Media de camere pe cap de locuitor este in Romania de 0,8 fata de 3,4 cat este in tarile din UE
Pentru a acoperi necesarul de locuinte in Romania, in urmatorii 25 de ani, suma necesara in acest context s-ar ridica la 100 de miliarde de euro, sunt de parere specialistii in domeniu.

"La nivel intuitiv, criza locuintelor este o realitate cotidiana in Romania. Cifrele sunt insa de-a dreptul inspaimantatoare si cuantifica decalajul enorm pe care tara noasta il are de recuperat fata de tarile dezvoltate ale Uniunii Europene", a declarat Dan Ioan Popp. De exmplu, media de camere pe cap de locuitor este in Romania de 0,8 fata 3,4 in tarile din UE. Cat despre numarul de metri patrati care revin pentru un locuitor autohton, media este de 15 mp fata de tarile dezvoltate unde este dubla. Locuintele racordate la utilitati au o pondere de 52%, fata de tarile din vest unde media este de 99%.

Totodata, siguranta locuintei in Romania este de 40 la suta, comparativ cu tarile europene unde siguranta in acest domeniu este de la 80 pana la 100 de procente, asta probabil si din cauza faptului ca in tara noastra media varstei unei locuinte este de 47 de ani fata de 30 de ani in tarile dezvoltate.

Studiile in domeniu releva, de asemena, faptul ca in Romania pierderile energetice se situeaza intre 20 si 40%.

Decalajul in infrastructura, 150 miliarde euro

"Problema locuintelor trebuie vazuta in contextul mai larg al starii infrastructurii din Romania", sustine Popp. Acesta a adaugat ca infrastructura nu inseamna numai sosele si cai ferate, ci in egala masura inseamna si locuinte. "In Uniunea Europeana tot ce inseamna investitii cumulate in infrastructura atinge nivelul de aproximativ 712.000 de euro pe metrul patrat de teritoriu, iar acest nivel va continua sa creasca an de an, circa 25% din PIB-ul acestor tari", a mai spus Ioan Popp. In Romania, acest parametru are o valoare de numai 31.000 de euro pe kilometru patrat si, in plus, creste mai lent, doar 10% din PIB-ul nostru mergand catre infrastructura. "Avem un decalaj, care, transpus in cifre, depaseste 150 de miliarde de euro, iar circa jumatate din acest decalaj il reprezinta locuintele", a adaugat specialistul. Luand in calcul si utilitatile aferente acestor locuinte, putem vorbi de o suma de 100 de miliarde de euro pentru urmatorii 25 de ani.

"In Romania mori cu solutiile si legile in br
ate"

O mare parte din responsabilitate revine autoritatilor locale, locuintele reprezentand o problema locala prin insasi natura ei, apreciaza Popp. Potrivit acestuia, "pana in prezent insa, gradul de implicare a autoritatilor locale in proiecte locative lasa mult de dorit. Oricare ar fi sumele de care dispun acestea, pentru ele exista o competitie acerba intre diferite prioritati. Problema adusa de regula in discutie, aceea a finantarii proiectelor locative, este doar aparent fara solutie. In realitate, proiecte bune, cu parteneri credibili, consacrati isi gasesc cu usurinta finantare. Ramane doar o chestiune de vointa a autoritatilor. In Romania mori cu solutiile si legile in brate".

Solutii

Specialistii din domeniul imobiliar ofera municipalitatilor trei modele de asociere intre sectorul public si cel privat pentru dezvoltarea solutiilor locative. Un prim model presupune realizarea de mini-cartiere de locuinte destinate vanzarii.

"O investitie de 30 de milioane de euro in infrastructura genereaza investitii de 350 de milioane de euro in constructii, din care 150 de milioane in locuinte si restul in comert, productie si servicii", explica Popp. Astfel, autoritatile locale obtin venituri de 170 de milioane de euro in urmatorii 25 de ani, aceasta pe langa generarea a mii de locuri de munca. Un al doilea model de asociere presupune realizarea de blocuri de locuinte destinate inchirierii, dat fiind si faptul ca procentul de inchiriere a locuintelor in Romania este extrem de mic, de numai 3 procente, fata de 50-60% in tari dezvoltate ca Germania.

"Suntem o natiune de proprietari saraci. Lipsa unei piete mature a locuintelor de inchiriat afecteaza negativ mobilitatea normala a fortei de munca si implicit dezvoltarea economica", a aratat Popp. In fine, al treilea model vizeaza reabilitarea constructiilor deja existente. Astfel de proiecte sunt relativ accesibile ca pret, avand insa efecte extrem de benefice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri