Dupa ce luna octombrie a adus doua deschideri de mall-uri, o singura inaugurare mai este asteptata pana la finalul anului. In ceea ce priveste noi chiriasi care putea intra pe piata, Romania nu este considerata in prezent o piata atractiva din cauza consumului scazut, spune Razvan Sin, seful departamentului de retail in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Razvan Sin (foto) are 30 de ani si coordoneaza departamentului de retail al DTZ Echinox, companie care se ocupa de inchirerea mall-ului Electroputere Parc din Craiova, si, in co-exclusivitate alaturi de Colliers, de Colosseum si Mega Mall.

Wall-Street.ro
Care sunt tendintele care se contureaza pe piata de retail a mall-urilor de la sfarsitul acestui an si inceputului lui 2012?
Razvan Sin: Dupa inaugurarile Galleria Arad din Arad si Maritimo Shopping Center din Constanta, urmeaza livrarea altor trei centre comerciale. Este vorba despre Electroputere Parc din Craiova de anul acesta, Palas Iasi din primavara anului viitor si Promenada Mall din Bucuresti in 2013. Dupa aceste deschideri, vom avea o perioada foarte lunga fara livrari de centre comerciale. Dupa livrarea Pomenada din 2013 nu va mai aparea nimic. Activitatea se va concentra pe mall-urile existente, vor urma extensii ale actualelor centre comerciale, renovari, rearanjari ale chiriasilor, tendinta fiind de concentrare pe asset management.

Wall-Street.ro: Si-au manifestat alti chiriasi interesul pentru anumite centre comerciale?
Razvan Sin:Nu, deocamdata nu. Romania nu este cea mai interesanta piata. Consumul este inca scazut. Nu ma astept sa intre chiriasi noi. Este o polarizarea foarte mare intre centrele principale/dominante si cele secundare, traficul si vanzarile reflectand acest lucru.

Wall-Street.ro: In acest context, vom asista la noi scaderi ale chiriilor?
Razvan Sin: Nu. Chiriile s-au stabilizat in ultima jumatate de an. In centrele comerciale mari nu mai scad deoarece este interes crescut pentru aceste proiecte.

Wall-Street.ro: Ce branduri se mai extind? Ce orase urmaresc?

Razvan Sin: Targetul este sa acopere toate orasele cu peste 100.000 locuitori. Este vorba despre retaileri care se adreseaza unei mase mari de oameni si care practica preturi medi precum H&M, Inditex, C&A, NewYorker s.a.

Wall-Street.ro: Stiu ca lucrati pentru Colosseum si Mega Mall. Mai suporta Capitala inca doua mall-uri de aceasta dimensiune?
Razvan Sin: Pe zona de est mai este loc. Aici sunt doua proiecte anuntate: Mega Mall si ParkLake Plaza. Aria de cuprindere nu se suprapune foarte mult. Mega Mall se adreseaza cartierelor Pantelimon – Colentina din nord-estul Capitalei unde locuiesc circa 400.000 locuitori si ParkLake Plaza care ar cuprinde sud-estul Capitalei unde se afla zona cartierului Titan. Ambele au un catchment de 300.000-400.000 locuitori.

Wall-Street.ro: Ce retaileri si-au manifestat interesul pentru Collosseum Mall din Chitila? Care va fi nivelul chiriilor?
Razvan Sin: Collosseum Mall din Chitila dispune deja de lantul frantuzesc tip Do-It-Yourself (DIY) Leroy Merlin, de hipermarketul Carrefour si Altex. Investitia intr-un retail park este mai mica decat cea a unui mall, astfel ca si nivelul chiriilor va fi sub nivelul celor dintr-un mall. Chiriile retail park-ului din Chitila sunt comparabile cu cele ale Militari Shopping Center, in ceea ce priveste boxurile de peste 19.000 mp. (Militari - 8-10 euro/mp – n.r.)

Wall-Street.ro: Cand incepe constructia Mega Mall din Pantelimon si cat din viitorul centru comercial este preinchiriat?
Razvan Sin: Planul este sa inceapa constructia in T2 din 2012. Este un proiect intins pe 70.000 mp cu subsol, parter si etajul 1 avand 1000 locuri parcare. Suntem in negocieri cu toate grupurile mari de moda. Locatia este foarte buna, este o zona foarte densa, aproape de centru si de zona rezindentiala - o zona cu venituri medii, in imediata vecinatate fiind circa 400.000 locuitori.

Wall-Street.ro: In ce proportie este inchiriat mall-ul electroputere din Craiova?
Razvan Sin: Deschiderea este programata pentru 17 noiembrie, iar pana in prezent este inchiriat in proportie de 95%. Chiriasi cei mai importanti sunt: Zara, Berska, Stradivarius, Pull&Bear, H&M, C&A, New Yorker, Decathlon, NorAuto, Domo, Altex, Takko, Deichamann, Orsay si Douglas. Galeria comerciala are 28.000 mp, insa toata dezvoltarea are 71.000 mp.

Wall-Street.ro: Ati anuntat noi chiriasi si pentru parcul de retail din Titan. Credeti ca va creste numarul vizitatorilor odata cu deschiderea celor doua magazine?
Razvan Sin: Atat C&A cat si Deichmann sunt generatori de trafic masiv, deci se va simti o crestere a numarului acestora. Numai hipermarketul Auchan are un trafic zilnic de 35.000 vizitatori.

Wall-Street.ro: Cum vedeti viitorul City Mall?
Razvan Sin: In City Mall vor trebui facute investitii pentru a deveni viabil pe termen lung. City Mall nu este performant deoarece nu este suficient de mare si nu are ancorele necesare sa atraga clientii, mai ales in zona in care este amplasat.

Un hipermarket ar face diferenta intr-un mall, dar si brandurile de renume. Pentru acest lucru, ar trebui sa fie unite mai multe unitati, sa fie facute extensii ale spatiilor disponibile. Cred intr-un mall accesibil, cu branduri ieftine si de calitate, adresat oamenilor din imediata vecinatate, avand nevoie totodata si de o ancora de food.

Wall-Street.ro: In functie de ce alege un retailer sa se extinda intr-un retail park sau intr-un mall?

Razvan Sin: Sunt retaileri care nu intra decat in mall-uri si retaileri care intra si in retail park-uri. Grupul Inditex si H&M sunt doua branduri care nu intra intr-un parc de retail. Asa este strategia lor. C&A, Deichmann, Humanic sunt branduri prezente in ambele tipuri de centre comerciale. Este vorba de viziunea fiecarui brand in parte.

Wall-Street.ro: Cum ati defini un centru comercial complet in Romania? Dati exemplu de un astfel de proiect.
Razvan Sin: Din punctul meu de vedere cred ca Baneasa Shopping City este cel mai complet centru comercial din Romania, deoarece are ancorele necesare: un hipermarket, un magazin tip do-it-yourself, magazinul de mobila IKEA si mall-ul propriu-zis – toate completandu-se foarte bine, fiind cea mai mare dezvoltare de retaileri din tara.

Desi nu este considerata o piata interesanta pentru noi chiriasi, in Romania sunt inaugurate si anuntate in continuare proiecte indraznete pentru urmatoarea perioada. Dupa deschiderea Maritimo Shopping Center din Constanta urmeaza inaugurarea Electroputere Park din Craiova din 17 noiembrie, iar in 2012 sunt asteptate noi deschideri de centre comerciale.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri