cu titlurile de proprietate si cu faramitarea excesiva a loturilor. Speram ca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, lucrurile sa devina mai usor de implementat. Investitorii germani asteptau acest sistem, la fel si austriecii”, declara avocatul.

“Suntem obligati sa fim optimisti”

Putin mai atragator pentru investitori este sectorul de birouri, intrucat presiunea pe chirii este inca ridicata, iar anul 2012 va fi unul cu multe refinantari. Insa chiar si in acest context, per total, piata imobiliara din Romania revine incet, incet in topul preferintelor investitorilor, schimbarea fata de anii precedenti fiind evidenta.

“In 2009, primeam telefoane aproape zilnic de la investitori care intrebau «ce fac cu activele din Romania, cum scap de ele?» Vreau sa uit de acel an, a fost un an de razboi economic. 2010 a fost un an de conservare, iar in 2011 putem spune ca investitorii sunt interesati”, spune Ciprian Glodeanu.

El recunoaste ca perspectiva sa asupra pietei este una optimista, mai ales avand in vedere situatia Greciei si conexiunea cu Romania, insa spune ca optimismul a devenit obligatoriu pentru cei care vor sa continue activitatea in real estate.

“Suntem obligati sa fim optimisti. Nu vreau sa ma gandesc la situatia Greciei, dar nu putem ignora legatura cu sistemul bancar local. Cheia ramane la banci si ma astept sa deblocheze finantarile incat sa dea drumul la motoare in acest an. Mai este timp, mai sunt cateva luni bune”, a incheiat avocatul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri