Companiile din retail si imobiliare, urmate de cele industrii, au cea mai mare pondere in piata de insolventa, o sursa majora fiind reprezentata de proiectele incepute in perioada 2005-2008, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
In cazul sectorului retail, principala dificultate cu care se confrunta companiile aflate in proceduri de insolventa ramane lipsa capitalului circulant pentru finantarea stocurilor, in conditiile unei structuri rigide a costurilor si a unor activitati puternic sezoniere.

“Veniturile pe metru patrat continua sa fie la un nivel foarte jos, iar marjele de profit fac fata cu greu cheltuielilor financiare generate de un grad mare de indatorare. De asemenea, lipsa suportului din partea furnizorilor acestor societati constituie o bariera in derularea activitatilor de retail in cadrul procedurilor de insolventa. In ultimii ani, atat micile magazine de strada, cat si marile companii de distributie de bunuri de consum au fost afectate”, afirma specialistii CITR.

Urmatorul domeniu afectat de insolventa, dupa cel al retailului, este cel imobiliar, atat la nivelul proiectelor imobiliare rezidentiale sau comerciale, cat si la cel al producatorilor de materiale de constructii.

„Un numar tot mai mare de proiecte demarate in perioada 2006-2008 au fost sistate de catre investitori, multi dintre acestia renuntand la dezvoltarea proiectelor inca dintr-o faza incipienta a acestora. Investitiile realizate in perioada 2005-2008 in bunuri de natura terenurilor, in speranta dezvoltarii unor proiecte imobiliare, proiecte ce in actualul context economic nu mai sunt sustenabile, vor reprezenta in perioada ce urmeaza o sursa de proiecte de insolventa”, spune Andreea Anghelof (foto), managing partner al CITR.

Printre principalele cauze care genereaza aceste probleme in domeniile retail si imobiliare se numara lipsa de finantare, o problema care afecteaza sever aceste domenii de activitate, precum si scaderea puterii de consum a populatiei si a cererii de imobile.

"Aceste puncte nevralgice au determinat reducerea semnificativa a cererii in piata atat pentru bunuri de larg consum, cat si pentru proprietati imobiliare", au incheiat cei de la CITR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri